Hronika
HAOS NA MAGISTRALI: Mercedes pobjegao s mjesta nesreće, Audi potpuno izgorio tokom šlepanja
Prije 5h0
Trebat će vam 150 gr gorgonzole.
Gastro
13. Maj 2022 13. Maj 2022
0
Sastojci:
2 pileće kocke za supu
50 gr putera
manja glavica crnog luka (sitno nasjeckan)
manji korijen celera (sitno nasjeckan)
prasa srednje veličine (isjeckan na sitnije kolutove)
1-2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckan)
250 gr riže okruglog zrna
100 gr pavlake za kuhanje
1 dl suhog bijelog vina
sok od jednog limuna
150 gr gorgonzole
so, biber
Priprema:
KORAK 1 - temeljac: U 1 l proključale vode dodati pileće kocke i kuhati na tihoj vatri 5 minuta.
KORAK 2: U tavi rastopiti puter, dodati nasjeckan luk i celer pa ih propržiti 2-3 minuta, tek da malo omekšaju.
Zatim dodati prasu i bijeli luk i držati ih na tihoj vatri ne duže od minut - dva. Sada se u tavu sa povrćem sipa riža i uz miješanje lagano prži dok ne postane slatkasta i „prozirna“, ali ne smije da promijeni boju.
Naliti vino i uz miješanje sačekati da ispari, odnosno da ga riža „popije“.
Tek tad se postepeno kutljačom naliva temeljac i uz miješanje kuha 15-tak minuta, sve dok riža ne omekša i nabubri, ali ne smije da se raskuha i postane kašasta.
KORAK 3 - završnica: Sada kada je riža skuhana malo se pobiberi i odmah joj se doda pavlaka, na komadiće izlomljena gorgonzola i sok od limuna. Blago promiješati i pustiti da se sir otopi. Provjeriti da li je slano po vašem ukusu i servirati.
Posluženje:
A servirati kao pojedinačne porcije u većim tanjirima, posuti krupno mljevenim biberom i dekorisati po ukusu.
Ako vam je pri ruci parmezan, neće škoditi ako ga pospete preko pilava.
Prijatno! :)
(SB/Nova.rs)
Hronika
HAOS NA MAGISTRALI: Mercedes pobjegao s mjesta nesreće, Audi potpuno izgorio tokom šlepanja
Prije 5h0
Društvo
AMERIKANAC IZ OREGONA: Denny Newell u BiH je pronašao svoj komadić dženeta
Prije 5h0
Hronika
STRAVIČNI UDES KOD VELIKE KLADUŠE: Nakon 6 dana borbe ljekara preminuo Mirzet Veladžić
Prije 6h0
Hronika
UCJENJIVAO ŽENU EKSPLICITNIM FOTOGRAFIJAMA: Tražio od nje novac i iPhone, nije se na tome zaustavio
Prije 6h0
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Napravite pole od krompira s kajmakom i sirom i oduševite ukućane…
20. Dec. 20250
Gastro
GRAH ODNIO TITULU OTROVNE BILJKE 2026: Trebamo li se plašiti?
20. Dec. 20251
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Danas pravimo specijalitet bosanske kuhinje, samo slijedite recept – i nema greške...
19. Dec. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN TRIK PRAVI VELIKU RAZLIKU: Krompir će se skuhati duplo brže i biće 10 puta ukusniji
19. Dec. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.