ZAPEČENA TJESTENINA S TUNOM: Pripremite doručak brzo i jednostavno

I ukusno, prije svega.

  • Gastro

  • 08. Maj 2022  08. Maj 2022

  • 0

Kada u frižideru imate od svega po malo, najbolja ideja je upakirati sve zajedno u slastan složenac.

Za takve situacije, tjestenina je uvijek dobra opcija, a osim tune, ovoj kombinaciji možete dodati i najrazličitije komadiće povrća koji vas posljednjih nekoliko dana gledaju iz frižidera.

Poslužite zapečenu tjesteninu uz zdjelu sezonske lisnate salate i od pristupačnih sastojaka nahranite cijelu obitelj.

Trebat će vam:

2 velika poriluka

3 kašike maslinovog ulja

so i biber

1 vezica mladog luka

15 g maslaca

2 luka

2 čehne bijelog luka

250 g tjestenine

1,5 kašika brašna

600 ml mlijeka

400 ml pilećeg temeljca ili vode

2 kašike slatkog vrhnja

120 g cheddara

15 g peršuna

230 g ocijeđene tune

35 g panko mrvica

1,2 kašika limunove korice

Priprema:

Rernu zagrijte na 220 stepeni. Operite i osušite poriluk, narežite ga na kolutiće i rasporedite po papiru za pečenje.

Poprskajte jednom i po kašikom ulja, dodajte malo soli i bibera, sve dobro pomiješajte pa stavite u rernu na 15 minuta.

Dodajte očišćeni mladi luk i vratite u rernu na još 10 minuta.

Dok se poriluk i luk peku, u većoj posudi koja može i u pećnicu otopite maslac s jednom kašikom ulja.

Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte 20 minuta, dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte bijeli luk, kuhajte dvije minute pa dodajte tjesteninu i brašno. Dodajte mlijeko, temeljac, slatko vrhnje, so i biber.

Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 18 minuta dok tjestenina ne omekša, a umak postane gušći. Maknite s vatre, dodajte sir, sitno sjeckani svježi bijeli luk i pečeni poriluk i luk. Dobro pomiješajte kako bi se sir otopio. Umiješajte tunu.

U manjoj posudici pomiješajte panko mrvice s 50 grama preostalog sira, limunovom koricom i kašikom i pola ulja.

Posip rasporedite po tjestenini. Ubacite u rernu na šest minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

(Jutarnji list) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...