BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI OBJAVILI NOVI IZVJEŠTAJ S RATIŠTA: Rusija je prešutno priznala nesposobnost da zauzme ključne gradove...

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je novi izvještaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

  • Svijet

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 0

U njemu se navodi kako su ukrajinske snage nastavile protunapad sjeverno od Harkiva i ponovno zauzele nekoliko gradova i sela prema ruskoj granici.

"Rusko stavljanje operacija u Donbasu kao prioriteta ostavilo je snage u oblasti Harkiv ranjivima na mobilne i visokomotivirane ukrajinske snage koje su u protunapadu. Uprkos uspjehu Rusije u okruživanju Harkiva u početnim fazama sukoba, ona je navodno povukla jedinice iz regije kako bi reorganizirala i obnovila svoje snage nakon velikih gubitaka", kažu britanski obavještajci u izvještaju. 

"Nakon što se rekonstituiraju, ove će se snage vjerovatno rasporediti na istočnu obalu rijeke Siverskji Donets kako bi stvorile blokadu za zaštitu zapadnog boka ruskih snaga i glavnih puteva opskrbe za operacije u blizini Izjuma", dodaju.

Na kraju kažu i kako je povlačenje ruskih snaga iz Harkivske oblasti prešutno priznanje nesposobnosti Rusije da zauzme ključne ukrajinske gradove, gdje je očekivala ograničen otpor stanovništva.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...