VLAISAVLJEVIĆ NAPALA PREDSJEDNIKA CIK-a: "Arnautović nikome ne može zabraniti kandidaturu na izborima!" (VIDEO)

"S takvim izjavama on nije ništa drugo nego političko tijelo koje sebi daje previše za pravo", poručila je Vlaisavljevićeva. 

  • Mini market

  • 22. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 10

Iako su bile polagane brojne nade da će doći do promjene Izbornog zakona to se nije dogodilo i nije bilo razumijevanja i političke volje, izjavila je Sanja Vlaisavljević, gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a

Komentirajući izjavu da će članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću biti zabranjeno da se kandidiraju ako to zatraži OHR, Vlaisavljević je naglasila da predsjednik CIK-a Suad Arnautović ne može nikome zabraniti kandidaturu na izborima. 

"S takvim izjavama on nije ništa drugo nego političko tijelo koje sebi daje previše za pravo", poručila je Vlaisavljevićeva. 

Podsjećamo, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je kazao u jednom TV razgovoru kako postoji mogućnost da se oduzme kandidatura pojedinim političarima. 

Arnautović se osvrnuo na dijelove Izbornog zakona BiH koji bi CIK-u ostavljao tu mogućnost da se ne ovjere kandidature pojedincima. 

“Postoji u zakonu član 1 tačka 13, on ima dispoziciju, ali nema sankciju, ali se veže s drugim dijelovima zakona koji nama daju mogućnost da kaznimo novčano stranku, ili njega osobno pa čak zabraniti ovjeru cijele stranke”, rekao je Arnautovć. 

Potom je objasnio na šta on konkretno misli. 

“Ovo što se ja pozivam na član 1, to je jedna specifična situacija u kojo su  predsjednici stranka  dužni da potpišu izjvau u kojoj garantiraju da će se njihove stranka pridržavati Općeg sporazuma za mir. I ako vas uhvate u laži, to su tzv. plodovi otrovnog stabla. Niko ne smije dozvoliti da se izvrši pravna konvalidacija toga. To oni potpisuju kod ovjere stranaka”, naveo je Arnautović. 

Na direktni upit, može li recimo Draganu Čoviću biti ukinuta kandidatura zbog najave uspostave trećeg entiteta, Arnautović kaže: 

"Po mom sudu da. Ali, krajnju riječ ima CIK, odnosno sedam članova CIK-a. Ja to stavljam na dnevni rad i stavit ću. Ako visoki predstavnik to tako kaže, ja ću to uraditi", rekao je Arnautović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...