ŠAROVIĆ REAGIRAO NA DODIKOVU NAJAVU DA ĆE DIJELITI PO 100 KM: "To je transparentna kupovina izbora"

Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će biti izdvojeno ukupno 50 miliona KM da mladi, penzioneri i borci u RS-u dobiju po 100 KM, poručio je da je to "transparentna kupovina izbora".

  • Politika

  • 16. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 0

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da vlast u Republici Srpskoj kupuje glasove te traži od državne vlasti da obrazložio zašto još nije usvojen budžet.

Komentarišući najavu predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će biti izdvojeno ukupno 50 miliona KM da mladi, penzioneri i borci u RS-u dobiju po 100 KM, poručio je da je to "transparentna kupovina izbora". "Ako imate viška novca, a imate ga, ne želite ga dati za smanjenje općih stopa akciza ili PDV-a i dijelite ga određenim kategorijama društva prije izbora, onda kako da to nazovete. Time se legalizuje kupovina glasova", ukazao je Šarović.

Ocijenio je da Dodik ima apsolutnu vlast u RS-u.

"On je predsjednik, premijer, ministar finansija, dijeli donacije i sve ostalo. To ovdje prolazi i na neki način se to nagrađuje. To je naopak sistem. Ovo bi ovo pitanje trebalo biti tretirano Izbornim zakonom", rekao je.

Prema njegovim riječima, ima dojam da se država svjesno čini siromašnom.

"Što zemlja siromašnija, onda se neki problemi jeftinije rješavaju. Time se za mali novac kupuje volja birača. To je naša zbilja. Imam dojam da se zemlja svjesno drži u siromaštvu, jer onda lakše upravljate glavama ljudi. To je pogodan poligon za sve ono što ne valja u državi", konstatovao je.

Predsjednik SDS-a se osvrnuo i na to što je sve manje vremena za usvajanje budžeta Bosne i Hercegovine, potrebnog i za održavanje nedavno raspisanih Općih izbora.

"Teći će novi rokovi, očekujem da će Centralna izborna komisija (CIK) postupiti kako ima zakon omogućava. Nije moje da tumačim šta će uraditi CIK, ali vjerovatno će tražiti nove rokove. Ne mogu raspisati bilo kakvu novu nabavku ako ne osiguraju novac. Govori se o nekim drugim varijantama", naglasio je.

Ponovio je da mu nije prihvatljivo nametanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, pa i ako se odnose na izbore i budžet.

"Smatramo da je ova zemlja sposobna donositi odluke u svojim institucijama. Alibi da to radi visoki predstavnik govori o našem neuspjehu", naveo je.

Pozvao je na odgovornost predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju (SNSD).

"Šta radi Tegeltija osim što je otišao u New York nadajući se da će se obratiti u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija?. Nigdje ga nije bilo, otišao je sa 10-11 pomagača, a znamo da se za to vrijeme ovdje u Vijeću ministara neće ništa dešavati", ukazao je.

Podsjećamo, danas se održava sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj se ponovo neće razmatrati sniženje stope PDV-a, odnosno uvođenje diferencirane stope PDV-a. Snižavanje ove stope je predloženo zbog kontinuiranog poskupljenja životnih potrepština. Također je predlagano i ukidanje akciza na gorivo, ali to se još nije desilo, piše Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...