JURATOVIĆ ZA HRVATSKI MEDIJ: "Mi ne smijemo šutjeti o onome što radi Izetbegović"

"Hrvatska bi se trebala postaviti kao istinski saveznik i pomoći BiH na putu u Evropsku uniju".

  • Politika

  • 20. Maj 2022  21. Maj 2022

  • 18

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović prije nekoliko dana blokirao je usvajanje dekleracije o BiH.

U toj se dekleraciji upozorava na stanje u BiH te krizu koju proizvode destruktivne snage u BiH, kao u na sve veće uplitanje susjednih zemalja.

Juratović je za hrvatski Jutarnji list dao izjavu u kojoj objašnjava svoj potez.

Jutarnji navodi kako je Juratović deklarirani pobornik suverene BiH, ali da je on zatražio “izmjene u kojima se naglašava i opasnost od bošnjačkog nacionalizma koji također ne treba zanemariti”.

Osim toga, on smatra da je "potrebno ublažiti oštre kritike Hrvatske".

“Izbori u BiH trebaju se održati prema postojećim pravilima, a poslije se može pregovarati o izmjenama. Hrvatska bi se trebala postaviti kao istinski saveznik i pomoći BiH na putu u Europsku uniju i mislim da oko toga premijer Plenković vodi umjereniju politiku predsjednika Milanovića koji se postavljao kao nekakav čuvar tamošnjih Hrvata, premda to nije”, rekao je Juratović za Jutarnji, a zatim pojasnio koji je unutrašnji problem BiH:

“Dodik otvoreno zagovara separatizam, a slično radi i Čović, ali puno tiše, no oboje je neprihvatljivo. Međutim, ne smije se šutjeti ni o političaru Bakiri Izetbegovića koji želi bošnjačku dominaciju. Njega treba podsjetiti da su isto željeli Srbi u Jugoslaviji, a vidjeli smo koliko je to bilo negativno”.

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...