RADOVAN NEJAKI OPTUŽIO BOŠNJAKE: "Njihovi političari žele da iskoriste ukrajinsku krizu kako bi dobili unitarnu BiH" (VIDEO)

On je naglasio da bezbjedonosna i svaka druga situacija u Bosni i Hercegovini, bar što se tiče RS, nije ugrožena i da nema nijednog razloga da bilo ko strahuje od bilo kakvog sukoba u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 16. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 3

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da pojedini predstavnici bošnjačkog naroda žele da sukob u Ukrajini poistovijete sa određenim dešavanjima i problemima u Bosni i Hercegovini.

On dodaje da su njihova očekivanja da bi mogli da iskoriste ukrajinsku krizu i završe ono što su započeli devedesetih godina da bi dobili unitarnu Bosnu i Hercegovinu.

Višković je rekao da RS ne želi nikome u Bosni i Hercegovini ništa loše i "da je za nju Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri naroda".

"Želimo da živimo i radimo u okviru Daytonskog sporazuma i naša je poruka da smo za mir, stabilnost, razvoj i prosperitet. Rat i izazivanje nestabilnosti nikome ne ide u prilog", poručio je Višković za "Televiziju srpske dijaspore".

On je naglasio da bezbjedonosna i svaka druga situacija u Bosni i Hercegovini, bar što se tiče RS-a, nije ugrožena i da nema nijednog razloga da bilo ko strahuje od bilo kakvog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Višković je dodao da ne postoje direktni pritisci na RS, ali postoje određeni pritisci na Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o zauzimanju stava o sukobu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji.

On je ponovio da je "jedino ispravan stav RS, a to je da Bosna i Hercegovina ostane neutralna" kada je riječ o ovom sukobu i da vodi računa o svojim interesima, dok su razmišljanja u Federaciji BiH drugačija.

Premijer RS je naglasio da su rat i razaranje nešto što nikome ne treba i da treba učiniti sve da i sukob u Ukrajini što prije stane, naglasivši da se posljedice osjećaju i na našim prostorima.

On je dodao da budžet BiH nije u stanju da finansira ni trenutni kapacitet Oružanih snaga BiH, koje nemaju sredstava za elementarne stvari.

"Nije poruka iz RS samo da ukinemo Oružane snage BiH. Hajde da smanjimo broj pripadnika Oružanih snaga na neki broj koji je potreban BiH, hajde da donesemo odluku da je BiH demilitarizovana, odluku da te Oružane snage budu u poziciji i ljudski i stručno i tehnički sposobne da mogu reagovati u ekstremnim situacijama kao što su poplave, požari…", zaključio je Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...