AMBASADOR SAD-a U BiH: "Bilo bi neustavno i antidejtonski da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore"

Istaknuo je da su SAD posvećene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti za sve konstitutivne narode i građane ove zemlje unutar euroatlantskih institucija.

  • Politika

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 1

Danas su članovi Centralne izborne komisije BiH održali sastanak sa šeficom misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i američkim ambasadorom u našoj zemlji Michaelom Murphyem u vezi s uspostavljanjem portala e-Izbori.

"Zahvalan sam CIK-u što je omogućio ambasadorici Kavalec i meni da danas govorimo na temu pravovremenih, fer i transparentnih izbora. Oni su temelj demokratije, i za narod ove države, oni su također nešto što je predviđeno članom 2. Ustava BiH. Bilo bi neustavno, i antidejtonsko djelovanje, da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore", navedeno je u izjavi američkog ambasadora.

Istaknuo je da su SAD posvećene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti za sve konstitutivne narode i građane ove zemlje unutar euroatlantskih institucija.

"Zato radimo sa OSCE-om i CIK-om na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj odbrani od onih koji ga nastoje korumpirati radi lične ili stranačke koristi. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa. Moraju imati povjerenja da ishod izbora odražava glasačke listiće. Posao koji OSCE radi sa CIK-om pomoći će u izgradnji tog povjerenja", istakao je Murphy.

  Američki ambasador kazao je kako će u oktobru glasači odlučiti ko će voditi državu, entitete i kantone u naredne četiri godine.

"Ovo je njihova prilika da oblikuju budućnost BiH. To je i njihova prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su vladale ovom zemljom u posljednje četiri godine. Da li su ovi političari ispunili obećanja koja su dali prije četiri godine? Jesu li vođeni interesima svojih birača ili su vođeni vlastitim, uskim, ličnim interesima? Da li je država danas bolja nego prije četiri godine? Ovo su pitanja koja birači u svakoj demokratiji postavljaju sebi prije glasanja. Ako su odgovori 'ne', onda birači mogu napraviti promjenu. To je ljepota i snaga demokratije", navedeno je u izjavi ambasadora Murphya.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da se poduzimaju ogromni napori kako bi se nadoknadio nedostatak sredstava potrebnih toj instituciji za provedbu izbora.

"Poništili smo sedam tendera, donijeli smo unutrašnju odluku i angažirali naše ljudstvo da radi prekovremeno da nadomjestimo angažiranje mladih ljudi koje inače angažiramo. CIK neće još dugo moći izdržati ovaj sistem rada", kazao je Arnautović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...