KAKAV PODVIG: U Saudijskoj Arabiji obavljen let s posadom u kojoj su bile same žene

Let je u četvrtak povezao glavni grad Rijad i obalni grad Džedu.

  • Žena

  • 21. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 0

Niskotarifna aviokompanija Flyadeal saopćila je u subotu da je obavila let u Saudijskoj Arabiji s posadom u kojoj su bile same žene, što je prvi put u toj ultrakonzervativnoj zemlji koja želi popraviti svoj ugled.

Let je u četvrtak povezao glavni grad Rijad i obalni grad Džedu, na zapadu, rekao je Imad Iskandarani, glasnogovornik Flyadeala.

U sedmeročlanoj posadi bile su same Saudijke, osim pilotkinje, dodao je Iskandarani, ne navodeći njezino državljanstvo.

Saudijska uprava za civilno zrakoplovstvo, koja je potvrdila informaciju Flyadeala, podružnice nacionalne kompanije Saudije, izrazila je zadovoljstvo zbog uključenja žena na tom polju, prenosi Hina.

Godine 2019. vlasti su informirale o prvom letu s kopilotkinjom.

Nakon dolaska mladog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji je stvarni vladar monarhije od 2017., Saudijska Arabija se počela pomalo otvarati u pogledu prava žena kojima je tada dopušteno da voze automobil.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...