Mini market
PROCURIO PLAN VOŽDA IZ LAKTAŠA: Milorad Dodik ne odustaje, uskoro slijedi velika čistka...
Prije 15 min0
I ukusno, prije svega.
Gastro
08. Maj 2022 08. Maj 2022
0
Kada u frižideru imate od svega po malo, najbolja ideja je upakirati sve zajedno u slastan složenac.
Za takve situacije, tjestenina je uvijek dobra opcija, a osim tune, ovoj kombinaciji možete dodati i najrazličitije komadiće povrća koji vas posljednjih nekoliko dana gledaju iz frižidera.
Poslužite zapečenu tjesteninu uz zdjelu sezonske lisnate salate i od pristupačnih sastojaka nahranite cijelu obitelj.
Trebat će vam:
2 velika poriluka
3 kašike maslinovog ulja
so i biber
1 vezica mladog luka
15 g maslaca
2 luka
2 čehne bijelog luka
250 g tjestenine
1,5 kašika brašna
600 ml mlijeka
400 ml pilećeg temeljca ili vode
2 kašike slatkog vrhnja
120 g cheddara
15 g peršuna
230 g ocijeđene tune
35 g panko mrvica
1,2 kašika limunove korice
Priprema:
Rernu zagrijte na 220 stepeni. Operite i osušite poriluk, narežite ga na kolutiće i rasporedite po papiru za pečenje.
Poprskajte jednom i po kašikom ulja, dodajte malo soli i bibera, sve dobro pomiješajte pa stavite u rernu na 15 minuta.
Dodajte očišćeni mladi luk i vratite u rernu na još 10 minuta.
Dok se poriluk i luk peku, u većoj posudi koja može i u pećnicu otopite maslac s jednom kašikom ulja.
Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte 20 minuta, dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte bijeli luk, kuhajte dvije minute pa dodajte tjesteninu i brašno. Dodajte mlijeko, temeljac, slatko vrhnje, so i biber.
Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 18 minuta dok tjestenina ne omekša, a umak postane gušći. Maknite s vatre, dodajte sir, sitno sjeckani svježi bijeli luk i pečeni poriluk i luk. Dobro pomiješajte kako bi se sir otopio. Umiješajte tunu.
U manjoj posudici pomiješajte panko mrvice s 50 grama preostalog sira, limunovom koricom i kašikom i pola ulja.
Posip rasporedite po tjestenini. Ubacite u rernu na šest minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
(Jutarnji list)
Mini market
PROCURIO PLAN VOŽDA IZ LAKTAŠA: Milorad Dodik ne odustaje, uskoro slijedi velika čistka...
Prije 15 min0
Vijesti
SKANDAL U KISELJAKU: Pogledajte šta se događalo u dvorani dok se pjevala himna druge države...
Prije 30 min0
Politika
ISKORISTIO PRILIKU: Dragan Čović zaprijetio iz Hercegovine -"To neka zna svaki žitelj Stoca, svaki predstavnik u Gradskom vijeću..."
Prije 44 min1
Regija
ADVOKAT ČEDOMIR STOJKOVIĆ RAZOTKIO PLAN ALEKSANDRA VUČIĆA: „To su vam barikade. To vam je kamp i poligon za pripremu sukoba bez kog se oni neće povući...“
Prije 1h0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
17. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.