ALEKSANDAR VUČIĆ SE SASTAO SA BRAMMERTZOM: Obećano unapređenje regionalne pravosudne saradnje

Vučić je posebno naglasio da Srbija od samog početka ovo pitanje shvata izuzetno ozbiljno, i to je pokazala nizom aktivnosti, što očekuje i od drugih strana, saopćeno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

  • Regija

  • 06. Maj 2022  06. Maj 2022

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Mehanizam u Hagu Sergeom Brammertzom razmijenio mišljenja o mogućnostima ulaganja dodatnih napora kako bi što prije bilo riješeno pitanje nestalih osoba, čime bi se u određenoj mjeri rasteretili regionalni odnosi.

Vučić je posebno naglasio da Srbija od samog početka ovo pitanje shvata izuzetno ozbiljno, i to je pokazala nizom aktivnosti, što očekuje i od drugih strana, saopćeno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Na sastanku u Beogradu je razmatrana i saradnja Mehanizma nasljednika Haškog tribunala i Srbije, primjena nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, pravosudna saradnja zemalja regiona u relevantnim predmetima.

Sagovornici su ocijenili da je saradnja Srbije sa Mehanizmom dobra i da se odvija u kontinuitetu uz zalaganje obje strane, te da su zajednički programi u vidu obuka i drugih vidova podrške bili od pomoći u primjeni Strategije za ratne zločine u Srbiji.

Vučić je ponovio da će Srbija, uprkos neslaganju o nekim pitanjima, nastaviti da se odnosi prema ovoj saradnji ozbiljno i odgovorno, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje, budući da je Srbija iskreno posvećena tome da i na ovaj način doprinese pomirenju u regionu.

Brammertz, koji boravi u Beogradu u okviru priprema za podnošenje predstojećeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, pozdravio je ulogu Srbije o pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina.

On je istakao je da je Srbija bila izuzetno transparentna u pogledu razmjene optužnica i informacija o istragama, što je umnogome doprinijelo bržem procesuiranju pojedinih predmeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...