OMEKŠAVANJE SULTANA: Švedska negira da daje novac i vojnu pomoć Kurdima

Turska navodi da nordijske države podržavaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) i druge grupe koje smatra terorističkim i da su uvele ograničenja izvoza oružja protiv Ankare nakon njenog upada u Siriju 2019. godine.

  • Svijet

  • 24. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Švedska je danas demantovala da je pružala bilo kakvu finansijsku ili vojnu podršku kurdskim grupama u Siriji i tvrdi da Turska optužbe koristi samo da opravda svoje protivljenje nastojanjima Švedske i Finske da se pridruže NATO-u.

Turska navodi da nordijske države podržavaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) i druge grupe koje smatra terorističkim i da su uvele ograničenja izvoza oružja protiv Ankare nakon njenog upada u Siriju 2019. godine.

Ministarka spoljnih poslova Švedske Ann Linde rekla je da je njena država veliki humanitarni donator za sirijsku krizu kroz globalna izdvajanja za humanitarne aktere.

„Saradnja na sjeveroistoku Sirije se odvija preko Ujedinjenih nacija i međunarodnih organizacija. Švedska ne pruža ciljanu podršku sirijskim Kurdima ili političkim ili vojnim strukturama regiona, ali stanovništvo ovih oblasti učestvuje u ovim projektima pomoći“, rekla je ona.

Turska je navela pet garancija koje traži od Švedske, među kojima su prestanak političke podrške terorizmu, prestanak finansiranja terorizma, prestanak naoružavanja PKK grupe i terorističke grupe sirijskih Kurda koje su povezane sa njom.

Zahtjevi također pozivaju na ukidanje sankcija na tursko oružje i globalnu saradnju u borbi protiv terorizma.

PKK su terorističkm grupom označile Turska, SAD i EU, čije su Švedska i Finska članice. PKK vodi pobunu protiv Turske od 1984. godine izazivajući sukobe u kojima je poginulo desetine hiljada ljudi.

Turska od 2017. godine traži izručenje kurdskih ekstremista i drugih osumnjičenih, ali nije dobila pozitivan odgovor iz Stokholma.

Umjesto toga, Ankara tvrdi da je Švedska odlučila da obezbijedi 352 miliona eura za podršku kurdskim ekstremistima 2023. godine i da im je obezbedila vojnu opremu, protivtenkovsko oružje i dronove.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je juče da će pokrenuti novu vojnu operaciju u Siriji kako bi obezbijedio južnu granicu Turske.

Švedsko-finska delegacija će sutra posetiti Tursku kako bi razgovarala o primedbama Ankare na kandidature nordijskih država za ulazak u NATO.

Na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je da razumije da Turska ima bezbjednosne brige u vezi sa terorizmom.

„Mislim da imamo dobre odgovore na njih jer smo i mi dio borbe protiv terorizma. Dakle, mislimo da se ovo pitanje može riješiti“, rekao je Havisto.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u Davosu da je važno riješiti zabrinutosti koje je Ankara iznijela i naglasio da je Turska važna članica NATO-a.

Svih 30 sadašnjih zemalja NATO-a moraju da se slože sa ulaskom novih članova u alijansu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...