RAT UŽIVO: Komandant iz Azova otkrio - "Odvedeni su samo najteži ranjenici!"

Danas je 84. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna"!

  • Vijesti

  • 18. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 1

22:55 Oleg Supereka, komandant jedinice Kraken brigade Azov, za agenciju APTN govorio je o trenutnoj situaciji u čeličani Azovstal.

"Mnogi su odvedeni iz područja tvornice. Među njima nisu bili samo pripadnici Azova nego i pripadnici 21. i 36. brigade, možda čak i iz nekih drugih jedinica. Nisu to svi ranjenici, nego samo oni u najgorem stanju", rekao je.

Rusija je saopćila da se od ponedjeljka predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenih.

22:30 Critical Threats, projekt povezan s konzervativnim američkim trustom mozgova American Enterprise Institute, objavio je na Twitteru grafiku koja pokazuje napredovanje i povlačenje ruske vojske u Ukrajini.

Područje pod kontrolom Rusije je označeno crvenom bojom, a ukrajinska protuofenziva plavom. Plave linije unutar crvenog područja predstavljaju ukrajinske partizanske napade.

22:10 Ukrajinski državni operater Ukrenergo je odbacio navode ruskog zvnaičnika da će zaporiška nuklearna elektrana strujom opskrbljivati Rusiju. Podsjetimo, zamjenik ruskog premijera Marat Husnuljen je rekao da će najveća nuklearna elektrana u Europi, koja je sada pod ruskom kontrolom, struju slati u Rusiju, ali i Ukrajinu pod uvjetom da Ukrajina za to plati.

Ukrenergo navodi da je elektrana u ukrajinskoj mreži i da je ostala pod kontrolom ukrajinskih stručnjaka. "Ukrajinski elektroenergetski sustav trenutno nema fizičke veze s ruskim elektroenergetskim sistemom. Stoga je opskrba Rusije električnom energijom iz ukrajinskih elektrana trenutno fizički nemoguća", stoji u saopćenju.

21:45 Najmanje 10 ukrajinskih civila, uključujući dvoje djece, ubile su ruske snage u Donjecku, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko, prenosi Reuters.

Kirilenko nije govorio o detaljima, ali je rekao da je još sedam osoba ozlijeđeno.

21:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je potpisao ukaz o produženju vojnog stanja i mobilizacije za još 90 dana. Ukaz stupa na snagu 25. maja.

Dokumenti su dostavljeni ukrajinskom parlamentu i mora ih odobriti najmanje polovina zastupnika.

20:40 Ukrajinska vojska je objavila da je ponovno zauzela još jedno naselje u regiji Harkiv, Dementijevku koja se nalazi oko 35 kilometara sjeverno od grada Harkiva.

Također je izvijestila o teškim borbama u regiji Lugansk, gdje ruske snage nastavljaju s napadima.

Ukrajinski glavni stožer tvrdi da se borbe nastavljaju u drugim dijelovima zemlje i da su ruske snage napredovale oko sela Ternova, sjeveroistočno od Harkiva. Čini se da na tom području Rusi pokušavaju blokirati ukrajinske snage koje pak pokušavaju prekinuti ruske opskrbne linije.

20:30 Ruske trupe sve češće odbijaju učestvovati u borbama u Ukrajini, tvrdi Glavno obavještajno ravnateljstvo ukrajinskog ministarstva obrane. U objavi na Telegramu pišu da je nekoliko jedinica 70. gardijske motorizirane brigade otvoreno odbilo učestvovati u ratu i zahtijevalo da se vrate na područja na kojima su inače raspoređene.

Komandanti jedinica ulažu sve napore da prikriju slučajeve neposluha, navode ukrajinski obavještajci, a najnekooperativniji vojnici su "poslani na najopasnije područje fronta u nadi da će brzo biti ubijeni", navodi se u objavi.

Agencija kaže da je ruski FSB odlučio infiltrirati "agente i doušnike" u jedinice brigade. Ovi navodi nisu neovisno potvrđeni.

20:10 Organizacija Human Rights Watch objavila je danas da je dokumentirala dodatne slučajeve "očitih ratnih zločina" koje su počinile ruske jedinicie u dvije ukrajinske oblasti. Human Rights Watch (HRW) je u izvješću naveo da su ruske snage koje su kontrolirale veći dio kijevske i černihivske oblasti od kraja februara do marta odgovorne za egzekucije civila, mučenja i druge teške oblike zlostavljanja.

19:52 - Ukrajinski borci digli su u zrak voz s oklopnim vozilima i ruskim vojnicima koristeći eksplozivnu napravu u okupiranom južnom gradu Melitopolju, saopćile su ukrajinske snage teritorijalne obrane.

'Eksplozivna naprava postavljena na željezničku prugu eksplodirala je ispod vagona s osobljem. Pritom je oštećena željeznička pruga i oprema', stoji u izvještaju.

Kasnije je objavljeno da se voz sastojao od deset vagona, a bomba je eksplodirala ispod vozila s vojnicima.

Oštećena su dva željeznička kolosijeka, a oklopni voz je zaustavljen. Zaustavljena je i lokomotiva s deset spremnika goriva koja je pratila oklopni voz.

Rusko Ministarstvo obrane nije zasad komentiralo ove navode.

19:43 Rusija će financirati obnovu teritorija u Ukrajini nad kojima je preuzela kontrolu i popravit će ceste koje povezuju ta područja s Rusijom, izjavio je danas ruski zamjenik premijera Marat Khusnullin, a prenosi ruska novinska agencija RIA.

Khusnullin je pritom kazao da je Rusija 'oslobodila' teritorije.

Također je rekao da će nuklearna elektrana Zaporožje, po kapacitetu najveća u Europi, opskrbljivati energijom Rusiju - i Ukrajinu ukoliko za to plate.

Ruske trupe zauzele su elektranu početkom invazije.

imageNuklearnu elektranu Zaporožje Rusi su zauzeli početkom marta (Foto: AFP / Andrey Borodulin)

19:28 - SAD je nakon tri mjeseca ponovno otvorio svoju ambasadu u Kijevu, a u Kijev će se vratiti tek mali broj diplomata.

Savjet State Departmenta o zabrani putovanja diljem Ukrajine ostaje na snazi.

19:07 - Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekao je da će napredak u nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u biti moguće samo ako se poduzmu konkretni koraci vezani uz rješavanje zabrinutosti za nacionalnu sigurnost Turske.

Ako očekivanja Turske ne budu ispunjena, napredak procesa neće biti moguć, istaknuo je.

18:52 - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je danas da će SAD raditi s Finskom i Švedskom kako bi ostali na oprezu od bilo kakvih prijetnji njihovoj zajedničkoj sigurnosti dok se razmatra članstvo dviju zemalja u NATO-u.

Biden je u izjavi rekao da snažno podržava zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u za koje je rekao da bi 'još više ojačali našu obrambenu suradnju i koristili cijelom Transatlantskom savezu'.

Prijave dviju zemalja će razmatrati 30 zemalja članica vojnog saveza, a očekuje se da će proces trajati nekoliko sedmica.

19:00 Rusi su dopustili stranim novinarima da pod nadzorom vojske uđu u Mariupolj. Ovo su fotografije jedne od čeličana u kojoj se nalazila ukrajinska vojska.

alt

alt

alt

18:50 Hiljadu ukrajinskih vojnika sa svojim zapovjednicima još brane položaj u metalurškoj tvornici Azovstalu u Mariupolju, rekao je danas proruski separatistički čelnik nakon informacije koju je objavila Moskva da se 959 branitelja predalo od ponedjeljka.

Na početku je u čeličani bilo "više od 2.000 ljudi", rekao je šef samoproglašene Donjecke Republike Denis Pušiljin na sastanku s novinarima u Mariupolju, na kojemu je bila i agencija France Presse u okviru putovanja koje je organiziralo rusko ministarstvo odbrane.

18:34 Ruska potrošnja za odbranu porasla je za gotovo 40% u prva četiri mjeseca ove godine, pokazuju preliminarni podacima ruskog ministarstva financija.

17:54 Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke za koje tvrdi da prikazuju dio ranjenih ukrajinskih vojnika koji su u zadnja dva dana evakuirani iz kompleksa čeličane Azovstal u Mariupolju.

17:38 Rusija je danas otkrila da u Ukrajini koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja za spaljivanje dronova te da razmješta tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susjednoj zemlji.

17:26 Europska komisija predstavila je prijedlog mjera za jačanje obrane, uključujući zajedničku nabavu vojne opreme, za što bi se iz europskog proračuna u sljedeće dvije godine namijenilo 500 miliona eura.

17:08 Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo da zatvara moskovski ured kanadske televizije CBC i povlači vize i akreditacije novinarima nakon što je Kanada zabranila rusku državnu televiziju Russia Today.

16:58 Vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin rekao je da ukrajinski zapovjednici unutar Azovstala u Mariupolju nisu među onima koji su se do sada predali. I separatisti i rusko ministarstvo odbrane rekli su da se oko 960 branitelja Azovstala predalo. Neki su odvezeni u bolnice, ali većina je autobusima odvezena u bivšu kažnjeničku koloniju u odmetnutoj regiji. Donjecka novinska agencija citirala je Pušilina: "Trenutačno nema najviših zapovjednika, oni nisu otišli. Ali ovo je za sada."

16:32 Češka će dobiti 15 tenkova Leopard 2A4 koje joj je donirala Njemačka, a svoje tenkove iz sovjetskog doba će poslati Ukrajini, objavilo je danas ministarstvo odbrane te zemlje.

15.55 Tvrdnje da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zapravo Rus, što dovodi u sumnju njegovu podobnost da bude predsjednik Ukrajine, razotkrivene su kao lažne, piše BBC.

alt

15.40 Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine ne napreduju i najvjerovatnije se neće nastaviti nakon "kapitulacije" ukrajinske vojske iz čeličane Azovstal, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pregovori stvarno ne napreduju. Vidimo potpuni nedostatak želje ukrajinskih pregovarača za nastavkom ovog procesa", rekao je, prenosi agencija Interfax.

15.20 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je novu pomoć Ukrajini u iznosu do 9 milijardi eura ove godine. "Nastavit ćemo biti uz njih tokom cijelog ovog rata i kada budu obnavljali svoju zemlju", rekla je Von der Leyen pred Komisijom. Kaže da također moraju razmišljati o onomu što će biti poslije rata.

15.10 Glavna finska plinska kompanija, Gasum, upozorava da bi isporuke ruskog plina mogle biti prekinute ovog vikenda.

"Gasum smatra da postoji stvarni rizik od prestanka isporuke prirodnog plina prema ugovoru o opskrbi plinom kompanije i da je vjerovatno da će uvoz prirodnog plina iz Rusije u Finsku prestati ili kasno u petak, 20. maja, ili u subotu, 21. maja 2022. Nismo primili nikakve informacije po tom pitanju od Gazprom Exporta", navode u saopćenju. 

15.00 Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je da bi američki prijedlog uvoznih carina na rusku naftu značio da će kupci morati platiti više.

14.45  Rusija će u znak odmazde protjerati 24 talijanska diplomata, što je talijanski premijer nazvao neprijateljskim činom te upozorio na opasnost od prekida diplomatskih kanala s Moskvom, javljaju agencije. 

Rusija se odlučila na čin odmazde nakon što su europske zemlje prve protjerale rusko diplomatsko osoblje, javila je ruska novinska agencija RIA.

14.30 Ruski vojnik kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini priznao je krivnju za ubistvo nenaoružanog civila.

Vadim Šišimarin optužen je da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila i prijeti mu doživotni zatvor

14.15 Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO-u razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti.

U govoru zastupnicima iz svoje vladajuće stranke također je ponovio svoje stajalište da švedske i finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima. 

Rekao je kako Švedska ne bi trebala očekivati ​​da Turska odobri njezinu kandidaturu za članstvo u NATO-u bez povratka "terorista".

14.00 Prva dama Ukrajine Olena Zelenska rekla je da će milioni ljudi u Ukrajini trebati psihološku pomoć zbog invazije. 

Zelenska je to rekla tokom razgovora s prvom damom Izraela Michal Herzog. "Brutalnost ruske vojske, koja je duboko šokirala cijeli civilizirani svijet, znači da milioni Ukrajinaca također trebaju hitnu stručnu psihološku pomoć", rekla je Zelenska, koja je također predvodnica nacionalnog programa za psihološku pomoć. 

13.30 Vladimir Putin ove godine planira održati svoju tradicionalnu godišnju press-konferenciju s ruskom javnošću, saopćio je Kremlj.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije naznačio kada će se održati, ali je rekao da su "preliminarne pripreme u toku", prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

13.15 Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da protjeruje 34 francuska diplomata. Imaju dvije sedmice da napuste zemlju, dodaju. 

13.00 Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder bit će dodatno kažnjen jer ne želi direktno osuditi rusku invaziju na Ukrajinu.

Njemačka vladajuća koalicija, koju vode socijaldemokrati (SPD), stranka kojoj pripada i Schröder i koju je nekad vodio, oduzet će mu posebna prava koja uživa kao bivši kancelar. Ostat će bez svojeg ureda i zaposlenika, prema prijedlogu vlade koji treba odobriti Odbor za budžet u četvrtak.

12.45 Rusija je optužila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za "laži i propagandu" zbog izjave u kojoj se predaja boraca koji brane Mariupolj ruskim snagama opisuje kao "spašavanje" koje je pokrenula ukrajinska strana.

Moskva kaže da je gotovo 1000 boraca zarobljenih u čeličani Azovstal u Mariupolju evakuirano u područja koja drže pobunjenici koje podržava Rusija.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kaže za Sputnik Radio, rusku državnu stanicu, da je izjava Zelenskog "remek-djelo koje je proizašlo iz pera onih koji stvaraju u studiju Kvartal 95" - referenca na produkcijsku TV kuću  koju je stvorio Zelenski prije nego što je postao šef države.

12.30 "Nije bilo pomaka u mirovnim pregovorima s Ukrajinom, a Kijev pokazuje nespremnost da ih nastavi", rekla je Rusija.

"Pregovori ne napreduju i bilježimo potpunu nespremnost ukrajinskih pregovarača da nastave ovaj proces", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

12.05 Sud će odlučiti o sudbini ukrajinskih boraca koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju, rekao je čelnik separatista u istočnoj Ukrajini.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, čelnik separatista iz Donjecka Denis Pušilin kaže da "ako je protivnik položio oružje, sud odlučuje o budućoj sudbini".

11.50 Rusija je objavila da se od ponedjeljka predalo ukupno 959 ukrajinskih boraca, uključujući 80 ranjenika, iz bunkera i tunela ispod čeličane Azovstal u Mariupolju.

11.35 Prvo suđenje ruskom vojniku za ratne zločine nakon ruske invazije trebalo bi danas započeti u Kijevu, prenosi BBC.

11.15 Glasnogovornik Pentagona John Kirby pohvalio je ukrajinske borce koji su ostali u čeličani Azovstal braneći Mariupolj. Nekoliko stotina boraca, uključujući i Azovce, tvrde Rusi, evakuirano je proteklih dana nakon predaje.

"Vojnici koji su tamo nastavili pružati otpor učinili su to hrabro i vješto i za divljenje je pomisliti koliko su dugo uspjeli izdržati, a predsjednik Zelenski ih je nazvao herojima. Mislim da se svi slažemo s tim", rekao je glasnogovornik američkog Pentagona John Kirby. 

10.50 Gotovo 1000 ukrajinskih boraca skrivenih u čeličani Azovstal u Mariupolju sada se predalo, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane. Rusko ministarstvo kaže da su se 694 borca ukrajinske vojske i bojne Azov predala u protekla 24 sata.

10.25 Operacija spašavanja čeličane Azovstal bit će gotova tek kada svi branitelji Mariupolja budu evakuirani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, izjavila je za BBC zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar.

"U Azovstalu je još puno ljudi i nastavljamo pregovore kako bismo ih izvukli odatle", kaže Maliar. Ona kaže da je to osjetljiva operacija i da svaka naredba može biti opasna za živote ljudi.

10.00 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss danas je obilazila Veliku Britaniju. Na radiju Times rekla je da bi se ruska imovina zaplijenjena u Britaniji mogla upotrijebiti za plaćanje obnove Ukrajine.

"Naravno, radit ćemo na tome da Rusija pridonese obnovi Ukrajine", rekla je.

09.15 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

08.30 Rusija ispaljuje rakete dugog dometa na ukrajinsku civilnu i vojnu infrastrukturu jer njezina vojska ne može pokazati nikakva značajna postignuća na terenu, ustvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U videoobraćanju objavljenom kasno sinoć Zelenskij je rekao da je bilo raketnih granatiranja u regijama Lavov, Sumi i Černihiv, zračnih napada u regiji Lugansk i "diverzantskih aktivnosti" u pograničnim područjima.

07.45 Ukrajinska vojska kaže da ruske snage nastavljaju s raketnim napadima na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine.

U Mariupolju - koji je, čini se, na rubu pada nakon borbe s višemjesečnom opsadom - ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstal, prema novostima ukrajinskog Glavnog stožera Oružanih snaga.

Dodaju da ruske snage također napadaju u Donjecku, te nastavljaju granatirati pogranična područja Černihiv i Sumy.

07.00 Najnoviji obavještajni podaci britanskog ministarstva odbrane ističu "značajne ruske probleme s resursima u Ukrajini", za koje kaže da "vjerovatno doprinose neujedinjenom zapovjedništvu koje nastavlja ometati ruske operacije".

Image

06.45 Rusija bi mogla pristati na evakuaciju iz Azovstala kako bi Mariupolj proglasila svojim, piše Ukrainska pravda.

Slika

06.15 Ukrajinski pripadnici SF-a postavili zasjedu na ruski T-80 MBT u blizini sela Pytomnyk, u oblasti Harkiv.

06.00 Međunarodni kazneni sud u utorak je poslao 42-člani tim u Ukrajinu kako bi istražio navodne ratne zločine nakon ruske invazije u, kako je nazvao, najvećim takvim raspoređivanjem u svojoj povijesti.

05.00 Predsjednik Joe Biden u četvrtak će poželjeti dobrodošlicu premijeru Švedske i predsjedniku Finske u Bijeloj kući u ključnoj manifestaciji podrške nekoliko dana nakon što su obje zemlje objavile da će nastojati pristupiti NATO-u.

04.00 Potpredsjednik ruske vlade Marat Khusnullin posjetio je Hersonsku oblast na jugu Ukrajine i rekao kako bi to područje bilo zauzelo vrijedno mjesto u ruskoj obitelji, prenosi agencija dpa. Regija koja okružuje ovaj lučki grad zauzela bi “vrijedno mjesto u našoj ruskoj obitelji”, rekao je Khusnullin tokom posjeta, prenose RIA Novosti.

U toj ukrajinskoj regiji, Rusija je 1. maja uvela ruski rubalj kao službenu valutu, a prije nekoliko dana, vlada instalirana od strane Rusije najavila je svoje planove da od Moskve zatraži pravo da postane dio Rusije.

Regionalni pro-ruski potpredsjednik vlade Kiril Stremousov rekao je kako neće biti referenduma, kao niti opcije da ta regija postane republika. Neodržavanje referenduma opravdao je činjenicom da referendum o pripajanju krimskog poluotoka, održan 2014. godine, nije bio međunarodno priznat. S druge strane, ukrajinska je vlada uvjerena da rusifikacija Hersonske oblasti neće uspjeti.

03.00 Jučer je više od 250 ukrajinskih vojnika evakuirano iz čeličane Azovstal u Mariupolju. Pet autobusa vojnika stiglo je u ruski grad Novoazovsk, gdje je Moskva rekla da će ozlijeđenima pružiti liječničku pomoć.

Sedam autobusa stiglo je u novootvoreni zatvor u gradu Olenivka koji je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se akcija spašavanja vojnika nastavlja. "Nadziru se naši vojni i obavještajni oficiri. U to su uključeni najutjecajniji međunarodni posrednici", rekao je Zelenski. Rusija i Ukrajina su spominjale sporazum prema kojem bi vojnici mogli napustiti čeličanu, ali mnogi detalji o tom dogovoru nisu javni. Preostala pitanja su: koliko je još boraca unutra? Je li dogovorena zamjena zarobljenika i ako jest, pod kojim uvjetima?.

Zamjenik ruskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanski je na Twitteru rekao da dogovora nije bilo. Novinska agencija TASS izvijestila je da ruski odbor planira ispitati ukrajinske vojnike - mnogi od njih su pripadnici bojne Azov - u sklopu onoga što Moskva naziva "zločinima ukrajinskog režima".

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, donjeg doma Rusije, rekao je: "Nacističke zločince ne treba razmjenjivati."

Leonid Slutski, jedan od ruskih pregovarača u pregovorima s Ukrajinom, nazvao je evakuirane borce "životinjama u ljudskom obliku" i rekao da ih treba pogubiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...