OSTAJE LI BiH BEZ FUDBALSKOG TALENTA: Kako su mračne sile iz bh. fudbalskog (polu)svijeta otjerale najboljeg strijelca Omladinske lige Farisa Dževahirića iz reprezentacije?

Selektor U-15 reprezentacije Igor Janković sa spiska reprezentativaca skinuo je Farisa Dževahirića nakon što za Borac nije odigrao samo dvije utakmice. Farisov otac Zijad opravdano sumnja da je Farisu uskraćeno da igra za reprezentaciju jer nije htio da produži ugovor s Borcem.

  • Sport

  • 09. Maj 2022  09. Maj 2022

  • 4

Piše: Darko OMERAGIĆ

Faris Dževahirić, 15-godišnji fudbaler iz Bugojna, doskorašnji reprezentativac i napadač banjalučkog „Borca“, te ubjedljivo najefikasniji igrač Omladinske U-15 Premijer lige BiH je odnedavno nepoželjan u U-15 reprezentaciji BiH.

Razlog zbog kojeg ga je selektor U-15 reprezentacije Igor Janković izostavio sa spiska reprezentativaca koji bi u Zagrebu trebalo da igraju turnir „Vlatko Marković“ u Hrvatskoj je potpuno nevjerovatan.

„On nije pozvan na turnir zato što ne igra u svom klubu, a zašto ne igra ne bih želio ulaziti. Ne zanimaju me čaršijske priče. Kod mene niko ne može doći na bilo koji drugi način osim svojim kvalitetom. U odnosu na stari spisak pozvana su dva dječaka, jedan je standardni igrač Osijeka, a drugi Bayer Leverkusena. Nema zakulisnih radnji i samo ko zasluži taj može igrati. Ko vas je nazvao da pokrenete tu temu? Vjerovatno njegov otac ili neko drugi“, postavio nam je na početku razgovora kontra pitanje selektor Janković.

Odgovorili smo mu: „Nije poenta priče ko nas je nazvao nego to što je Dževahirić najbolji strijelac u Omladinskoj premijer ligi BiH i to ubjedljivo sa 40 golova, što je duplo više od najbližeg pratioca, zar to nije dovoljan argument?“

„On je kvalitetan, ali ne mora značiti da je najbolji. Kako će neko ko ne igra za svoj klub igrati za reprezentaciju? Dževahirić ima određeni kvalitet da postane dobar igrač, a da li će postati dobar vidjet ćemo. Ja odgovaram za reprezentativni nivo i mi smo prošle godine bili osam utakmica neporaženi, a o tome niko ne piše. Dževahirić ima određeni kvalitet i potencijalni je reprezentativac, razvija se kako treba. Nije pozvan u reprezentaciju jer za svoj klub nije igrao tri kola, a što ne igra je pitanje za neke druge ljude“, kaže za „Slobodnu Bosnu“ selektor Janković.

SELEKTORE, GDJE TI JE LOGIKA?

No Jankoviću smo postavili pitanje gdje je logika da igrača koji redovno trese mreže protivničkih golmana ne uvrsti u sastav jer nije odigrao tri utakmice i to iz selektoru nepoznatih razloga? Odgovor Jankovića je išao u prilog onome što mu odgovara, a to je relativizacija Dževahirićevog doprinosa bh. selekciji:

„Doprinio je reprezentaciji kao i ostali igrači. Nije se odvajao od ostalih“, poručio je Janković, a na naše pitanje koliko je golova dao, Janković nam je odgovorio:

„Pa jesu li samo golovi bitni?!“

„Jesu“, odgovorili smo selektoru Jankoviću, u alanfordovskom stilu, naročito ako vam je to glavni posao u timu i ako u svakoj utakmici postignete gol ili dva za svoj tim.

Malo nam je bilo čudno kako jedan takav talenat zbog tri, a zapravo dva neodigrana susreta za klub, o čemu ćemo pisati u nastavku ovog teksta, ne dobije poziv za reprezentaciju. Janković to ovako objašnjava:

„Vi kada budete selektor onda zovite igrače po vašem nahođenju, a kod mene je ovako. Nazovite ga pa ga pitajte u kakvoj smo relaciji bili i ne znam odakle vam moj broj telefona“, kazao je selektor Janković nakon čega smo s njim završili ovaj vrlo neugodni razgovor, kojim je iz samo njemu poznatih razloga potpuno relativizirao igru svog do jučer najboljeg igrača

A šta je zapravo istina o Farisu Dževahiriću, potencijalnom novom Edinu Džeki koji je zbog tri, zapravo dva, neodigrana susreta za banjalučki Borac postao nepoželjan za selektora Jankovića.

Mladi talentovani fudbaler, rođeni Bugojanac, je spletom nesretnih okolnosti umjesto u rodnom gradu Bugojnu svoju karijeru morao početi graditi u Banjoj Luci. Kad kažemo „nesretnih okolnosti“ pri tome mislimo na tužnu činjenicu da Bugojno, grad u kojem je nekada egzistirao klub koji je bio bitan i u bivšoj Jugoslaviji danas praktično ne postoji.

Faris je u Banjoj Luci bio sve donedavno, odnosno do momenta u kojem je njegov otac Zijad poručio čelnicima kluba da ugovor na kraju sezone neće biti produžen za narednu jer porodica ima druge planove koji se tiču odlaska iz BiH. To se klubu iz Banje Luke nije svidjelo, pa je Dževahirić u posljednjih nekoliko kola bio bez nastupa, što je (brže-bolje) selektor Janković iskoristio kao argument da svog, možda i najboljeg igrača više ne pozove u reprezentaciju.

Farisov otac Zijad za „Slobodnu Bosnu“ je ispričao kako je to djelovalo na dječakovu psihu. Toliki trud, toliko sportskih uspjeha i onda odjednom zbog mešetarenja udar na jednu potencijalno veliku sportsku karijeru.

„Faris nije odigrao dvije utakmice, a ne tri. Zar nije apsurdno da selektor ne poziva svog najboljeg igrača. U polusezoni smo imali sastanak s Igorom Jankovićem koji me molio da Faris pređe u Borac iako su ga tražili Sarajevo, Željezničar i Zrinjski. No Faris je otišao u Borac zbog Jankovića koji mi je rekao: 'Zijade, ja stojim iza njega cijelo vrijeme i do kraja'. Tada sam Igoru rekao da nećemo potpisati za Borac jer mi kao porodica idemo vani i ako ti to paše onda je ok. On je odgovorio da mu to odgovara i Faris je nastavio da igra. Dolazi polusezona i pozivaju me u klub te tu kažem predsjedniku Borca da će Faris nastaviti igrati u Borcu ako ostanemo u BiH, ali da se to najvjerovatnije neće dogoditi, pa bi bilo paradoksalno da potpisujemo ugovor jer idemo da živimo u drugu zemlju. I onda nakon toga stiže poruka da Faris neće igrati posljednja četiri kola za Borac. To nije znao čak ni njegov trener u Borcu Milan koji je mislio da je Faris bolestan pa ga zbog toga nema na spisku. I onda sam treneru objasnio da je cijela priča u tome što nismo potpisali novi ugovor. I poenta priče je da Farisa nisu zvali u reprezentaciju jer se u Hrvatskoj igra kup nacija na koji dolaze skauti iz cijelog svijeta, a među njima i skaut Manchester Cityija. Cilj im je bio da me ucijene i zato Farisa nisu pozvali u reprezentaciju. To je vrlo licemjerno“, kaže nam Dževahirić.

Farisov otac nema sumnje da je cijeli plan bio da se potpiše ugovor s Borcem koji bi ga ubrzo prodao nekom velikanu iz regije, Dinamu ili Hajduku i to za siću.

„To vam je ono da se uzme nekoliko hiljada KM i jagnje. To je meni udarac ispod pojasa, vrlo nisko“, ističe Zijad Dževahirić kojem se Janković, također, pravdao da mu sina neće pozvati u reprezentaciju zbog toga što ne igra u svom klubu.

„A sve skupa Faris nije odigrao dvije utakmice, a ne tri. Opravdano sumnjam da je riječ o taldžijskoj politici. Farisu je učinjena nepravda, a bojim se da bi se to moglo desiti i drugoj djeci, ako se ovo ne zaustavi što prije. Faris je u svakoj utakmici u kojoj je igrao za reprezentaciju dao gol“, rekao nam je Zijad.

VEĆ MU SE PONUDIO MARIBOR

Mi koji pratimo sport i sa srcem navijamo za sve bh. selekcije od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine nikada nećemo zaboraviti brojne sportske asove koji su bili primorani da iz sličnih razloga izaberu drugu zemlju za koju će nastupati. Nažalost, ova lista je preduga, a ukoliko se priča sa Farisom Dževahirićem pod hitno ne riješi na profesionalan i sportski način nije isključeno da bi se ovom talentu uskoro mogla obradovati neka druga zemlja. Slovenija, na primjer, jer će Faris sa svojim majkom otići da živi u toj zemlji, dok će mu otac nastaviti raditi u Njemačkoj.

„Moja supruga je dobila posao u Ljubljani, a ja sam u Njemačkoj. Naš stariji sin se bavi košarkom i on će ići da igra za Iliriju, klub koji vodi otac Luke Dončića, moji sinovi će trenirati u Ljubljani, a poslije ćemo vidjeti, Njemačka, Engleska... Patriota sam, ovdje sam ranjen, volim BiH i živim za sve dobronamjerne ljude ovdje. Nažalost, moje dijete mi je reklo:'Babo, neću više nikada da zaigram za reprezentaciju i kada bi mi nudili ne znam šta.' Znači on je razoračan i bez obzira što mu govorim: 'Sine, Bosna, to je naša zemlja'... a to je najbolji igrač naše reprezentacije i banjalučkog Borca. Ovako nešto djetetu uraditi, stvarno ne znam... Ja to ne bih uradio ničijem djetetu. Djeca to pamte“, razočarano će Zijad Dževahirić reći za „SB“.

NK Maribor je već ponudio Farisu da nastupi u nekim utakmicama čim se s porodicom preseli u Sloveniju, a kako smo nezvanično saznali već postoje i neki prijedlozi da Faris zaigra za reprezentaciju Slovenije... Ponuda je na stolu. Nudio mu se angažman i u FK Sarajevo.

I toliko o nama, ali i o Vici Zeljkoviću, predsjedniku Fudbalskog saveza BiH koji je prije ove funkcije bio u Upravi FK Borac i koji bi, u najmanju ruku, morao biti informisan i uključiti se u ovu priču kako bi se zaustavilo rasipanje bh. fudbalskih bisera, osim ako Vico nema neki drugi plan...

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...