NERVOZA U SUSJEDSTVU: "Ovo je specijalni rat protiv Srbije, kažnjavaju nas zato što..."

"Mislim da je ovo specijalan rat jer cyber napad samo jedan dio specijalnog rata, a faktički sve ove posledice koje proističu od dojava mogu se svrstati upravo u jedan oblik specijalnog rata, koji je u ovom slučaju usmeren prema Srbiji", kazao je profesor Goran Mandić.

  • Regija

  • 17. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 1

Srbija je samo tokom jučerašnjeg dana dobla 120 lažnih dojava o podmetnim bombama u javnim ustanovama, a profesor na beogradskom Fakultetu bezbjednosti Goran Mandić danas je kazao da dojave o bombama predstavljaju organiziran napad dobro pripremljen da izazove strah. 

Mandić kaže da je sve to dio specijalnog rata koji će se nastaviti, kao i da nije moguće da iza svega stoji neki pojedinac. Prema njegovim riječima, za takvu akciju potrebna je ozbiljna organizacija. 

"Da pošalje toliki broj dojava na toliko različitih adresa ne može pojedinac, nego veoma ozbiljna organizacija koja je prvo trebalo da prikupi sve informacije o radnom vremenu, kada đaci idu u školu, koje institucije još mogu da gađaju", naveo je Mandić za RTS. 

Na pitanje kako se biraju institucije koje će biti predmet dojava o podmetnutim bombama, kaže da postoje dvije vrste objekata za napad. 

"Jedna vrsta su pravna lica od značaja za funkcionisanje države, a druga pravna lica koja okupljaju veliki broj ljudi, i evidentna je ovde procena onih koji to rade da je najbolje targetirati škole, jer se u njima okuplja veliki broj dece, a svi smo osetljivi na decu", navodi Mandić. 

Dodao je da se svaka dojava tretira kao prava dok se ne dokaže suprotno. 

"Svaka dojava se tretira kao prava dok se ne dokaže suprotno, to je osnovno pravilo kada govorimo o minsko-eksplozivnoj napravi. Mora da se shvati ozbiljnost situacije", rekao je profesor Fakulteta bezbjednosti, komentirajući negodovanje pojedinih roditelja zašto se ponovo najavljuje online nastava, na koju su neke škole prinuđene da pređu pošto kontradiverzione ekipe policije nisu stigle u toku jučerašnjeg dana da pregledaju sve škole koje su dobile dojavu o postavljenim bombama. 

Nezvanično, broj obrazovnih ustanova koje su u ponedeljak dobile e-mail sa porukom da je "na teritoriji škole postavljena ogromna količina eksploziva" veći je od sto, zbog čega su mnoge škole i sinoć do kasno u noć bile otvorene, čekajući da stignu policijske ekipe. Roditelji su nezadovoljni što se školska godina opet remeti. 

Cyber napadi su, kako kaže, samo jedan dio specijalnog rata protiv Srbije.

"Mislim da je ovo specijalan rat jer cyber napad samo jedan dio specijalnog rata, a faktički sve ove posledice koje proističu od dojava mogu se svrstati upravo u jedan oblik specijalnog rata, koji je u ovom slučaju usmeren prema Srbiji", kazao je on. 

Sve što se dešava, dodaje, događa se zato što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. 

"To je evidentno ako posmatrate genezu: prvo avioni koji lete za Moskvu, pa aerodromi, pa se onda polako širi. Ko može da bude zainteresovan za toliko širok dijapazon meta gde će poslati dojavu -  onaj kome ne odgovara ovakva trenutna situacija", ukazuje Mandić. 

Ocjenjuje da će se dojave ponavljati i u narednom periodu.

"A kada će se završiti nemoguće je i nezahvalno prognozirati. Verovatno kada vide da ne postižu svoj cilj, pa će eventualno probati da koriste neke druge metode i sredstva", naveo je profesor Mandić. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...