BAKIR IZETBEGOVIĆ UOČIO PROBLEM: "EU uvidjela da su napravili grešku sa 14 prioriteta"

Mapa puta, evropska perspektiva BiH, ključ je četverosatnog sastanka.

  • Politika

  • 21. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 3

Razgovori o Izbornom zakonu nastavit će se nakon općih izbora poručeno je nakon današnjeg susreta lidera stranka HDZ-a i SDA sa predsjednikom Evropskog vijeća u BiH. I Izetbegović i Čović sastanak su ocijenili pozitivnim, uz blagi stav Charlesa Michela. Nova  prilika za razgovore bit će najvjerovatnije u Briselu prije sjednice Evropskog vijeća, javlja N1.

Mapa puta, evropska perspektiva BiH, ključ je četverosatnog sastanka. Ta Mapa puta bi trebala, ističu u izjavama sudionici sastanka, spustiti i definirati ljestvicu 14 prioriteta Evropske komisije za BiH vezanih za napredak zemlje na EU putu.

Sa 14 prioriteta ići na nešto što je manje ambiciozno i što će nam uskoro omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje toga procesa. Oni su uvidjeli da su napravili grešku s time, dakle da su jednu zemlju u kakvom je stanju bila i prije 10-15 godina, da povuku prema EU, a ne da dižu ljestvicu”, rekao je nakon susreta sa Michelom lider SDA Bakir Izetbegović.

U osnovi su to tri uvjeta VSTV, sukob interesa i javna nabavka, i vrlo precizno smo kazali tu nema improvizacija, najviši mogući standard, ali kroz institucije BiH, nikakvih improvizacija inicijativa sa strane, bilo kakvih zastupnika, rekao je Čović. 

Dva od tri reformska zakona nisu dobili potrebnu podršku na posljednjoj sjednici Doma naroda PS BiH. Loptica odgovornosti i dalje se prebacuje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...