"TUŽNA VIJEST I VELIKI GUBITAK": Preminuo Leonid Kravčuk, prvi predsjednik nezavisne Ukrajine, stižu reakcije...

Nakon što je privremeno dobio predsjedničke ovlasti, za predsjednika države formalno je izabran 1. decembra 1991. godine, na dan kada su Ukrajinci podržali secesiju od Sovjetskog saveza.

  • Hronika

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 0

Leonid Kravčuk, prvi predsjednik nezavisne Ukrajine, umro je u dobi od 88 godina, rekao je u utorak visoki ukrajinski dužnosnik.

“To je tužna vijest i velik gubitak”, rekao je Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“On je bio mudar ukrajinski domoljub, zaista historijska osoba u ostvarenju naše nezavisnosti”, napisao je na internetu.

Kravčuk je, kako navodi Reuters, postao poznat kao “lukava lisica” uspinjući se kroz Komunističku partiju. Godine 1990. postao je predsjednikom parlamenta tadašnje sovjetske republike, prenijela je Hina.

No stranku je napustio nedugo nakon pokušaja državnog udara protiv Mihaila Gorbačova u augustu 1991. godine. Ukrajinski parlament usvojio je tog mjeseca deklaraciju o nezavisnosti.

Odvajanje Ukrajine od Sovjetskog saveza

Nakon što je privremeno dobio predsjedničke ovlasti, za predsjednika države formalno je izabran 1. decembra 1991. godine, na dan kada su Ukrajinci podržali secesiju od Sovjetskog saveza.

Nekoliko dana poslije potpisao je Bjelovješki sporazum s ruskim čelnikom Borisom Jeljcinom i bjeloruskim čelnikom Stanislavom Šuškevičem kojim je raspušten Sovjetski savez.

“Shvaćao sam da Ukrajina nikada ne bi mogla biti zaista nezavisna ako SSSR bude postojao”, rekao je Kravčuk. “Otišao sam onamo znajući za težnje Ukrajinaca da budu nezavisni. Ispunio sam njihovu volju”.

Jeljcin je umro 2007, a Šuškevič prošle sedmice.

Godine 1994, kada je Ukrajinom zavladala kriza i korupcija, a Kravčuka se optuživalo da je opljačkao zemlju, poražen je na izborima. Pobijedio ga je Leonid Kučma, bivši direktor fabrike projektila. Kravčuk je ostao u parlamentu do 2006. godine,

Godine 2020. bio je imenovan da predstavlja Ukrajinu u nastojanjima da se okonča sukob s proruskim separatistima na istoku Ukrajine koji je počeo 2014. godine.

Zauzevši strog stav prema Moskvi, rekao je da ne treba očekivati ništa od Rusije jer je njen cilj “uništenje Ukrajine”.

U januaru 1994. potpisao je sporazum s američkim predsjednikom Billom Clintonom i Jeljcinom osiguravši milijardu američkih dolara naknade za to što se Ukrajina odrekla svog nuklearnog arsenala, trećeg najvećeg na svijetu.

Kao predsjednik države potpisao je i sporazum o saradnji s Evropskom unijom.

Kravčuk je rođen kod Rivnea na zapadu Ukrajine 10. januara 1934. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...