"NE RATU": Ruski redatelj i protivnik Putinovog režima Kiril Serebrenjikov poslao snažnu antiratnu poruku u Cannesu

‘Taj kraj će doći, on će doći u jednom trenutku i onda će biti mir’, dodao je, skrivajući se iza sunčanih naočala.

  • Kultura

  • 18. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 0

‘Ne ratu!’, poručio je u srijedu na filmskom festivalu u Cannesu ruski redatelj, protivnik režima, Kiril Serebrenjikov nakon prikazivanja njegova filma ‘Žena Čajkovskog’ koji se natječe za Zlatnu palmu.

‘Potpuno sam siguran da su kultura i ljudi u kulturi kadri zaustaviti ovaj rat u Ukrajini’, rekao je praćen gromoglasnim pljeskom, u društvu svojih glumaca, nakon prikazivanja filma kojim je otvoren natjecateljski dio festivala.

‘Taj kraj će doći, on će doći u jednom trenutku i onda će biti mir’, dodao je, skrivajući se iza sunčanih naočala.

Zbog kućnog pritvora Serebrenjikov lani nije mogao doći u Cannes podržati film ‘Gripu Petrovljevih’, kao ni ‘Ljeto’ 2017.

Poznat po svojim odvažnim filmovima i potpori LGBT+ osobama, Kiril Serebrenjikov, koji je i pozorišni redatelj, službeno je otvorio festival filmom koji je intimni pogled na kratak i loš brak kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

U utorak navečer, svečano otvorenje 75. Canneskog filmskog festivala obilježila je video poruka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...