GLOBALNA PRIJETNJA: Rusija planira proizvesti 50 novih međukontinentalnih raketa…

Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u aprilu kako bi se zaprijetilo zapadu u kontekstu ruskoga rata u Ukrajini.

  • Vijesti

  • 23. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 1

Rusija planira do kraja jeseni  napraviti i razmjestiti oko 50 novih međukontinentalnih balističkih raketa Sarmat sposobnih za nuklearne napade, rekao je glavni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Rakete će biti izrađene u sibirskome gradu Krasnojarsku, kazao je za novinsku agenciju Interfax krajem sedmice.

Rusija je provela prvo testno lansiranje rakete Sarmat nove generacije u svemirskoj luci Pleseck na sjeveru Rusije u travnju.

Sarmat ima doseg od 18.000 kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama. Ovo bi omogućilo Rusiji da dosegne mete širom svijeta lansirajući rakete preko sjevernoga ili južnoga pola.

Prvi Sarmati bit će stacionirani u Krasnojarskom kraju.

Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u aprilu kako bi se zaprijetilo zapadu u kontekstu ruskoga rata u Ukrajini.

Raketa bi mogla nadvladati sve vrste odbrane te natjerati države da "bolje razmisle" prije nego li se zaprijete Rusiji, izjavio je tada Putin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...