POBUNA U SARAJEVU: Studenti najavili masovne demonstracije, traže hitno povlačenje...

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu 26. maja organizira mirne proteste povodom izglasavanja Nacrta Zakona o visokom obrazovanju.

  • Društvo

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 0

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS koji je upućen u javnu raspravu od 45 dana da bi se mogao usvojiti do početka nove akademske godine (kao i 2017. kada je zakon usvojen u augustu), studenti su izrazili svoje nezadovoljstvo.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu 26. maja organizira mirne proteste povodom izglasavanja Nacrta Zakona o visokom obrazovanju.

"Studenti protestom upozorenja žele skrenuti pažnju da neće dopustiti da njihova riječ i njihovi zahtjevi budu zanemareni. Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini.

Zakon koji će puniti Budžet Kantona preko leđa studenata, Univerzitet u Sarajevu dovesti u ravan sa privatnim fakultetima, Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, Zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, je Zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure.

Pozivamo studente, profesore i asistente, cijelu društvenu zajednicu koja osjeća odgovornost da zaštiti obrazovanje u Kantonu Sarajevo da se studentima pridruže u četvrtak 26.05 u 11:30 sati do pet do dvanaest u parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo", najavili su iz SPUS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...