HRVATSKA I IZBORNI ZAKON U BiH: Paktiranjem sa Dodikom i Moskvom, Milanović i Čović su uradili posao za Izetbegovića!

Očito je da su se i Zagreb, u prvom redu nedorasli Milanović, i Dragan Čović svojim očijukanjem s Moskvom i plesanjem s Dodikom pokazali kao diplomatski analfabeti, a Bakir Izetbegović je, navodno, bio spreman na kompromis, pri čemu ga uopće ne amnestiramo od njegova dijela krivnje.

  • Politika

  • 05. Maj 2022  05. Maj 2022

  • 11

PIŠE:  Vlado VURUŠIĆ (Jutarnji list)

Navlačenje i tragikomedija s hrvatskim nastojanjima da se promijeni Izborni zakon u BiH su završeni, barem zasad. Naime, u BiH su raspisani izbori za 2. listopada po postojećem Izbornom zakonu. Hrvatska i HDZ BiH nisu uspjeli u svojoj nakani i praktični su pretrpjeli poraz te za dugo vrijeme narušili odnose sa susjednom državom, pokvarili odnose Hrvata i Bošnjaka i još se blamirali na svjetskoj razini. Blamirao se u prvom redu predsjednik Zoran Milanović, koji je pokušao besmislenim šarlatanskim ucjenama oko prijema Finske u NATO, čime je diskreditirao ne samo sebe nego i Hrvatsku, a nije uspio spasiti Milorada Dodika i oslanjenje na njega, što je nedostojna priča sama sebi. A sada kad je sudac odsvirao kraj, traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kao da će mu VAR naknadno pomoći.

OČIJUKANJE SA MOSKVOM

Očito je da su se i Zagreb, u prvom redu nedorasli Milanović, i Dragan Čović svojim očijukanjem s Moskvom i plesanjem s Dodikom pokazali kao diplomatski analfabeti, a Bakir Izetbegović je, navodno, bio spreman na kompromis, pri čemu ga uopće ne amnestiramo od njegova dijela krivnje. Za Dodika, koji je otvoreni razbijač BiH, Milanović je govorio da je "najmanji problem", što je ovome došlo k'o naručeno. Onda ga je s Draganom Čovićem promovirao u "zaštitnika" Hrvata u BiH, a ovaj je lakonski pristao na izbore po starome jer njemu je sukob Hrvata i Bošnjaka koji slabi BiH i Hrvatsku voda na mlin, a svjestan je da to dodatno zaoštrava i unutarnji politički sukob u Hrvatskoj. Tu je i Gordan Grlić-Radman, svojevrsni hadezeovski gubernator za Hrvate u BiH. Oni nisu uspjeli na svoju stranu privući Bruxelles i Washington ("problem" sa sankcijama protiv Dodika) i potiho su "prijetili" trećim entitetom, što kao problem u svom izvješću UN-u spominje i visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, iako su znali da EU te nakane potpuno ignorira.

PROMAŠILI "CEO FUDBAL"

Milanović je kontaminirao i napore međunarodne zajednice da pripomogne oko izmjena Izbornog zakona. Njemu je bilo važnije da se trucira Plenkoviću i da uz pomoć HDZ-a BiH (sic!) uruši njegov autoritet i vlast u Hrvatskoj. Plenković, što je dugogodišnja slabost hrvatske politike prema BiH, na odnose dvije države gleda isključivo kroz prizmu Hrvata u BiH, odnosno još gore - kroz položaj i vodeću ulogu HDZ-a BiH, a ne kao na pitanje odnosa s bliskom državom, jer cjelovita i jedinstvena BiH članica NATO-a i EU-a ultimativni je nacionalni i sigurnosni interes Hrvatske. Ignorirali su stav EU-a i SAD-a da je Dodik najveći problem ne samo BiH nego i regije, a Zagreb i Čović, umjesto da tu neospornu činjenicu pragmatično iskoristili, promašili su "ceo fudbal".

Podsjetimo da je u Izbornoj komisiji protiv raspisivanja izbora bio jedan hrvatski član Vlado Rogić, a za su bili Dodikovi predstavnici. Još smo dobili to da Željko Komšić, koji je cijeli mandat posvetio tome da izgradi zid prema "narodu koji predstavlja" i sada govori kako je vrijeme da se Zagrebu kaže "ne", opet može biti izabran. I sve opet ovisi o tome što će Bakir Izetbegović preporučiti Bošnjacima da zaokruže na listićima. Mašala!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...