RAT UŽIVO: Stiglo upozorenje iz Pentagona - "Rat bi mogao još dugo trajati!"

Danas je 85. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna"!

  • Vijesti

  • 19. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 5

22:50  Pentagon je upozorio da ruska vojska, unatoč uspjehu ukrajinskih snaga u Harkivu, uspijeva učvrstiti svoju kontrolu nad Donbasom i jugom zemlje, što znači da bi rat mogao još dugo trajati.

22:40 Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine je objavio novi izvještaj. Pišu da je glavni fokus ruskih snaga bio u smjeru Donjecka, gdje su koristili avione, artiljeriju i minobacače.

Ruske snage su izvele napade na području Severodonjecka u regiji Lugansk, ali su se nakon pretrpljenih gubitaka povukle se na prethodne položaje, piše Glavni stožer.

Tvrde i da se borbe nastavljaju u područjima sjeveroistočno od Harkova, gdje se ruske trupe pokušavaju zadržati na prethodno zauzetim položajima, a povremeno pokušavaju pokrenuti protivnapade kako bi povratili kontrolu nad naseljima koje je zadnjih dana ponovno zauzela ukrajinska vojska .

Ruske snage su demoralizirane, trpe značajne gubitke, a dio osoblja ne prima isplate koje su im obećane, piše u izvještaju.

22:20 Komandant ukrajinske vojske danas se sastao sa svojim kolegama iz NATO-a, gdje je govorio o toku rata. Kaže da situacija ide u dobrom smjeru te da su ukrajinske snage na početku invazije dobile ključnu bitku.

"Nismo više u situaciji da se samo branimo, izveli smo i niz uspješnih protunapada", rekao je glavni zapovjednik ukrajinskog Glavnog stožera general Valerij Zalužnij pred Vojnim odborom NATO-a, prenosi CNN.

22:10 Britanski ministar odbrane Ben Wallace je u Parlamentu rekao da vjeruje da postoji način da se ublaži zabrinutost Turske oko pridruživanja Švedske i Finske NATO-u.

“Mislim da postoji put. Mislim da ćemo na kraju doći do toga i vrlo je važno da slušamo sve članove i njihovu zabrinutost u tom procesu i sigurno ćemo slušati Tursku”, rekao je Wallace.

Najavio je da će uskoro razgovarati s turskim ministrom odbrane.

21:20  Zamjenik komandanta Azova Svjatoslav Palamar objavio je novu poruku na Telegramu.

"Slava Ukrajini! Danas je 85. dan rata. Komanda i ja smo u prostorijama pogona Azovstal. U toku je određena operacija, detalje neću iznositi. Zahvaljujem cijelom svijetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se", rekao je Palamar.

Nije jasno o kojoj točno operaciji govori.

21:00 Bidenova administracija najavila je još jedan paket vojne pomoći od 100 miliona dolara.

"Ukrajina će dobiti dodatnu artiljeriju, radare i drugu opremu, koju već tako uspješno koristi na bojnom polju", rekao je Biden, navodi se u saopćenju.

"Ovo oružje i oprema ići će direktno na prve linije fronta u Ukrajini i ponovo istaknuti našu snažnu podršku hrabrom narodu Ukrajine dok brani svoju zemlju od stalne agresije Rusije", rekao je.

20:50 Ukrajinski predsjednik je pohvalio odluku američkog Kongresa da odobri novu vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

"40 milijardi dolara značajan je doprinos SAD-a obnovi mira i sigurnosti u Ukrajini, Europi i svijetu", napisao je Zelenskij na Twitteru.

20:20 Američki Senat odobrio je gotovo 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, što je najveći paket pomoći otkako je počela ruska invazija. Paket uključuje vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, a izglasan je sa 86 glasova za i 11 protiv.

Paket uključuje:

  • 6 milijardi dolara za sigurnosnu pomoć koja uključuje obuku, opremu, oružje i podršku
  • 8.7 milijardi dolara za popunjavanje zaliha američke opreme poslane u Ukrajinu
  • 3.9 milijardi dolara za operacije Europske komande
  • 9 milijardi dolara za fond ekonomske podške Ukrajini
  • 5 milijardi dolara za rješavanje globalne nesigurnosti hrane.

20:00 Više od milion ukrajinskih izbjeglica već se vratilo kući, rekao je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristaiko.

"Vidimo da su Ukrajinci frustrirani rastućom nelagodom, sve većom borbom s različitim sistemima u EU, nedostaju im voljeni, nedostaju im domovi, nedostaju im poslovi", rekao je.

Dodao je da su gradonačelnici Kijeva i Harkiva morali reći ljudima da se ne vraćaju u gradove jer još uvijek nije sigurno.

19:25  Dvanaest civila je ubijeno, a više od 40 ranjeno u teškom granatiranju od strane ruskih snaga u gradu Sjeverodonjecku, rekao je načelnik vojne uprave u regiji Luhansk Serhij Haidai.

Među žrtvama su i dvije žene koje su pronađene mrtve u stanu koji je pogođenom projektilom, rekao je Haidai. Kaže da je granatiranje bilo haotično te da su Rusi uglavnom gađali stambene zgrade. Rekao je da broj žrtava nije konačan jer je nemoguće pregledati područje dok traju napadi.

19:00 Najviši američki general Mark Milley razgovarao je s načelnikom glavnog štaba Rusije generalom Valerijem Gerasimovim, prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, potvrdila je danas američka vojska.

"Vojni čelnici razgovarali su o nekoliko pitanja vezanih uz sigurnost i dogovorili su se da će linije komunikacije ostati otvorene", rekao je glasnogovornik Milleyja.

18:08  "Moja vlada je došla do zaključka da će sigurnost švedskog naroda biti najbolje zaštićena unutar NATO saveza, a to je dobilo snažnu potporu u švedskom parlamentu", rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson nakon sastanka u Bijeloj kući. NATO će biti jači sa Švedskom i Finskom kao članicama, kaže Andersson. "Mi nudimo sigurnost svojim sofisticiranim odbrambenim sposobnostima. A mi smo i snažni zagovornici sloboda, demokracije i ljudskih prava", rekla je premijerka. Kaže i da se Švedska raduje brzom procesu ratifikacije, te da se isto tako raduje dijalogu s Turskom.

17:32 Finski predsjednik Sauli Niinisto je na konferenciji u Bijeloj kući rekao da njegova zemlja radi povijesni korak odlukom da se pridruži NATO-u. "Finska je donijela svoju odluku nakon brzog, ali vrlo temeljitog procesa. Ovaj proces je još jednom pokazao snagu finske demokracije", rekao je novinarima.

17:14 "I nije neobično da članice NATO-a imaju različita mišljenja, rekao je u četvrtak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, govoreći o aktualnom odbijanju Turske da podrži pristupanje Finske i Švedske NATO-u. "U NATO-u nije neobično imati različita mišljenja o važnim odlukama. Kada postoje različita mišljenja, imamo puno iskustva s time, sjednemo i pronađemo rješenje", rekao je Stoltenberg novinarima tokom posjeta Kopenhagenu. "U uskom smo kontaktu s Finskom, Švedskom i Turskom. Radimo na razlozima za zabrinutost koje je izrazila Turska", dodao je. Naglasio je kako vjeruje u "brzu odluku" o primanju dviju zemalja u NATO.

16:52 Američki predsjednik Joe Biden susreo se s čelnicima Švedske i Finske u četvrtak nakon što su te dvije zemlje napustile svoju dugogodišnju neutralnost i podnijele zahtjev za učlanjenjem u NATO savez, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.  Nekoliko sati prije svoga prvog predsjedničkog puta u Aziju, Biden se susreo sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson i finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm u Bijeloj kući kako bi raspravio njihove zahtjeve za članstvom u NATO-u. "Ovo je historijski događaj, prijelomni trenutak europske sigurnosti. Dvije nacije s dugačkim tradicijama neutralnosti pridružit će se najmoćnijem odbrambenom savezu na svijetu", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan.

16:42 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će se usprotiviti ulasku Švedske i Finske u NATO. U razgovoru sa studentima Erdogan je rekao: "Nastavit ćemo našu politiku na odlučan način. Rekli smo saveznicima da ćemo reći ne članstvu Finske i Švedske u NATO-u."

16:28 McDonald's je, nakon više od 30 godina poslovanja u toj zemlji, započeo proces prodaje svojih restorana u Rusiji, javlja Sky News. Aleksandar Govor, koji upravlja s 25 restorana u Sibiru, kupio je 850 McDonald'sovih restorana koji će nastaviti raditi pod novim imenom. McDonald's nije objavio prodajnu cijenu.

16:08 Odvjetnik Vadima Šišimarina je od suda zatražio da se pozovu još dva svjedoka: vojnici koji su bili u automobilu kada je Šišimarin ubio Oleksandra Šelipova. Tada je prvi put saznao da su ova dva vojnika vraćena u Rusiju u sklopu tajne razmjene zarobljenika, javlja BBC. Nije jasno zašto Ivan Maltišev, koji je također zarobljen, nije bio uključen u razmjenu, nego je umjesto toga ostao u Ukrajini i sada svjedoči protiv svog suborca.

14:50 Direktor svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus napisao je na Twitteru kako je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. 

Razgovarali su o ulozi Rusije u svjetskom zdravstvu. Ghebreyesus je rekao kako je tražio siguran pristup Mariupolju, Hersonu i južnom dijelu Zaporižja, te ostalim opkoljenim područjima gdje je potrebna pomoć.

14:14 Ruski vojnik se na sudu suočio s udovicom muškarca kojeg je ubio

alt

Prvi ruski vojnik kojem se sudi za ratne zločine u Ukrajini Vadim Šišimarin rekao je udovici na sudu u Kijevu da mu je "žao" što je ubio njenog supruga tokom rata.

"Da, priznajem svoju krivnju. Razumijem da mi nećete moći oprostiti, ali žao mi je", rekao je Šišimarin i dodao je da osjeća sram. 

"Jesi li došao braniti nas? Od koga? Jesi li me branio od mog muža kojeg si ubio?" odgovorila mu je žena. 

14:13 Rusko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako su spremni razmotriti otvaranje ukrajinskih luka na Crnom moru ako se može razmotriti i ukidanje sankcija, javlja Interfax. Podsjetimo, David Beasley izjavio je da će zbog zatvorenih luka milijuni ljudi diljem svijeta ostati gladni. Pozvao je zatim ruskog predsjednika Vladimira Putina da zbog toga otvori pristup ukrajinskim lukama na Crnom moru.   13:20 Ukrajinske vlasti javljaju kako je grad Bahmut u regiji Donjeck sve više na udaru ruskih projektila. 

Pavlo Kirilenko, načelnik regionalne vojne uprave Donjecka, rekao je da je došlo do još jednog zračnog napada na grad u kojem još živi oko 20.000 ljudi. Kirilenko je rekao da je pogođena peterokatnica i poslovna zgrada te da je do sada iz ruševina spašeno šest osoba.

"Rusi nastavljaju pucati na civile, ali pravovremena evakuacija omogućuje nam da spasimo stotine života", rekao je Kirilenko.

13:12 Lokalni mediji javljaju kako je u ruskim raketnim napadima tokom posljednja 24 sata ubijeno najmanje dvoje djece nakon što su projektili pogodili civilne objekte. Ukraine World je dodao da je ukupno 10 ljudi poginulo u napadima diljem istočne regije Donjeck, a šestero je ranjeno. Oštećeno je 38 civilnih objekata. 

12:15 Italijanski premijer Mario Draghi pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli započeti ozbiljni pregovori o okončanju rata. Draghi je rekao da treba zadržati pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije zato što, kako kaže, Moskvu treba dovesti za pregovarački stol.

11:33 Švicarska će ponovo otvoriti svoju ambasadu u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.Mnoge su zemlje donijele odluku da zatvore svoja veleposlanstva u Ukrajini nedugo nakon što je počela ruska invazija. Švicarska je zatvorena od 4. aprila, ali je rečeno da se, na temelju "dubinske analize sigurnosne situacije" u gradu, sada može ponovno otvoriti.

Očekuje se da će se pet članova osoblja ministarstva vanjskih poslova zemlje vratiti na mjesto u sljedećih nekoliko dana.

10:57 Dva ruska vojnika, Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov priznali su krivnju za "kršenje pravila ratovanja" te su se jutros pojavili pred sudom. Optuženi su za granatiranje civilnih područja Ukrajine projektilima GRAD. 

Podsjetimo, Vadim Šišimarin, 21-godišnji ruski vojnik, priznao je jučer kivnju za ubojstvo nenaoružanog civila na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka ruske invazije. Priznao je da je pucao u 62-godišnjeg muškarca nekoliko dana nakon početka invazije. Prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

09.35 Anton Gerašenko savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, kaže kako Putin nije spreman na pregovore.

"Jedini način da se ovo okonča je vojni poraz Rusije", rekao je. Dodao je da Ukrajini za to treba nekoliko mjeseci.

"Svake sedmice pada broj ljudi koji podržavaju 'specijalnu operaciju'. Niko ne želi umrijeti zbog Putinovih ludih ideja", piše dalje dodavši da će velika promjena percepcije doći tokom ljeta, kad će broj mrtvih Rusa prijeći 50.000.

Dodao je kako sankcije moraju biti strože.

"Krim je bolje vratiti diplomatski. Ali ukrajinski branitelji toliko su željni da ga oslobode da će ih biti teško zaustaviti na granici", zaključuje.

08.30 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je svoje redovni izvještaj o stanju u Ukrajini. Navode kako je Rusija posljednjih tjedana suspendirala nekoliko zapovjednika zbog vojnih neuspjeha. 

"General-pukovnik Sergej Kisel, koji je zapovijedao elitnom 1. gardijskom tenkovskom armijom, suspendiran je zbog neuspjeha u zauzimanju Harkiva. Viceadmiral Igor Osipov, koji je zapovijedao ruskom Crnomorskom flotom, također je vjerovatno suspendiran nakon potonuća krstarice Moskva u aprilu", navodi se.

Image

07.45 Kyiv Independent, jedan od glavnih ukrajinskih medija, na svom Twitteru piše da će Hrvatska blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO.

"Hrvatska će blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da će naložiti stalnom predstavniku zemlje pri NATO-u da glasuje protiv tog poteza", piše medij iz Kijeva na Twitteru.

"Članstvo dviju nordijskih zemalja ovisit će o tome hoće li izborni zakon u BiH biti promijenjen, rekao je Milanović, dodavši da se Hrvate u BiH uništava kao politički entitet", stoji u objavi Kyiv Independenta na Twitteru.

07.00 "Ukrajinske snage granatirale su rusko selo blizu granice u četvrtak u zoru, ubivši najmanje jednog civila", objavio je na Telegramu Roman Starovoit, guverner Kurske oblasti u Rusiji. Granate su pogodile fabriku alkohola u selu Tjotkino i nekoliko drugih zgrada, tvrdi on.

06.45 Iz četiri smjera neprijateljske ofenzivne i jurišne akcije nisu uspjele, javlja Glavni stožer Ukrajinske vojske.

Slika

06.00 U srijedu navečer evakuirano je još ukrajinskih boraca iz Azovstala. Nekoliko buseva u pratnji ruske vojske napustilo je područje čeličane.

Nije jasno koliko je boraca još uvijek u čeličani.

05.30 Ruski IFV uništen udarima dronova koje su izveli ukrajinski SF u Zaporoškoj oblasti.

05.00 Američki Senat jednoglasno je u srijedu odobrio diplomatkinju Bridget Brink za veleposlanicu u Ukrajini, popunivši kritično mjesto koje je prazno već tri godine.

Brzo potvrđivanje naglasilo je želju obiju strana da pošalju veleposlanika koji će podržati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok se suočava s ruskom invazijom. Potvrda Senata stigla je istog dana kada je američko veleposlanstvo u Kijevu ponovno otvoreno nakon tromjesečnog zatvaranja zbog ruske invazije 24. veljače.

Također se očekuje da će Senat kasnije ovog tjedna odobriti gotovo 40 milijardi dolara vojne i humanitarne potpore Kijevu, financiranje koje je već prošlo u Zastupničkom domu.

Bridget Brink je rodom iz Michigana, govori ruski i trenutno je američka veleposlanica u Slovačkoj. Diplomatkinja već 25 godina, radila je u Uzbekistanu i Gruziji, kao i na nekoliko visokih pozicija u State Departmentu i Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

U Kijevu nije bilo američkog veleposlanika od maja 2019., kada je Trump iznenada opozvao tadašnju američku veleposlanicu u Ukrajini Marie Yovanovitch.

04.00 Critical Threats, projekt povezan s konzervativnim američkim trustom mozgova American Enterprise Institute, objavio je na Twitteru grafiku koja pokazuje napredovanje i povlačenje ruske vojske u Ukrajini.

Područje pod kontrolom Rusije je označeno crvenom bojom, a ukrajinska protuofenziva plavom. Plave linije unutar crvenog područja predstavljaju ukrajinske partizanske napade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...