MATE GRANIĆ, POSEBNI SAVJETNIK PREMIJERA HRVATSKE ZA VANJSKU POLITIKU: "Problem konstitutivnosti Hrvata je veliki problem..."

Posebni savjetnik premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za vanjsku politiku Mate Granić bio je gost Dnevnika N1 i komentirao posjet premijera Hrvatske Ukrajini.

  • Regija

  • 09. Maj 2022  09. Maj 2022

  • 3

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kaže da je to najbrutalnija agresija nakon Drugog svjetskog rata na jednu suverenu državu.

“Ta agresija je promijenila svjetski poredak. Cilj je bio razjedniti Evropsku uniju i nije uspjelo. Evropska unija nije nikad bila više ujedinjena. NATO je nikad više ujedinjen. I Finska i Švedska žele biti članice. Dodatna stvar – Hrvatska je jedna od prvih država koja je snažno osudila rusku agresiju, stala na stranu Ukrajine, dala političku, diplomatsku i ostalu podršku. U stalnim smo komunikacijama s Ukrajinom i predsjednik Vlade je odabrao simbolički trenutak kada posjetiti Ukrajinu”, kazao je Mate Granić.

Granić kaže da je posjet bio vrlo uspješan i dodao da je ukrajinsko vodstvo izuzetno dobro primilo državnički posjet predsjednika Vlade RH Plenkovića.

Upitan je li na sastanku bilo govora o Milanovićevim izjavama oko primanja Finske i Švedske u NATO, odgovara:

“Jasno da to propitkivanje nečega što je civiliziranom svijetu, Europi i Americi jasno nije dobro. Vlada predsjednika Plenkovića oko toga ima najčvršće stavove. Finska i Švedska su dvije države koji su temelji demokracije u svijetu. Kad su one odlučile da će zatražiti prijem u NATO, onda to treba najsnažnije podržati jer to jača NATO i jača demokraciju u svijetu. Problem konstitutivnosti Hrvata je veliki problem. Tu formulaciju konstitutivnosti naroda sam ja pregovarao za vrijeme vašingtonskih pregovora. Tada je definirano da je BiH država triju konstitutivnih naroda. Ona je prihvaćena u tom obliku u Daytonu”.

Što se tiče pregovora o izmjenama izbornog zakona u BiH, Granić kaže da treba biti uporan i odlučan.

“U svakom slučaju, treba biti uporan, odlučan. Istina je da veliki broj država unutar EU ne razumije problem u BiH. Upravo zato diplomacija postoji da se objasni i da ono što traže Hrvati je dogovoreno i potpisano. U tome treba biti uporan i odlučan maksimalno, ništa se neće postići ako se dvije države koje su prve po demokraciji u svijetu blokira. Onda pravite od sebe incidentnu državu i nećete sigurno dobiti nikakvu podršku. Vjerujem da će se ponovno obnoviti pregovori oko promjene izbornog zakona”, zaključio je Granić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...