RECEPT ZA SVAKI DAN: Mekane kiflice koje se ne mijese

Domaće mekane kiflice uvijek su dobra ideja, a još kada ti kažemo da ih ne moraš mijesiti odmah ćeš krenuti s pripremom.

  • Gastro

  • 10. Maj 2022  10. Maj 2022

  • 0

Voliš mekane kiflice, ali ne želiš provesti sate i sate u kuhinji? Onda si na pravom mjestu.

Sastojci za kiflice:

2 kašičice suhog kvasca

1 kašičica šećera

¼ šoljice tople vode

2 kašike šećera

1 šoljica toplog mlijeka

½ šoljice suncokretovog ulja

1 kašika soli

2 jaja

4 šoljice brašna

50 g maslaca

Priprema kiflica:

Prvo kvasac potopite u toploj vodi i dodajte kašičicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta.

U drugoj posudi dobro promiješajte šoljicu toplog mlijeka, šoljicu suncokretovog ulja, 2 kašike šećera, 1 kašiku soli i 1 kašiku brašna. Dobit ćete rjeđe tijesto.

U posudici viljuškom dobro razmutite dva jaja i dodajte smjesi i sve dobro promiješajte.

Kompletnu smjesu sada dodajte mješavini kvasca. Dodajte preostale 3 šoljice brašna i dobro promiješajte kuhačom. Dobit ćete meko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.

Prije nego krenete praviti kiflice, na laganoj vatri otopite maslac i pripremite kist za mazanje. Ugrijte rernu na 190 stepeni.

Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte u krug, premažite maslacem i režite na trokutiće za kiflice.

Kiflice smotajte u klasičan oblik i slažite u posudu za pečenje koju ste premazali s otopljenim maslacem.

Kada ste napunili posudu za pečenje, pokrijte kiflice krpom i pustite da odstoje 5 minuta. Prije pečenja ih premažite maslacem.

Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Također, kako biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u početni oblik, gotove su a ako ostanu udubljene, ostavite ih još koju minutu u rerni.

Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i bogato premažite otopljenim maslacem. Količina od 50 g maslaca je dovoljna za 50 kiflica, ako vam je potrebno, otopite još maslaca.

 Prijatno!:)

(24sata.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...