ZUKAN HELEZ IMA RJEŠENJE ZA DEBLOKADU PROCESA: Pozvao Schmidta da reaguje

Čini mi se da je institucija visokog predstavnika od samog početka svog djelovanja imala pogrešan strateški pravac koji i danas dolazi na naplatu, kazao je Zukan Helez

  • Politika

  • 18. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 3

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, smatra kako je jučerašnja sjednica Vijeća ministara BiH ponovo pokazala da je vrlo lako i jednostavno blokirati procese u Bosni i Hercegovini.

"Ministri iz HDZ BIH su glasali protiv odluke o izdvajanju sredstava za provođenje izbora u oktobru ove godine. Pored upozorenja, kako domaćih, tako evropskih i svjetskih zvaničnika da se moraju obezbijediti sredstva za provođenje izbornog procesa, HDZ BiH je ostao dosljedan blokiranju Bosne i Hercegovine na evropskom putu i dokazao da je lojalniji proruskoj politici u BIH, čak i od SNSD-a i Milorada Dodika.

"Kao političar i trenutno zastupnik u Parlamentu BiH, prateći dugogodišnji postratni period u BiH, a naročito angažman i djelovanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, čini mi se da je institucija visokog predstavnika od samog početka svog djelovanja imala pogrešan strateški pravac koji i danas dolazi na naplatu", navodi Helez, prenosi Oslobođenje.

Podjseća da su predstavnici međunarodne zajednice, uvidjevši svu složenost ustavnog i političkog Dejtonskog ustrojstva naše države, uveli instituciju visokog predstavnika s ciljem provedbe mirovnog procesa i stabilizacije stanja u BiH.

"Dosadašnji visoki predstavnici su koristili Bonske ovlasti pokušavajući Bosnu i Hercegovinu napraviti funkcionalnijom državom. Te Bonske ovlasti su korištene za smjenu političara, izmjene Ustava, te donošenje zakona i odluka, ali suština se nije mjenjala. Nakon ovih intervencija Bosna i Hercegovina je sve više zapadala u političku, ustavnu i ekonomsku krizu.

"Da je Visoki predstavnik na početku svog mandata sagledao suštinu problema u BiH i njenom Ustavu, a to su mehanizmi blokada u institucijama Bosne i Hercegovine i te blokade otklonio, visoki predstavnik nam već odavno ne bi trebao", kaže Helez.

Dalje navodi da bi BiH već odavno bila članica Evropske unije i NATO pakta.

"Manjom intervencijom u Ustavu BiH mogu se otkloniti blokade u domovima naroda i Vijeću ministara i tako bi Bosna i Hercegovina funkcionisala kao država u punom kapacitetu", smatra Helez.

Pozvao je zato visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da svojom intervencijom ukine mehanizme blokada da bi institucije mogle normalno funkcionisati i donositi zakone i odluke.

"Svjedočili smo smjeni Ante Jelavića, pojavio se nakon njega Dragan Čović, zatim smjene Nikole Poplašena, a danas imamo Milorada Dodika. Tako da smjene političara ne mogu odblokirati procese samo se procesi mogu odblokirati ukidanjem nekoliko mehanizama blokada", naveo je Helez.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...