Ekonomija
LIDL DOLAZI U JOŠ JEDAN BH. GRAD: Cilj je obuhvatit će gotovo sve ključne ekonomske i saobraćajne tačke u državi
Prije 8 min0
I ukusno, prije svega.
Gastro
08. Maj 2022 08. Maj 2022
0
Kada u frižideru imate od svega po malo, najbolja ideja je upakirati sve zajedno u slastan složenac.
Za takve situacije, tjestenina je uvijek dobra opcija, a osim tune, ovoj kombinaciji možete dodati i najrazličitije komadiće povrća koji vas posljednjih nekoliko dana gledaju iz frižidera.
Poslužite zapečenu tjesteninu uz zdjelu sezonske lisnate salate i od pristupačnih sastojaka nahranite cijelu obitelj.
Trebat će vam:
2 velika poriluka
3 kašike maslinovog ulja
so i biber
1 vezica mladog luka
15 g maslaca
2 luka
2 čehne bijelog luka
250 g tjestenine
1,5 kašika brašna
600 ml mlijeka
400 ml pilećeg temeljca ili vode
2 kašike slatkog vrhnja
120 g cheddara
15 g peršuna
230 g ocijeđene tune
35 g panko mrvica
1,2 kašika limunove korice
Priprema:
Rernu zagrijte na 220 stepeni. Operite i osušite poriluk, narežite ga na kolutiće i rasporedite po papiru za pečenje.
Poprskajte jednom i po kašikom ulja, dodajte malo soli i bibera, sve dobro pomiješajte pa stavite u rernu na 15 minuta.
Dodajte očišćeni mladi luk i vratite u rernu na još 10 minuta.
Dok se poriluk i luk peku, u većoj posudi koja može i u pećnicu otopite maslac s jednom kašikom ulja.
Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte 20 minuta, dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte bijeli luk, kuhajte dvije minute pa dodajte tjesteninu i brašno. Dodajte mlijeko, temeljac, slatko vrhnje, so i biber.
Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 18 minuta dok tjestenina ne omekša, a umak postane gušći. Maknite s vatre, dodajte sir, sitno sjeckani svježi bijeli luk i pečeni poriluk i luk. Dobro pomiješajte kako bi se sir otopio. Umiješajte tunu.
U manjoj posudici pomiješajte panko mrvice s 50 grama preostalog sira, limunovom koricom i kašikom i pola ulja.
Posip rasporedite po tjestenini. Ubacite u rernu na šest minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
(Jutarnji list)
Ekonomija
LIDL DOLAZI U JOŠ JEDAN BH. GRAD: Cilj je obuhvatit će gotovo sve ključne ekonomske i saobraćajne tačke u državi
Prije 8 min0
Sport
UTAKMICU ĆE GLEDATI SA TRIBINA: Selektor Rumunije prekrižio trojicu igrača uoči okršaja sa BiH
Prije 15 min0
Politika
DRAMATIČNO UPOZORENJE IGORA CRNATKA UOČI UZBORA: "Dodikova vlast čini sve da oni koji nisu pod njenom kontrolom ostanu kod...!"
Prije 24 min0
Jeste li znali
AKO PUTUJETE, ČUVAJTE SE: Ovo su najopasnija mjesta za turiste u Evropi, najviše je džeparoša...
Prije 32 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
Prije 21h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.