PORODICE IZ KALINOVIKA TRAŽE OD PUHALA INFORMACIJE O SUDBINI SVOJIH UBIJENIH: "Da li je kao pripadnik Vojske RS-a bio na mjestima..."

(...) na kojima su vršeni zločini, da li je u njima učestvovao i da li su mu poznate lokacije na kojima su skriveni ostaci naših najmilijih.

  • Društvo

  • 16. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 5

Trideset godina nakon što su u Kalinoviku počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima, Udruženje porodica žrtava „Istina-Kalinovik '92“ podsjeća javnost da se još uvjek traga za posmrtnim ostatcima 42 ubijenih bošnjačkih civila u ovom mjestu, saopćeno je iz ovog udruženja.

Stoga, kako navode, ponavljaju apel svim svjedocima zločina u Kalinoviku 1992. godine da podijele informacije o lokacijama na kojima su skrivena tijela ubijenih članova njihovih porodica.

“Apel upućujemo i našem sugrađaninu Srđanu Puhalu, koji je, sudeći prema posljednjim istupima, pokazao snažan interes za pitanjem ratnih zločina. Tražimo od Puhala informacije da li je kao pripadnik Vojske RS-a bio na mjestima na kojima su vršeni zločini, da li je u njima učestvovao i da li su mu poznate lokacije na kojima su skriveni ostaci naših najmilijih. Uzimajući u obzir činjenicu da je ponudio 10.000 KM onome ko mu dokaže da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete, zanima nas kako mu do sada nije palo na pamet da taj novac ponudi svakome ko otkrije bar jedno ime osobe koja je u njegovom rodnom gradu ubijala sugrađane bošnjačke nacionalnosti”, ističe se u saopćenju.

Mi za razliku od njega, navode iz udruženja, nećemo tražiti da nam dokaže da li je na bilo koji način učestvovao u izvršenju ratnih zločina, već prije svega tražimo informacije koje bi nam omogućile da dostojanstveno ukopamo svoje najmilije i da najodgovorniji za njihova ubistva odgovaraju pred pravosudnim institucijama.

“Napominjemo javnost da je ukupno do sada na osnovu pravosnažnih presuda za ratne zločine u Sudu BiH i Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, a vezano za zločine u Kalinoviku, izrečeno 87 godina zatvora. Za zločine u Kalinoviku odgovarao je i ratni zločinac Ratko Mladić koji je pravosnažno presuđen na doživotnu kaznu zatvora”, navodi se u saopćenju za javnost Udruženja porodica žrtava „Istina-Kalinovik ‘92".

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...