NAJSKUPLJE IKADA: Cijene lete u nebo, poznato za koliko poskupljuje pivo u Njemačkoj…

Stručnjak za pivo Marcus Strobl rekao kako će u narednim mjesecima biti primjetna “značajna poskupljenja”, posebno za tzv. „Fernsehbieren“ poput Krombachera, Bitburgera ili Warsteinera.

  • Ekonomija

  • 14. Maj 2022  

  • 0

Pivari u Njemačkoj već neko vrijeme najavljuju poskupljenje piva, a Holger Eichele, generalni direktor njemačkog Udruženja pivara napominje kako u Njemačkoj nikad ranije nisu vidjeli tako brzo poskupljenje piva.

Cijene piva bi se trebale povećati do kraja godine. Očekuje se kako će biti veće za 30 posto.

Holger Eichele, generalni direktor njemačkog udruženja pivara već neko vrijeme upozorava na tešku situaciju pivara koji su suočeni s velikim troškovima jer gotovo sve sirovine koje su nužne za pivarsku industriju su pogođene poskupljenjem.

Cijena pivarskog slada navodno je poskupjela za 70 posto u odnosu na prethodnu godinu, europalete za 150 posto, a struja je navodno skuplja za 250 posto. Prema riječima Eichelea, najnovije povećanje cijena piva u Njemačkoj dolazi do maksimuma.

"Nikad ranije nismo vidjeli ništa slično. Jasno je da će se tako drastična povećanja troškova na kraju morati prenijeti na cijenu", rekao je Eichele.

Na tešku situaciju upozorava i zamjenik predsjednika Udruženja pivovara Berlin-Brandenburg Stefan Fritsche. On se slaže sa Eichelom te kaže kako bi cijene piva do kraja godine mogle porasti za 30 posto.

Stručnjak za pivo Marcus Strobl rekao kako će u narednim mjesecima biti primjetna “značajna poskupljenja”, posebno za tzv. „Fernsehbieren“ poput Krombachera, Bitburgera ili Warsteinera.

Prema istraživanju njemačkog Der Spiegela, potrošačke cijene već su u aprilu bile 7,4 posto više nego godinu dana ranije. Osim energije, posebno je poskupjela hrana. Stopa inflacije iznosila je 8,5 posto, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne mjesece.

Njemački Focus piše da bi u samoposluzi gajba piva (20 flaša) mogla poskupjeti i za više od 25 eura. Potrošači u prosjeku plaćaju između 14 i 23 eura, ovisno o brendu i sorti. 

Prve pivare već su najavile korekcije cijena. Zbog toga bi cijena piva za čašu od 0,5 litara mogla porasti na pet eura. Prije dvije godine prosječna cijena je bila 3,50 eura.

Prve kompanije su čak smanjile veličinu čaše za pivo. Umjesto 0,5 litara, mnogi sada služe pivo u čašama od 0,3 litra. Manja čaša za pivo tada više ne sadrži 0,33 litre, već 0,2 litre. 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...