OZBILJNA KRIZA: Netflix će zaustaviti dijeljenje lozinki, no da li će zaustaviti dijeljenje otkaza?

Netflix je već otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike.

  • HiTec

  • 18. Maj 2022  18. Maj 2022

  • 0

Otpuštanja će uglavnom pogoditi podružnicu u Kaliforniji u kojoj radi oko dva posto sjevernoameričkog osoblja. Netflix kao razlog otpuštanja iznosi pad prihoda, prenosi BBC. Nije otkriveno koji će dijelovi poslovanja biti pogođeni, ali Los Angeles Times je objavio da se radi o odjelima zapošljavanja, komunikacija i sadržaja.

Netflix se bori s odlaskom pretplatnika. U aprilu je iznenadio objavom da je u prvom tromjesečju 2022. izgubio 200 hiljada pretplatnika i upozorio da bi mogao ostati još bez dva miliona u idućem tromjesečju. Nakon toga su mu dionice potonule za 35 posto u jednome danu. Sada se njima trguje po 190 dolara, što je 46 posto manje nego prije objave pada broja pretplatnika.

Iako Netflix ima 220 miliona pretplatnika na globalnoj razini i očigledno ostaje tržišni lider, u zadnje vrijeme suočava se sa žestokom konkurencijom platformi poput Disney Plusa, HBO-a i Amazonovog Prime Videa. U prošlomjesečnom izvještaju o zaradi tvrtka je navela da su broju pretplatnika naštetili rat u Ukrajini i odluka o podizanju cijena u SAD-u. Procjenjuje se da je samo povlačenje s ruskog tržišta Netflixu odnijelo 700 hiljada pretplatnika.

Neki analitičari smatraju da je nakon porasta broja pretplatnika tijekom pandemije Netflixu ponestalo jednostavnih načina za razvoj poslovanja. Kompanija je u potrazi za jeftinijim modelom poslovanja, zasnovanim na reklamama, a nagađa se i da planira zaustaviti dijeljenje lozinki među kućanstvima.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...