Ekonomija
LIDL DOLAZI U JOŠ JEDAN BH. GRAD: Cilj je obuhvatit će gotovo sve ključne ekonomske i saobraćajne tačke u državi
Prije 9 min0
Domaće mekane kiflice uvijek su dobra ideja, a još kada ti kažemo da ih ne moraš mijesiti odmah ćeš krenuti s pripremom.
Gastro
10. Maj 2022 10. Maj 2022
0
Voliš mekane kiflice, ali ne želiš provesti sate i sate u kuhinji? Onda si na pravom mjestu.
Sastojci za kiflice:
2 kašičice suhog kvasca
1 kašičica šećera
¼ šoljice tople vode
2 kašike šećera
1 šoljica toplog mlijeka
½ šoljice suncokretovog ulja
1 kašika soli
2 jaja
4 šoljice brašna
50 g maslaca
Priprema kiflica:
Prvo kvasac potopite u toploj vodi i dodajte kašičicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta.
U drugoj posudi dobro promiješajte šoljicu toplog mlijeka, šoljicu suncokretovog ulja, 2 kašike šećera, 1 kašiku soli i 1 kašiku brašna. Dobit ćete rjeđe tijesto.
U posudici viljuškom dobro razmutite dva jaja i dodajte smjesi i sve dobro promiješajte.
Kompletnu smjesu sada dodajte mješavini kvasca. Dodajte preostale 3 šoljice brašna i dobro promiješajte kuhačom. Dobit ćete meko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Prije nego krenete praviti kiflice, na laganoj vatri otopite maslac i pripremite kist za mazanje. Ugrijte rernu na 190 stepeni.
Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte u krug, premažite maslacem i režite na trokutiće za kiflice.
Kiflice smotajte u klasičan oblik i slažite u posudu za pečenje koju ste premazali s otopljenim maslacem.
Kada ste napunili posudu za pečenje, pokrijte kiflice krpom i pustite da odstoje 5 minuta. Prije pečenja ih premažite maslacem.
Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Također, kako biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u početni oblik, gotove su a ako ostanu udubljene, ostavite ih još koju minutu u rerni.
Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i bogato premažite otopljenim maslacem. Količina od 50 g maslaca je dovoljna za 50 kiflica, ako vam je potrebno, otopite još maslaca.
Prijatno!:)
(24sata.hr)
Ekonomija
LIDL DOLAZI U JOŠ JEDAN BH. GRAD: Cilj je obuhvatit će gotovo sve ključne ekonomske i saobraćajne tačke u državi
Prije 9 min0
Sport
UTAKMICU ĆE GLEDATI SA TRIBINA: Selektor Rumunije prekrižio trojicu igrača uoči okršaja sa BiH
Prije 16 min0
Politika
DRAMATIČNO UPOZORENJE IGORA CRNATKA UOČI UZBORA: "Dodikova vlast čini sve da oni koji nisu pod njenom kontrolom ostanu kod...!"
Prije 25 min0
Jeste li znali
AKO PUTUJETE, ČUVAJTE SE: Ovo su najopasnija mjesta za turiste u Evropi, najviše je džeparoša...
Prije 33 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
Prije 21h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.