SAOPĆENJE IZ KANADE: "U toku je agresivni pokušaj revizije sudskih, naučnih i historijskih..."

(...) činjenica o agresiji i genocidu u BiH.

  • Društvo

  • 21. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 0

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je poslije potresnog pisma Anele Osmanović, kćerke Osmana Osmanovića bivšeg pripadnika Armije Republike BiH, koji je uhapšen u Republici Srbiji, bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije BiH, ili sud u Hagu, smatrale za shodno pokrenuti njegovo procesuiranje, saznao i radosnu vijest koja unosi optimizam i pokazuje na to da je pravda spora ali dostižna. Nadamo se istom rezultatu i u slučaju Osmana Osmanovića.

Edin Hadzić, član Internacionalnog ekspertnog tima IGK, kanadski državljanin koji živi od 1999. godine u Sarajevu, podijelio je sa nama svoju priču o dugotrajnoj borbi protiv diskriminacija od strane multinacionalne korporacijie u Sarajevu, borbi koja je nakon sedam godina dobila pozitivan epilog na Vrhovnom sudu Federacije BiH. Gospodin Hadžić je pismeno obavijestio rukovodstvo  kompanije Carlbserg u Republici Srbiji da se u prostorijama nalazi slika presuđenog ratnog zločinca za genocid Ratka Mladića. Radi se o glorifikovanju presuđenog ratnog zločinca za najveći zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici. Anticivilizacijski čin koji dehumanizira žrtve, ponižava istinu i pravdu i derogira presude največih pravnih autoritteta u svijetu, osnovanih od ujedinjenih nacija.

O ovoj presudi je informiran 10.05.2022 godine.

Gospodin Hadzić nije želio da podijeli svoju priču sa nama prije nego što ista dobije konačan sudski epilog, iako smo smatrali i insistirali da javnost ima pravo da bude upoznata sa diskriminacijom od strane dobro poznate multinacionalne korporacije kojoj je bio izložen i on i njegove kolega.

Prevod pisma koje sadrži sve detalje ovog slučaja i koje je bilo naslovljeno na potpredsjednika ljudskih resursa kao i generalnog direktora Carslberg grupacije, donosimo u prilogu, u cjelosti.

Saznali smo isto tako u razgovoru, da je januara 2021 godine donešena  presuda od strane Kantonalnog suda u korist Edina Hadžića, kojom je naloženo Carlsbergu BiH da plati iznos koji je uspostavljen u tužbenom zahtjevu, i da je osim toga presudom naloženo i da se gospodin Hadžić vrati na radno mjesto koje je u skladu sa njegovim iskustvom i školskom spremom. Carlsberg je tražio da plate manji iznos od dosuđenog od strane suda, navodeći da će se u suprotnom žaliti na presudu. Ponudili su mu posao koji je bio tri puta lošije plaćen, od posla koji je obavljao prije otkaza. Ponudili su mi posao skladištara, navodeći da je za isti potreban zavrsen fakultet, falsificirajući interne dokumente i grubo kršeći donešenu presudu. Član Internacionalnog eksrtnog tima IGK  je odbio ucjenu po pitanju novaca.  Ponuđeno radno mjesto je prihvatio, samo kako bih stekao zakonsku mogućnost, za novu tužbu, zbog nepoštovanja sudske odluke.

U Carlsbergu BH je proveo 15 minuta, navodeći da će u ovoj borbi ostati do kraja.

IGK je obavjestio određene političke, akademske i druge subjekte u Kanadi o navedenom pismu. IGK će intenzivirati medijsku i svaku drugu kampanju i pozvati odgovorne subjekte da razmotre drastično ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u kompaniji Carlsberg BiH. 

IGK informiše javnost da je u toku agresivni pokušaj revizije sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH. Formirane su plačene koalicije i grupe koje imaju zadatak da u bitnim centrima svjetske politike negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o agresiji i genocidu, veličaju presuđene ratne zločine, rade protiv organizacija, zajednica i instituta koji se bore za istinu i pravdu.

IGK svakodnevno dobiva pisma slične sadržine što jasno govori o značaju naše borbe protiv udruženih revizionista čiji je jasan cilj izjednačavanje žrtve i zločinca revizijom sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu u BiH i glorifikacijom preusuđenih ratnih zločinaca.

(NAP) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...