KOLUMNA ĐURE KOZARA: Paralelni rat ruskih specijalaca

U Ukrajini pored borbi na frontovima traje i specijalni rat u kojem agresor izvodi nekonvencionalne operacije, protugerilska dejstva i psihološko-propagandne aktivnosti.

  • Društvo

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 0

Piše: Đuro KOZAR

U toku ruske agresije na Ukrajinu težište je na oružanoj borbi, pa je u prvom planu ono što se događa na frontu, ali uporedo s tim vidljivim ratovanjem odvijaju se javnosti nepoznati, ili manje poznati, oblici agresorovog specijalnog rata. Vodi se, dakle, paralelno ratovanje u kojem nema frontalnih borbi, nego se sve odvija putem nekonvencionalnih operacija, protivgerilskih dejstava i psihološko-propagandnih aktivnosti koje se kvalifikuju i kao ideološke diverzije.

SNIMCI KOJI SU ZGROZILI SVIJET

I koliko god na ratištu na obje strane ima ljudskih i materijalnih gubitaka, toliko je u tom posrednom ratu veći broj ratnih zločina koje vrše pripadnici ruskih specijalnih postrojbi koje su se udomaćile u Ukrajini. Naime, one još od 2014. godine i aneksije poluotoka Krim u Crnom moru podrivaju ukrajinski ustavni sistem, a planski su se uklopile, kako je u Moskvi nazivaju, u ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Dakle, specijalci u specijalnoj operaciji, konkretno to su: ruska formacija za specijalne zadaće Spetsnaz, paravojni plaćenici skupine Wagner i agenti Vojne obavještajne službe GRU.

U kijevskom predgrađu Buča od 27. veljače do 14. ožujka Rusi su izvršili ratni zločin nad 300 civila koji je, nakon što su objavljeni snimci razbacanih tijela po ulici, zgrozio svijet. Ovo nedjelo prvo je pripisano vojnicima 64. motorizirane streljačke brigade iz Habarovskog kraja, ali kad je ta formacija morala krenuti dalje, ispostavilo se da bi to mogao biti rukopis zloglasnog Spetsnaza, koji nema milosti prema ratnim zarobljenicima i civilima. Prema zapadnim izvorima, ovi specijalci se od početka agresije nalaze u Ukrajini. Postupak istraživanja ovog zločina je u tijeku, a objavljeno je da su u Lavov već doputovali francuski policajci kako bi s ukrajinskim kolegama utvrdili podatke o tome ko je sve i kako umoren u okolini Kijeva. Ovo je prvi strani tim istražitelja, a očekuje se da će takva pomoć stići i iz drugih zemalja.

Pretpostavlja se da je Generalštab u Moskvi planirao da spetsnazovci, nakon što Ruska vojska zauzme Kijev, uhapse ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali se to nije dogodilo jer glavni grad Ukrajine nije pao, pa su oni svoj bijes iskalili na starim i nemoćnim ljudima. Poznato je da su ovi specijalci prljave poslove obavljali i u ratovima u Dagestanu, Gruziji, Čečeniji, potom u sukobima u Bejrutu, Vijetnamu, Kambodži, Afganistanu. Spetsnaz je formiran 1949. u bivšem Sovjetskom savezu, a o njemu se nešto više saznalo tek nakon raspada te države, kad su pojedini specijalci imali hrabrosti da progovore i o njihovoj obuci i ustroju. Na Zapadu se uz Spetsnaz često veže i ruska borilačka metoda koja vuče korijene iz kozačkih sistema borbe.

Prema britanskim izvorima, Rusi su se pokazali nemilosrdnim i u Donbasu, gdje je sada težiše njihove ofanzive čiji je cilj da Ukrajince na najsuroviji način uklone iz te regije u kojoj su dvije “republike” Luganjsk i Donjeck, čije je samoproglašenje Moskva priznala pred početak agresije. Iz istih izvora se saznalo da su, pored regularnih formacija ruske armije, u pomenutoj oblasti i plaćenici paravojne skupine Wagner, koja je bila angažirana na ruskoj strani u ratu u Siriji. Razni medijski izvještaji u Rusiji i SAD-u navode da je finansijer skupine Wagner Jevgenij Prigožin, biznismen iz Sankt Peterburga, blizak Vladimiru Putinu. Jedan od zapovjednika ove postrojbe Kiril Mihajlov za agenciju France-Presse nije želio reći da su oni plaćenici, nego da ih treba smatrati ruskom vojskom iz sjene. Međutim, da oni odista, bilo gdje u svijetu, ubijaju za novac, pokazalo se točnim nakon što je Prigožinova firma Evro Polis 2016, prema pisanju ruskih medija, potpisala ugovor sa vladom Bashara al-Assada i od tada je ta firma vagnerovcima davala mjesečnu plaću od 3.500 do 5.000 američkih dolara. Problem s njima je u tome što se ne mogu držati pod kontrolom. Pripadnici ove skupine na maskirnoj uniformi nose oznaku na kojoj piše: “Smrt je naš posao - a posao je dobar.”

IZVIĐANJE I ŠPIJUNAŽA

Pored Spetsnaza i skupine Wagner na ukrajinskom ratištu je, s obzirom na složenu vojnu operaciju, prisutna i ruska vojna obavještajna služba GRU, koja, pored toga što vodi agente, ima vlastite komandose, čija je misija da vrše izviđanje i špijunažu. U sovjetska vremena bili su aktivni u ratnim zonama širom svijeta, a predvodili su i invaziju na Afganistan 1979. godine. Kad se raspao Sovjetski savez, GRU-ov veliki rival, tajna policija KGB-a, se 1991. podijelila na dva djela - na domaću verziju zvanu FSB, u kojoj je nekad bio ruski i predsjednik Putin, i službu za strance po imenu SVR, a GRU je ostao netaknut. Njihova zadaća je osiguranje uvjeta za uspješnu primjenu obrambene i bezbjednosne politike Ruske Federacije i pružanje zvaničnicima obavještajnih podataka koji su im potrebni za donošenje odluka u političkoj, ekonomskoj, obrambenoj, naučnoj, tehnološkoj i ekološkoj sferi. Ne piše da su sudionici u agresiji - ali jesu.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...