BURNO NA HITNOJ SJEDNICI: Majkić tvrdi - "Za nas CIK nema legitimitet"; Bećirović: "Postoji velika prijetnja, oduzimanje biračkog prava ljudima u BiH"

Amir Fazlić u ime predlagača je kazao da BiH već drugu godinu zaredom nema Budžet za finansiranje institucija BiH.

  • Politika

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 9

 Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev bošnjačkih delegata održava se danas, a kako bi se obezbijedila novčana sredstva za Opšte izbore u BiH 2. oktobra.

Svih pet delegata Kluba Bošnjaka u Domu naroda potpisali su i 16. maja dostavili Kolegijumu Doma naroda zahtjev za sazivanje hitne sjednice kako bi bila obezbijeđena novčana sredstava za opšte izbore.

Amir Fazlić u ime predlagača je kazao da BiH već drugu godinu zaredom nema Budžet za finansiranje institucija BiH.

„CIK se obratio Ministrastvu finansija sa zahtjevom da im se dodijele sredstva za provođenje izbora. 14. januara 2022. godine Ministarstvo je dalo negativan odgovor. Nakon toga postupajući po uputama CIK je dostavio korigovani prijedlog operativnog dinamičnog plana. Na dalje 9.3.2022. CIK je sačinio novu odluku. Ministarstvo je dalo negativno mišljenje i na tu odluku, a što je u suprotsnoti sa odlukom od 14. januara“, kazao je Fazlić.

Napomenuo je da su ministri iz HDZ-a glasali na Vijeću ministara negativno i spriječili dodjelu sredstava.

„Ministar Bevanda tvrdi da je odluka nezakonita. Smatramo da ti navodi nisu osnovani. Postoji pravni osnov da Vijeće ministara BiH odnese ovu odluku, nije naveo koji član zakona se krši. Ukoliko se poziva na vladavinu prava zašto nije sačinio zakonitu odluku kako bi se osiguralo finansiranje izbora“, kazao je Fazlić.

Zatim je predložio usvajanje zaključka kojim se nalaže ministru da sačini odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda Centralne izborne komisije BiH za održavanje ovogodišnjih opštih izbora.

Dušanka Majkić (SNSD) istakla je da joj teško pada što svi sebi daju pravo da sve tumače.

„Ako vam ulažete sumnju u ono što govori ministar finansija onda vam trebaju jaki argumenti. Čudno je da su 16. maja stigli isti zahjtevi i u Predstavničkom domu i Domu naroda, a isti dan je bila i sjednica Vijeća ministara. Ovolika koncentracija da je bila da se donese Budžet mi bismo ga imali, ali Bošnjacima je bilo stalo da zaustave izmjene izbornog zakona, a uvjereni da će im međunarodna zajednica pomoći. 

Dakle, nikog Budžet nije interesirao. Trebalo je dobiti ključni nacionalni interes, a to je da ostane Izborni zakon ovakav kakav jeste. Sada je sve došlo na naplatu. Ne možete se poigravati samo s onim što je u vašem interesu i da računate da će vam pomoći međunarodna zajednica pomoći. Ja se nadam da je sve ogoljeno do kraja. Da nas ne biste optuživali da smo protiv izbora, mi smo predložili nekoliko mogućnosti da se to riješi“, kazala je Majkić napominjući da je RS bila spremna platiti cijeli iznos.

„Za nas CIK nema legitimitet. Njeni članovi većinom nisu stručnjaci za izborni proces, već eksponenti politika. Dva od tri naroda ne vjeruju u objektivnost CIK-a“, kazala je Majkić.

Ona je uputila zamjerku na izjavu Suada Arnautovića da će razmotriti mogućnost zabrane kandidiranja Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

„Za šta je CIK zadužen, za provođenje izbora. Šta sada oni vode računa o finansiranju“, dodala je Majkić, dodavši da je jedini zakoniti put usvajanje Budžeta 2022. godine.

Denis Bećirović u toku rasprave je kazao da BiH ima problem, jer nema usvojenih Budžeta.

„Nekada kada smo usvajali Budžet dva tri dana pred novu godinu pljuštale su kritike. Zamislite sada. Nemamo ni za 2021. ni 2022. godinu. To je teška diverzija prema građanima BiH. Ovdje postoji jedna velika prijetnja, oduzimanje biračkog prava ljudima u BiH. To je opasnost po demokratski sistem i pravnu državu“, istakao je Bećirović.

Podsjetio je da je svaku sjednicu Komisije za finansije da se traži odgovornost za one zbog kojih nemamo budžeta.

„Šest puta ste me preglasali, jer niste željeli informaciju ko je kriv što nemamo Budžet“, dodao je Bećirović, prenosi nap.ba.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...