„DODIKOVE AKCIJE IZAZIVAJU OPASAN KONFLIKT, NEDAVNO SMO UVELI SANKCIJE...“: Nakon govora britanske ambasadorice u UN-u, oglasio se i ambasador u BiH

U Vijeću sigurnosti UN-a raspravljalo se o Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 5

Nakon izlaganja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, ambasadori zemalja iznosili su svoja viđenja o situaciju i našoj državi.

Zanimljivo izlaganje imala je ambasadorica Velike Britanije Barbara Woodward.

“Vitalno je za Vijeće sigurnosti da ima puni dijalog sa Schmidtom o sitauciji u BiH. Pozdravljam i predsjedavajćeg Šefika Džaferovića koji je došao u New York.

Nažalost, Schmidtov izvještaj ponovo crta zabrinjavajuću sliku iz zemlje. Politička nestabilnost na svim nivoima, zabrinjavaju akcije predstavnika RS-a, posebno Miorada Dodika koji namjerava formirati vojsku RS-a te druge aktivnosti na povlačenju iz državnih institucija su prijetnja stabilnosti i miru, izazivaju opasni konflikt”, rekla je Woodward, dodavši kako je važnije nego ikad da se Vijeće sigurnosti založi za provedbu Dejtonskog sporazuma te da podrži progresivne politike u BiH.

“Velika Britanija stoji čvrsto uz Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH. Mi smo nedavno uveli sankcije kako bi poslali jasnu poruku onima koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine”, rekla je ona.

Kaže da podržavaju visokog predstavnika kao i pravo na korištenje njegovih ovlasti koje je koristio i nedavno.

“Politike razdvajanja su opasne. Mi pozivamo sve aktere da se fokusiraju na bolji standard života za sve građane i prave napredak. Izbori u oktobru moraju se održati bez odlaganja”, rekla je Woodward.

Nakon obraćanja britanske ambasadorice u Ujedninjenim narodima, oglasio se i ambasador Matthew Field kratko poručivši:

„Britanska predanost Bosni i Hercegovini jača je nego ikad.“

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...