JOHANN SATTLER BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Da budem iskren, mislim da nije pitanje šta ja očekujem, već šta građani očekuju"

Govorio je o raspisivanju izbora CIK-a i da je veoma bitno da se održe.

  • Vijesti

  • 09. Maj 2022  09. Maj 2022

  • 1

Deveti maj obilježava se i kao Dan Evrope. O evropskom putu BiH za N1 govorio je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Govoreći o devetom maju i Danu pobjede koji je danas paradom obilježila Moskva, osvrnuo se i na agresiju te zemlje na Ukrajinu.

“Mislim da je ovo upravo spurotno evropskim vrijednostima, suprotnost od onoga što smo gradili 70-80 godina. Što ste jači, što ste veća sila, mislite da možete nametati svoj volju susjedima kao što se to desilo 24. febraura pa na ovamo. Govorimo o nuklearnoj sili koja je izvršila invaziju na mirnog susjeda. Nije napad na jednu zemlju, već napad na način života i mirnog suzivota“, kazao je Sattler.

Govorio je o raspisivanju izbora CIK-a i da je veoma bitno da se održe.

“Vrlo je jasno u svakoj demokratiji, izbori su ključni. Prilika da građani iznesu svoje stavove o liderima. Pozdravljam korak CIK-a u smislu raspisivanju izbora. Drugi korak je osiguravanje finansijskih sredstva i nije pitanje hoće li neko osigurati ili neće, nadam se da će zakonom, koji duži, biti osigurana sredstva”.

O očekivanjima nakon izbora i da li vjeruje u svijetlu budućnost BiH, rekao je:

“Da budem iskren, mislim da nije pitanje šta ja očekujem, već šta građani očekuju. Sinoć sam spominjao na koncertu u Historijskom muzeju BiH na Dan Evrope i razgovarao sam sa mladim ljudima, muzičarima, i oni su dio naše globalne zajednice i oni i fizički žele biti dio toga i žele istinske promjene”, zaključio je Sattler.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...