EROL AVDOVIĆ IZ NEW YORKA: "EU je licemjerna prema BiH; put BiH ka NATO članstvu treba postati prioritet bh. vanjske politike"

"Evropska desnica, temeljna na islamofobiji i rasizmu, podržava destruktivne lidere poput Milanovića koji je sada svoju svađalačku politiku usmjerio na oštro krilo HDZ-a poput Željane Zovko, na što Čović mudro šuti", kaže Avdović.

  • Politika

  • 21. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 5

Posjeta Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, došla je u trenutku neizvjesnosti i opstrukcija HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara BiH u pogledu osiguravanja novca za Opće izbore.

Erol Avdović, novinar i dopisnik iz New Yorka komentarisao je aktuelnu političku situaciju u BiH, ali i svijetu.

Na početku je kazao da se dijalog mora voditi, ali ga svakako treba prilagoditi u skladu sa sagovornicima koji urušavaju ustavni poredak BiH.

"Dijalog treba voditi kao način političke komunikacije, ali dozirano kada je riječ o onima koji urušavaju ustavni poredak. Bojim se da će Michel iz Sarajeva otići isključivo sa utiskom o tome koji su ćevapi bolji – sarajevski ili beogradski. Sve posjete međunarodnih dužnosnika sada su samo u funkciji cilja da se pošalje poruka – izbori se moraju održati. Sada se moraju naći novci za finansiranje izbora. EU jeste licemjerna u pojedinim segmentima svog djelovanja, ali to ne daje pravo na odmor i pauzu u političkoj borbi čak i sa takvim licemjerima. Pregovori se moraju voditi sa EU", ističe Avdović.

Komentarišući činjenicu da je Michel najprije posjetio Srbiju, a potom BiH, Avdović kaže da je cilj Vučića predstaviti regionalnim liderom i mirotvorcem, što on nije.

"Vučić je od strane Zapada potpuno amnestiran svoje ratne uloge i podrške ratnom zločincu Mladiću lijepljenjem njegovih plakata. Cilj toga jeste da se postigne kompromis oko Kosova i da se pređe u političku igru u kojoj će Vučić morati dostaviti rezultate Briselu. On stalno napominje kako je Srbija pod pritiskom, da on neće pognuti glavu i troši vrijeme dragocjeno za BiH", smatra Avdović.

U povodu 30 godina od članstva BiH u UN-u bit će pripremljen svečani prijem u New Yorku.

"27. maja ovdje je planirana svečanost koju organizuju BiH, Hrvatska i Slovenija povodom 30. godišnjice prijema  ovih zemalja u UN. Neke naše diplomate su se tokom ovog perioda visoko odmakli na ljestvici međunarodne diplomatije, bilo je tu svijetlih primjera bh. diplomatije, ali generalno danas smo mnogo dalje od onoga što se moglo postići", mišljenja je Avdović.

Politiku Zorana Milanovića vidi kao nastavak islamofobnih stavova radikalne evropske desnice.

"Evropska desnica, temeljna na islamofobiji i rasizmu, podržava destruktivne lidere poput Milanovića koji je sada svoju svađalačku politiku usmjerio na oštro krilo HDZ-a poput Željane Zovko, na što Čović mudro šuti. Dodiku i Orbanu se tragikomično pokušava pridružiti Milanović na tom političkom spektru, ali će oni vrlo brzo biti marginalizirani glasovima građana na izborima", kazao je Avdović.

Ocijenjuje, za Hayat, da put BiH ka NATO članstvu sada treba postati prioritet bh. vanjske politike.

"Ako su Crna Gora i Sjeverna Makedonija, koje imaju nešto slabije vojske o BiH, pristupile NATO-u, onda se pristupanje Alijansi mora postaviti kao prioritet. Sada je ključno diplomatskim putem ubijediti Tursku da NATO-u postavi uslov prijema BiH u članstvo, što je zasigurno lakše uslovljavanje u odnosu na članstvo Finske i Švedske. Ambasadori BiH u inostranstvu više ne smiju biti partijski vojnici koji polažu račune svojim šefovima. Bh. ambasador u Ankari sada bi trebao povući pitanje NATO članstva BiH. Da sam ambasador u Turskoj, molio bih i kukao da nas prime u NATO u dosluhu sa domaćom politikom, jer je i to diplomatija", poručio je Avdović.

Za kraj je istakao da su bh. građani žrtve licemjerne politike međunarodne zajednice.

"Divim se strpljenju bh. građana koji trpe ne samo domaće, nego i međunarodne političare i njihovu licemjernu politiku prema BiH", na kraju je zaključio Avdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...