ZAKONSKA OBAVEZA, I NIŠTA VIŠE: "Ovo je finansiranje organizacije izbora"

"Ovo su redovni izvori finansiranja izbora koje država mora da obezbijedi svake dvije godine".

  • Društvo

  • 17. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 0

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom, prokomentarisao je za Oslobođenje donošenje odluke o finansiranju izbora rekavši da je posljednji rok je 19. maj u skladu sa Izbornim zakonom BiH gdje je država obavezna da obezbijedi finansijska sredstva za održavanje i organizaciju izbora i da je to obaveza koja proizilazi iz izbornog zakona BiH.

"Moram da naglasim da su ovo redovni izvori finansiranja izbora koje država mora da obezbijedi svake dvije godine bez obzira jesu li lokalni ili opšti izbori. Pozivanje na zakon o finansiranju institucija BiH, ja ga ne znam, ali ovo nije finansiranje jedne takve institucije, tj. CIK-a. Ovo je finansiranje organizacije izbora", naveo je on. Šehić dodaje kako se sredstva moraju naći to je obaveza države BiH u suprotnom se krše odredbe izbornog zakona BiH.

"Želim da vjerujem da će zaključno sa 19. majem Vijeće ministara donijeti odluku i pronaći sredstva koja će biti u skladu sa zakonom. Ja se apsolutno pozivam na poštivanje svih zakona Ustava i odluka ove države. Ali ne može se pozivanjem da se krši neki zakon kršiti drugi zakon, konkretno izborni zakon BiH".

S obzirom da na današnjoj sjednici Vijeća ministara nije usvojen ni dnevni red, pa samim tim nije ni raspravljano o finansiranju izbora, iako je ministar finansija Vjekoslav Bevanda prijedlog ove odluke nazvao nezakonitim, Šehić se osvrnuo na mogućnost održavanja nove sjednice do 19. maja. 

On navodi kako redovna sjednica ne može biti zakazana, ali vanredna telefonska može kako bi se donijela hitna odluka o finansiranju izbora.

"I ne bih želio dolijevati ulje na vatru. Teško je donositi neke zaključke. Nadam se da će kod sviju koji donose ovu odluku postojati ta odgovornost da moraju ispoštovati Ustavom zagarantovano pravo da svi punoljetni građani glasaju", zaključio je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...