PREMINUO BARD BEOGRADSKOG NOVINARSTVA: Veselin Simonović bio je jedan od najpoznatijih srpbijanskih novinara i urednika

Od 2020. bio je osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor lista Nova.

  • Hronika

  • 08. Maj 2022  

  • 0

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović preminuo je danas iznenada u Beogradu u 63. godini.

Veselin Simonović bio je jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednika.

Bio je urednik u redakcijama “Borbe“, nedjeljniku “Vreme“, a potom dugogodišnji urednik dnevnog lista “Blic“.

Od 2020. bio je osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor lista Nova.

Svojevremeno dopisnik “Borbe” iz Slovenije i potom šef deska “Borbe”, Simonović se prisjetio kako ga je kao mladog pripravnika Staša Marinković pozvao u kancelariju, rekavši mu kako ostaju bez cijele redakcije u Sloveniji, i da je odlučio da tamo pošalju “nekog mladog, ambicioznog i perspektivnog novinara”. I Simonović se samo četiri dana nakon tog razgovora već našao u Sloveniji.

Podijelio je sa prisutnima i dve anegdote vezane za vinjak, od kojih se jedna desila baš u Sloveniji.

“Vinjak je tada bilo najčešće novinarsko piće, i nisam ga volio. Staša me je pozvao i rekao da je sutra Savezna konferencija radnog naroda Jugoslavije i da je bitno da Slovenci budu protiv njegove smjene. Trebalo je da razgovaram sa predsjednikom Socijalističkog saveza radnog naroda Slovenije Jožeom Smoleom. Ali, on je izvadio flašu vinjaka i nije mi dao da prozborim, već je samo sipao. Na pola flaše shvatio sam da ću se napiti i da neću pitati to zašto sam došao, ali dok sam još mogao da govorim upitao sam ga da li će Slovenci glasati za Stašinu smjenu, na šta mi je odgovorio: ‘Ma nećemo naravno. Hajde da popijemo ovo…’. Izašao sam četvoronoške sa konferencije radnog naroda, ali Staša je ostao urednik!”, ispričao je tada Simonović.

Druga anegdota desila se kada je Simonović bio urednik Unutrašnjepolitičke rubrike “Borbe”, a glavni urednik Manojlo Vukotić. Na kolegijumu mu je predložio da Zoran Mandžuka napiše vanjskopolitički komentar:

“Odem poslije kolegija u ‘Prešernovu klet’ i zamolim ga da napiše komentar, a on mi kaže: ‘Može, ali prvo da popijemo vinjak’. Popili smo nekoliko vinjaka, meni nije bilo dobro, ali poslije dva-tri sata dolazi Mandžuka u redakciju sa nekim tezama i besprijekorno izdiktira fenomenalan komentar. Ni zarez mu nije falio. To je bila ‘Borba’. Ponosan sam što sam radio sa velikanima profesije. Jedan od trenutaka na koji sam ponosan jeste i pokretanje ‘Antiratne akcije’, uoči rata”, naveo je Simonović, a uočivši Predraga Koraksića u publici istakao je koliko je ponosan što je Koraks počeo da crta karikature za “Borbu” dok je on bio šef deska:

“Kada je donio prvu karikaturu Miloševića bio sam ponosan što sam je objavio na naslovnoj strani. Sjećam se da mi je Manja rekao: ‘Mali, jesi li ti normalan, zatvoriće nas!’. Ali, onda je otišao do Kluba književnika i kad se vratio rekao mi: ‘Odlično je ovo mali!'”, prisjetio se Simonović.

Na nedavnoj izložbi povodom 100. godišnjice nastanka “Borbe” on je govorio i o svojim profesionalnim ciljevima i idealima.

Upitan da li je portal Nova.rs i dnevna novina “Nova”, na neki način, produženje onoga što je svojevremeno radio u “Borbi”, Veselin je rekao da bi bilo neskromno od njega da to komentariše, dodajući:

“Trudim se da ono što sam nekada radio, radim i sad, i da to moje akumulirano znanje višedecenijskog rada u ozbiljnim, profesionalnim medijima prenesem na moje saradnike. Nadam se da će nešto od toga uzeti, ali već sada je Nova profesionalna redakcija, i tek će biti”, naveo je.

A na pitanje da je cijena te borbe ponekad bila prevelika, Veselin Simonović je rekao kratko:

“Za mene nije, ali za moju familiju je često bila”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...