DŽAFEROVIĆ U NEW YORKU: Sastao se sa ambasadoricom Ujedinjenog Kraljevstva Barbarom Woodward

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se u New Yorku sastao sa ambasadoricom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Dame Barbarom Woodward

  • Vijesti

  • 12. Maj 2022  12. Maj 2022

  • 3

Razgovarano je o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj krizi u Bosni i Hercegovini, kao i sveukupnim aktivnostima Vijeća sigurnosti koje se tiču Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je izuzetno važno što je diskusija na Vijeću sigurnosti bila u znaku jasnih osuda blokada institucija i secesionističkih poteza kojima vlasti entiteta Republika Srpska potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i sveukupnu evropsku sigurnost u izuzetno krhkoj geopolitičkoj situaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je tokom razgovora pozdravio odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o uvođenju sankcija zvaničnicima iz entiteta Republika Srpska odgovornim za secesionističke aktivnosti.

Razgovarano je o potrebi da se osiguraju finansijska sredstva za provođenje izbora u oktobru, te o odgovornosti onih koji vrše opstukcije u vezi s time, kao i o raspravi na Vijeću sigurnosti o produženju mandata Misije Althea koja predstoji u novembru.

Razgovarano je o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini, te o snažnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Posebna tema bio je euroatlantski put BiH, a predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je Ujedinjeno Kraljevstvo svojim angažmanom u podršci Ukrajini pokazalo da je pouzdan saveznik u teškim trenucima.

Posebna pažnja posvećena je potrebi da se Zapadni Balkan oslobodi ovisnosti o ruskom gasu i nafti, a u kontekstu toga je istaknut značaj izgradnje južne interkonekcije u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...