BRITANSKI ŠPIJUN OTKRIVA INFORMACIJE O PUTINOVOM ZDRAVLJU: "Ozbiljno je..."

"Nije jasno šta je tačno ova bolest – da li je izlječiva ili terminalna ili bilo šta drugo. Ali svakako mislim da je to dio jednačine", naveo je.

  • Svijet

  • 15. Maj 2022  15. Maj 2022

  • 0

Bivši britanski špijun koji je napisao dosije o bivšem američkog predsjedniku Donaldu Trumpu i navodnom ruskom miješanju u izbore u SAD 2016. godine, kaže da mu je više izvora potvrdilo da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ozbiljno bolestan".

Christopher Steele koji je vodio odjeljenje za Rusiju u MI6 u Londonu između 2006. i 2009. godine, a tamo je radio i 1990-tih, rekao je da je Putinova bolest "dio" onoga što se dešava u Ukrajini.

On je za Sky News rekao: "Svakako iz onoga što čujemo iz izvora u Rusiji i drugdje, jeste da je Putin ustvari ozbiljno bolestan".

"Nije jasno šta je tačno ova bolest – da li je izlječiva ili terminalna ili bilo šta drugo. Ali svakako mislim da je to dio jednačine", naveo je.

Njegovi komentari dolaze nakon što je ukrajinski general-major Kirilo Budanov u intervjuu za Sky News rekao da je ruski lider ozbiljno bolestan od raka i da je u Rusiji u toku puč za njegovu smjenu.

Spekulacije o zdravlju Vladimira Putina kruže nekoliko godina, ali su se pojačale otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

Magazin New Lines objavio je da je dobio audiosnimak oligarha bliskog Kremlju koji opisuje ruskog predsjednika kao nekog ko “veoma boluje od raka krvi”, iako nije precizirao tip raka.

U njemu se navodi da je sjedište FSB-a, ruske domaće bezbjednosne garancije, poslalo strogi memorandum svim svojim regionalnlim direktorima dajući upustva da ne vjeruju glasinama o terminalnom stanju ruskog predsjednika.

“Kada vidite da se to dešava, mislite da je to vjerovatno istina. Dakle, mislim da je element njegove bolesti umiješan u ovo i njegovo naslijeđe”, navodi Christopher Steele.

Glasine su se intenzivirale u srijedu kada je obraćanje Vladimira Putina tokom komemoracije povodom Dana pobjede pažljivo ispitano, a posmatrači su proučili njegovo kretanje i fizički izgled. Stručnjaci za govor tijela istakli su da je predsjednikovo lice bilo “naduveno”, a njegov hod “nestabilan”, što neki sugerišu da bi moglo da bude od ljekova koje pije za svoju bolest.

“Vrlo malo njih je spremno da se suprotstavi Putinu”

Ali Steele je rekao da čak i ako je bolestan, da će i dalje biti teško da neko drugi utiče na Putinov pristup.

Britanska vlada je saopćila da je uvela sankcije članovima Putinove porodice, kao i prijateljima i saveznicima koji duguju Putinu svoje bogatstvo i moć, a zauzvrat podražvaju njegovu ratnu mašineriju.

Među onima koji su najviše pogođeni sankcijama su bivša Putinova supruga Ljudmila Očeretnaja, bivša olimpijska gimnastičarka Alina Kabajeva, za koju se navodi da ima bliske odnose sa Putinom, ali i njegove zakonite kćerke.

“Postoji vrlo mali broj ljudi koji su spremni da se suprotstave ili da se svađaju sa predsjednikom Putinom… Ipak, mislim da postoje glasovi disedenata koji mu govore da je ovo katastrofalan rat, posebno po pitanju ekonomije i da neće biti dobro za Rusiju. Možemo samo da se nadamo da će to dovesti do neke vrste promjene politike ili čak i režima u dogledno vrijeme ali to svakako nije izvjesno”, navodi Steele.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...