PROCURIO VIDEO: Ukrajina ima jedno od najnaprednijih oružja koje je ikad dobila, munjevito uništava ruski oklop i brodove...

Društvenim mrežama kruži snimka kopnenog lansiranja projektila u Ukrajini, kao i prvi video ispaljivanja tih projektila iz improviziranog lansera instaliranog u stražnjem dijelu kamiona.

  • HiTec

  • 14. Maj 2022  

  • 0

Društvenim mrežama počela je kružiti video snimka na kojoj navodno ukrajinske snage ispaljuju rakete Brimstone s kopna. To je prva snimka kopnenog lansiranja Brimstone projektila u Ukrajini, kao i prvi video ispaljivanja tih projektila iz improviziranog lansera instaliranog u stražnjem dijelu kamiona, piše The War Zone.

Iako su okolnosti vezane za navedeno lansiranje nejasne, postoje nagađanja koja upućuju na to da je riječ o mogućoj vježbi na neotkrivenoj lokaciji, dodaje navedeni portal.

Navedene napredne projektile Brimstone Ukrajini je donirala Velika Britanija, koja je još krajem travnja potvrdila da će Ukrajini isporučiti precizno navođene projektile Brimstone, što znači da je za cjelokupni razvoj i donaciju bilo potrebno samo nekoliko dana. U videu se prikazuje kako su projektili Brimstone ispaljeni i lansera montiranog na stražnji dio kamiona.

Projektili Brimstone, proizvedeni su od strane europskog konzorcija MBDA, a riječ je o kopnenom, površinskom i zračnom oružju, koje ima duljinu nešto manje od 1,8 metara i koji je težak oko 50 kilograma. Što je najvažnije, ima domet između 8 i 19 kilometara, pri čemu je donji kraj tog spektra najvjerojatniji za kopnenu i površinsku uporabu na moru, od kojih se potonja verzija projektila zove Sea Spear.

Sistem za navođenje Brimstone projektila dizajniran je da bude sposoban za sve vremenske uvjete, danju i noću, uz korištenje aktivnog radarskog tragača s milimetrijskim valovima. Brimstone je sposoban za salvo napade i autonomno pronalaženje ciljeva nakon što dosegne određeno ciljno područje. To ga čini idealnim za gađanje oklopa, topništva i formacija vojnih čamaca.

Mehanizam za lansiranje sa zemlje montiran na kamion koji se vidi na snimci navodno je razvila Velika Britanija posebno za Ukrajinu, piše The War Zone. Jednostavno pričvršćivanje trostrukog Brimstone lansera koji se koristi u borbenim zrakoplovima, na okvir montiran na kamion, vjerovatno je bila ideja koja stoji iza pojednostavljenog procesa razvoja, kroz koji je Ujedinjeno Kraljevstvo izvršilo isporuku u tako kratkom vremenskom roku.

Videozapis ispaljivanja projektila predstavlja razinu sposobnosti koja bi mogla biti višestruko korisna za ukrajinsku vojsku. Budući da će nosač za kamion Brimstone sustav učiniti visoko mobilnim, lako se može odvesti i na obalu za kratkoročna pomorska djelovanja.

Prije nego što se video pojavio, fotografije projektila Brimstone u različitim uvjetima također su počele kružiti društvenim mrežama. To su bile prve naznake da su projektili koje je donirala Velika Britanija službeno dospjeli u Ukrajinu i da su u upotrebi.

Brimstone na točkovima mogao bi brzo postati glavna prijetnja ruskim snagama u Ukrajini, uništavajući ruski oklop na istoku i prijeteći ruskim brodovima koji se približavaju obali te zemlje na jugu.

Drugim riječima, Ukrajina sad ima jedno od najnaprednijih oružja koje je ikad dobila i može ga rasporediti bilo gdje i na koji god način zamisli, pišeThe War Zone.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...