RAT UŽIVO: Moskva razmišlja o razmjeni ukrajinskih zarobljenika za Putinovog prijatelja

Danas je 87. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna"!

  • Vijesti

  • 21. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 3

21:30 Avion Suhoj Su-57 "Felon", jedni borbeni avion pete generacije u sistemu ruskih zračnih snaga, korišten je za napadanje ciljeva u Ukrajini, tvrde ruski državni mediji, piše aerotime.aero.

Prema anonimnom izvoru kojeg je intervjuirala državna novinska agencija TASS, ovaj borbeni avion je navodno bio uključen u rat već sredinom marta.

- Korištenje aviona Su-57 u Ukrajini je počelo dvije do tri sedmice nakon početka Specijalne operacije (kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu). Avioni se kreću van zone aktivnosti neprijateljske protuzračne odbrane i djeluju projektilima na ciljeve, kazao je izvor TASS-a.

20:50 Rusija će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka, prijatelja Vladimira Putina, rekao je u subotu ruski zastupnik i pregovarač Leonid Slucki.

19:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je njegova vojska nanijela ozbiljnu štetu ruskim oružanim snagama unatoč padu ključnog lučkog grada Mariupolja.

Ukrajina je "slomila kičmu" ruske vojske, rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu. “Neće moći stati na noge sljedećih nekoliko godina."

Njegova izjava uslijedila je nakon što se zadnjih 2400 ukrajinskih boraca iz Mariupolja predalo.

18:25 Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale “nezakonitom i neopravdanom agresijom” te izrazile predanost “suverenitetu, neovisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine.

17:50 Naučnici za klimu iz  Hrvatske pokrenuli su peticiju koju je potpisalo više od 70 ambasadora europskog klimatskog pakta kojom se zahtjeva hitno oslobađanje energetske ovisnosti Europske unije o Rusiji.

Peticija je upućena čelnicima Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europe te premijerima država članica Europske unije.

17:15 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Švedske i Finske u savezu ako te dvije zemlje jasno ne pokažu suradnju u borbi protiv terorizma i u ostalim pitanjima.

No Erdogan je rekao i da podržava politiku otvorenih vrata NATO-a, stoji u saopćenju objavljenom u subotu.

U tweetu koji je uslijedio nakon telefonskog razgovora, Stoltenberg je napisao da se u obzir mora uzeti zabrinutost svih saveznika, kada je posrijedi sigurnost te da treba nastaviti s razgovorima da bi se pronašlo rješenje.

16:41 Turski predsjednik Tayyip Erdogan je švedskoj premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolu.

15:08 Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 963 Amerikanca, uključujući i predsjednika Joea Bidena.

Zabrana dolazi nakon što je Biden potpisao paket potpore pomoći Ukrajini u iznosu od gotovo 40 milijardi dolara.

Zabrana vrijedi i za državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefa CIA-e Williama Burnsa, prenosi Reuters.

13:05 Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Dzheppar objavila je na Twitteru snimku na kojoj ruski vojnici uz prijetnju oružjem provode prisilnu evakuaciju civila iz Mariupolja na ruski teritorij.

12:45 Portugalski premijer Antonio Costa stigao je jutros u Kijev.

"S emocijama i poštovanjem dolazim ovdje, u znak solidarnosti s ovom zemljom i ovim narodom, suočenim s barbarskom ruskom agresijom", rekao je Costa.

12:20 Kanada je sankcionirala Aleksandra Lebedeva, bivšeg agenta KGB-a, vlasnika britanskih novina Evening Standard i The Independent te finansijera Nove Gazete, vodećih ruskih opozicionih novina.

11:55 Ruska vojska tvrdi da je uništila pošiljku zapadnog oružja u ukrajinskoj regiji Žitomir.

Izvještaj dolazi od ruske novinske agencije Interfax, koja kaže da je Rusija koristila rakete Kalibr iz mora.

10:58 Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je sinoć s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o suradnji dviju zemalja i globalnom odgovoru na sukob u Ukrajini.

10:24 Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je Rusija izgubila više od 1.200 tenkova. Navodi se da je Rusija od početka rata 24. februara izgubila 204 aviona, više od 1.200 tenkova i oko 28.000 ljudi.

09:26 Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je za danas razgovor s finskim i britanskim dužnosnicima dodajući da je i dalje protiv kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO. Nije precizirao s kojim će finskim i britanskim dužnosnicima razgovarati.

09:08 Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova, otkrila je da je Velika Britanija započela razgovore sa svojim međunarodnim saveznicima o slanju modernog oružja u Moldaviju kako bi je zaštitila od Rusije.

08:42 Zavrnuti ventili: Finska od jutros više ne dobija ruski plin.

08:16 Švicarska uskoro vraća svoje diplomate u Ambasadu u Kijev.

07:52 Ramzan Kadirov, vođa Čečena i Putinov intimus izjavio je da se Rusija u Ukrajini bori protiv NATO-a.

07:16 Šahovski velemajstor Gari Kasparov i bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski dodati su na ruski popis pojedinaca koji djeluju kao "strani agenti", saopćilo je ministarstvo pravosuđa Kremlja.

06:48 Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Ukrajine s "Caa2" na Caa3" uz negativne izglede, navevši kao razlog pojačani rizik vezan uz održivost dugova te zemlje nakon ruske agresije.

06:18  Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski jučer je objavio video o zračnom napadu koji je uništio novoobnovljeni Dom kulture, izazvavši golemi oblak prašine i krhotina, a također je ozlijedio najmanje sedam osoba, uključujući dijete, u gradu Lazova u regiji Harkiv. "Kulturu, obrazovanje i čovječanstvo okupatori su prepoznali kao svoje neprijatelje. Za njih ne štede ni projektile ni bombe. Šta je u glavama ljudi koji biraju takve mete? Apsolutno zlo, apsolutna glupost", rekao je Zelenski. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...