KINESKA TEHNOLOGIJA NEPOŽELJNA: Kanada zabranila Huaweiju da učestvuje u 5G bežičnim mrežama u zemlji

Ministar javne sigurnosti Marco Mendicino i ministar inovacija, nauke i industrije Francois-Philippe Champagne objavili su to na zajedničkoj konferenciji za novinare

  • HiTec

  • 20. Maj 2022  

  • 0

Kanada je objavila da je zabranila dvjema kineskim kompanijama, telekom gigantu Huawei Technologies i ZTE, da učestvuju u 5G bežičnim mrežama u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar javne sigurnosti Marco Mendicino i ministar inovacija, nauke i industrije Francois-Philippe Champagne objavili su to na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Mendicino je rekao da su nakon dugotrajne i pažljive studije dvije kineske firme isključene iz nadmetanja u instalaciji kanadske mreže 5G, pete generacije bežične mreže.

Mendicino je dodao da postoji previše, kako je kazao, "visokog rizika" u dopuštanju Huaweiju ili ZTE-u da učestvuju u instalaciji nove mreže.

"Ovo je dio snažne strategije s ciljem zaštite naše nacionalne sigurnosti", rekao je.

Kina je ranije optužena za sajber napade na kanadsku vladu i njenu infrastrukturu.

Razvoj 5G, ili mreža pete generacije, omogućiće brže online konekcije i obezbijediće ogroman kapacitet podataka da bi se zadovoljila velika potražnja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...