RUSKI RT TVRDI DA JE OVO HRVAT ZAROBLJEN U MARIUPOLJU: "Otišao sam u rat zbog državljanstva"

Bio je pripadnik ukrajinskih marinaca.

  • Svijet

  • 07. Maj 2022  07. Maj 2022

  • 0

Pojavila se snimka hrvatskog državljanina, koji se borio na strani Ukrajine. Naime, insistirao je da se pridružio redovima ukrajinske vojske kako bi dobio državljanstvo zemlje.

Hrvat koji je ratovao protiv ruske vojke u Mariupolju, zarobljen je prilikom pokušaja da se sa suborcima probije iz tog grada, tvrdi državni Russia Today (RT) koji je s njim i razgovarao i objavio snimku. Nije jasno u kojim je okolnostima dao izjave.

O cijelom slučaju oglasili su se i iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

"MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", rekli su.

U razgovoru s novinarom Romanom Kosarevim govorio je o borbenim aktivnostima u kojima je sudjelovao te objasnio zašto je došao u rat. Bio je pripadnik ukrajinskih marinaca.

"Pobjegli smo iz Mariupolja, pješačili 260 kilometara, uglavnom noću. Trudili smo se da izbjegnemo svaki kontakt", govori muškarac za RT koji je, navodeći da se radi o hrvatskom državljaninu objavio i snimku iz prostorije na nepoznatoj lokaciji. Članak je dostupan u aplikaciji RT-a.

Priča da su naišli na rusku artiljerijsku jedinicu, kojoj su se navodno predali. Na snimci govori kako je više stranih državljana dezertiralo kad je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Istakao je kako se pridružio ukrajinskim oružanim snagama 2020. godine kako bi po isteku trogodišnjeg ugovora dobio njihovo državljanstvo. Tad mu se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila stacionarna te do tada nije ispalio metka, tvrdi.

"Htio sam dobiti ukrajinsko državljanstvo zato što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Majka joj je bila bolesna te ona nije htjela napustiti Ukrajinu", rekao je ruskom novinaru Romanu Kosarevu.

Prije dolaska u Ukrajinu navodno je bio pripadnik Hrvatske vojske pet godina te da prije nije bio uključen u sukobe.

Tvrdi kako nije imao mnogo susreta s ukrajinskim nacionalistima i neonacistima.

"Oni učestvuju u odbrani, ali imali smo odvojenu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio Ukrajinskih oružanih snaga", govori na snimci.

"Čuo sam da su oni fašisti i nacisti. Također sam čuo jezive priče o tome što rade civilima koje zarobe. Vjerovatno su i na nas pucali nekoliko puta. Čuo sam i da u njihovim redovima ima puno kriminalaca i narkomana. Nisam osobno prisustvovao, ali sam vidio snimke jezivih stvari koje rade. Strašni zločini", govori u snimci.

Nakon što je zarobljen, govori kako više nikad ne bi uzeo oružje u ruke te da bi se radije priključio nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Crvenom krstu ako bude oslobođen.

Na videu kaže i kako je dobivanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila pogrešna odluka.

"Želim preživjeti, želim živjeti. Ne želim više u životu uzeti oružje u ruke. Želim da se ponovo sretnem sa ženom koju sam sreo u Ukrajini i kažem istinu o tome što sam ovdje vidio te kako su me tretirali ljudi koji su me zarobili", rekao je.

Tvrdi kako se prema njemu dobro ponašaju, a dobio je hranu i medicinsku pomoć. No, njegova sudbina ostaje neizvjesna jer u Donjecku strance smatraju plaćenicima, zbog čega mu prijeti i smrtna kazna.

"Oni me smatraju zarobljenikom, ali još uvijek da sam strani plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...