SIRIJA BROJI MRTVE: Izraelci sa Golana gađali Damask, ubijen visoki zvaničnik (VIDEO)

Otkriveno šta je bila navodna meta novog izraelskog napada.

  • Svijet

  • 21. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 1

Direktor aerodromskog transporta u Damasku ubijen je u nedavnom izraelskom napadu na Siriju. Broj poginulih u izraelskom napadu na Siriju 20. maja, kada je gađana južna periferija glavnog grada Damaska, navodno je porastao na četiri.

Prvobitno, sirijski vojni zvaničnik je rekao da je napad odnio živote tri pripadnika vojske, koji su identifikovani kao kapetan Ajham Šaban, poručnik Jaser al-Aduž i poručnik Hadir Alija, prenosi Srbija Danas.

Sva trojica su navodno bili operateri protivvazdušne odbrane.

Prema riječima zvaničnika, napad je izveden raketama "zemlja-zemlja" iz pravca Golanske visoravni koju kontroliše Izrael.

Dana 21. maja ujutru, Omar al Šijek, jedan od direktora odjeljenja za transport na međunarodnom aerodromu u Damasku, podlegao je povredama, koje je zadobio poslije izraelskog napada. Ova informacija je potvrdila da je aerodrom pogođen tokom napada.

Televizija "Al Arabija" sa sjedištem u UAE saopćila je da je meta napada bila pošiljka iranskog oružja koja je bila na putu od međunarodnog aerodroma Damask ka Hezbolahu u Libanu.

Tačno 12 sati prije napada, Izraelske odbrambene snage (IDF) optužile su Hezbolah i iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) za krijumčarenje "strateškog oružja" u Liban preko međunarodnog aerodroma u Damasku. IDF je tvrdila da se oružje švercuje na civilnim letovima.

Međunarodni aerodrom Damask nije vjerovatno bio jedina meta izraelskog napada. Eksplozije i požari također su prijavljeni u šiitskom gradu Set Zajnab, gdje se zna da su prisutni i aktivni Hezbolah i IRGC.

Više informacija o izraelskom napadu, koji je bio treći napad na Siriju u maju, vjerovatno će se pojaviti u narednih nekoliko dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...