RAT UŽIVO: Ukrajina naredila ukidanje bezviznog režima za građane Rusije

Danas je 91. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 25. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 4

22:50  Visoki zvaničnik UN-a trebao bi posjetiti Moskvu sljedećih dana kako bi razgovarao o oživljavanju izvoza umjetnih gnojiva, rekao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia, ističući da razgovori nisu povezani s nastavkom izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi Reuters.

Nakon početka ruske invazije zaustavljen je izvoz ukrajinskih žitarica koji se do tada odvijao preko ukrajinskih luka na Crnom moru, a više od 20 miliona tona je zapelo u silosima.

Moskva kaže da je zastrašujući učinak sankcija nametnutih Rusiji zbog rata poremetio njen izvoz gnojiva i žitarica.

Rusija i Ukrajina zajedno proizvedu gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija također veliki svjetski izvoznik umjetnih gnojiva. Ukrajina je glavni izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

"Formalno, umjetna gnojiva i žitarice nisu pod sankcijama, ali postoje problemi logistike, transporta, osiguranja, bankovnih transfera koji nas sprječavaju da slobodno izvozimo. Spremni smo izvoziti gnojiva i žito iz naših luka na svjetsko tržište... Mislim da o tome treba pregovarati s Ukrajincima, a ne s Rusima", rekao je Nebenzia.

Međutim, zapadni zvaničnici kažu da je za svaki dogovor o pristupu ukrajinskim lukama potrebno odobrenje Rusije zbog, kako kažu, ruske blokade i potrebe za ruskim sigurnosnim jamstvima.

22:00 Ukrajina je naredila ukidanje bezviznog režima za građane Rusije zbog, kako kažu, potrebe za povećanjem sigurnosti na granicama. Ranije su ruski državljani mogli putovati u susjednu Ukrajinu bez viza.

"U pozadini sveobuhvatne ruske agresije, postavljeno pitanje je važno i vitalno. Podržavam potrebu jačanja kontrole ulaska ruskih državljana", rekao je Zelenskij.

Vladimir Putin je početkom prošlog mjeseca potpisao dekret o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Moskva smatra neprijateljskima. Među njima je i Ukrajina.

21:15  Prema ukrajinskim portalu "Krym Realii", dvije podmornice klase Varshavyanka usidrene na pristaništu u Sevastopolju na Krimu, pune se krstarećim projektilima Kalibr.

20:55 Prema ukrajinskom Glavnom štabu, ruski okupatori su "usredotočili svoje glavne napore u smjeru Bakhmuta" i također pokušavaju napredovati prema gradu Lyman u Donjeckoj oblasti.

Ruske snage artiljerijom i zračnim napadima napadaju Lyman i Komyshuvakhu u Donjeckoj oblasti, kao i Sievierodonetsk i Novozvanivku u Luganskoj oblasti, priopćio je Glavni štab.

20:20  Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je optužio NATO da “ne radi doslovno ništa” da zaustavi rusku invaziju na njegovu zemlju. Kuleba je pohvalio EU zbog "revolucionarnih" odluka o podršci Kijevu, ali je rekao da je NATO ostao "potpuno po strani".

"NATO kao savez, kao institucija, potpuno je po strani i ne radi doslovno ništa. Žao mi je što to moram reći", rekao je Kuleba na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi The Guardian.

19:30 Rinat Ahmetov, najbogatiji čovjek Ukrajine i vlasnik čeličane Azovstal, rekao je u intervjuu za ukrajinski medij "NV", da će podnijeti tužbu protiv Rusije, zahtijevajući "odgovarajuću naknadu za sve gubitke i izgubljene poslove".

Prema Ahmetovu, gubici njegovih čeličana Azovstal i Ilyich u Mariupolju zbog ruskog rata kreću se od 17 do 20 milijardi dolara.

19:00 Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kaže da Ukrajini trebaju višecijevni raketni sistemi (MLRS) što prije jer je situacija u istočnoj regiji Donbasa "izuzetno loša".

Kuleba je, govoreći na marginama sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da je bio na desetak bilateralnih sastanaka s drugim zvaničnicima čije zemlje posjeduju takve sisteme. "Odgovor koji dobivam je: 'Jesu li vam ga Amerikanci već dali?' Upravo je ovo teret koji mora podnijeti vođa. Svi gledaju u vas. Dakle, Washington mora održati obećanje i što je prije moguće nam poslati višecijevne raketne sisteme. Drugi će slijediti taj primjer", rekao je Kuleba.

"Ako ne dobijemo višecijevne raketne sisteme što je prije moguće, situacija u Donbasu će postati još gora nego što je sada", dodao je.

Kaže da će raketni sistemi pomoći ukrajinskim snagama da pokušaju vratiti kontrolu nad mjestima poput grada Hersona.

18:30 Ukrajinsko ministarstvo odbrane je objavilo da ruske snage provode intenzivnu ofanzivu kako bi zauzele strateški važan grad Liman u regiji Donjeck. Glasnogovornik ministarstva Oleksandr Motuzjanik kaže da ruski napori da "potpuno preuzmu kontrolu nad Limanom nisu uspjeli".

Međutim, CNN piše da fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju ruske vojnike na prepoznatljivim lokacijama u sjevernim četvrtima grada, koje ukrajinske snage brane još od kraja aprila.

Liman je važno željezničko čvorište i ako Rusi uspiju osigurati kontrolu nad gradom, obližnji grad Slovjansk postaje ranjiviji na napade artiljerije - a ukrajinskim jedinicama jugoistočno od Limana prijeti opasnost da budu opkoljene.

17:56 Vladimir Putin uslikan je kako se rukuje s medicinarima i pacijentima u vojnoj kliničkoj bolnici Mandrik u Moskvi. Putin je ustvrdio da se sve trenutne ekonomske poteškoće Rusije ne svode na "vojnu operaciju" u Ukrajini. Više detalja pročitati OVDJE!

17:28 Ukrajina se bori da zadrži kontrolu nad ključnom autocestom do grada Severodonjecka na prvoj liniji fronta, saopćilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

17:02 EU se bori s postizanjem sporazuma o svom šestom paketu sankcija protiv Rusije, a Mađarska se glasno protivi embargu na naftu. Europska komisija želi kršenje sankcija učiniti krivičnim djelom u cijeloj EU. Dakle, ako bi neko, naprimjer, pokušao prekršiti zabranu izvoza u Rusiju ili sakriti sankcioniranu imovinu, u teoriji bi ih bilo lakše procesuirati. Predložene mjere ne bi obuhvatile samo oligarhe, već i odvjetnike i bankare.

16:54 Severodonjeck je u operativnom okruženju, rekao je glasnogovornik Narodne milicije samoproglašene Narodne Luhanske Republike Andrej Maročko. “Doista, mi smo već čvrsto zatvorili ovo naselje s tri strane. Kretanje iz naselja Severodonjeck se odvija samo preko jednog mosta, koji je također pod našom vatrogasnom kontrolom. Stoga sada u ovom trenutku možemo reći da grad Severodonjeck je u operativnom okruženju”, rekao je Maročko.

16:38 Britanski ministar odbrane Ben Wallace pozvao je Rusiju da dopusti Ukrajini da izvozi svoje žito. Kaže da bi to pomoglo zemljama u kojima bi nedostatak žitarica mogao izazvati glad. Rusija mora "učiniti pravu stvar", rekao je Wallace novinarima u Madridu, gdje se sastao sa španjolskom ministricom odbrane Margaritom Robles. No, odbio je zahtjev Rusije da ukine sankcije kako bi dopustila izvoz.

16:26 Bilo bi "preuranjeno" razmatrati razmjenu zarobljenika s Kijevom prije nego što se ukrajinskim vojnicima koji su se predali sudi, kaže zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova. Andrej Rudenko je rekao da će Moskva razmotriti razmjenu zarobljenika s Kijevom nakon što ukrajinski borci koji su se predali budu "odgovarajuće osuđeni".

16:08 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da pokušava "ucijeniti svijet" rekavši da je spremna deblokirati crnomorske luke u zamjenu za ukidanje sankcija. Kuleba je na Twitteru napisao da bi svako ko razmišlja o prihvaćanju ruske "igre" trebao "prvo posjetiti grobove ubijene ukrajinske djece i razgovarati s njihovim roditeljima".

15.35 Indija nema plan skorog ukidanja zabrane izvoza pšenice, ali će nastaviti dogovarati poslove koji se sklapaju direktno s drugim vladama, rekao je ministar trgovine te zemlje Piyush Goyal.

15.05 Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da je talijanski mirovni plan za Ukrajinu "bajka", javlja Reuters.

Podsjetimo, prošle sedmice italijanski šef diplomacije Luigi Di Maio u širokim crtama iznio plan za mir u Ukrajini, dodavši kako je o njemu prilikom posjete New Yorku razgovarao s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Prema tom planu, u organizaciju prekida vatre u Ukrajini bili bi uključeni UN, EU i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE).

14.45 Švedska premijerka Magdalena Andresson danas je na press-konferenciji u Stockholmu odgovorila na tvrdnju Turske da je Švedska "utočište terorističkih grupa".

"Očito je da ne šaljemo novac i oružje terorističkim organizacijama", rekla je Andresson na press-konferenciji. 

14.25 Europska komisija je danas predstavila prijedlog novih pravila koja bi omogućila oduzimanje i prodaju imovine ruskih oligarha te prijedlog da se kršenje sankcija uvrsti na popis kaznenih djela u EU.

14:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu koja olakšava stanovnicima Ukrajine pod kontrolom ruskih snaga, uključujući područja u regijama Zaporižja i Herson, da postanu ruski državljani, objavila je danas ruska prorežimska novinska agencija RIA.

Nova uredba je zapravo kopija uredbe koja od 2019. omogućuje stanovnicima ukrajinskih područja pod kontrolom proruskih separatista u Donjecku i Luhansku da lakše dođu do ruske putovnice, javlja Sky News.

13.25 Slovački premijer Eduard Heger poslao je snažno upozorenje o budućnosti svoje zemlje u slučaju da Rusija porazi Ukrajinu. Heger je, naime, tokom panela održanog na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu rekao: "Ako Ukrajina padne, Slovačka je sljedeća."

"Ukrajina mora pobijediiti", rekao je Heger na panelu na kojem je bio prisutan niz europskih političkih i poslovnih lidera.

13.10 Moldavija ima "historijsku" priliku da se pridruži Europskoj uniji i bilo koji projekti približavanja zemlje Uniji ne smiju zamijeniti put prema punopravnom članstvu, rekla je danas premijerka.

Zemlja ulaže trud da se pridruži Europskoj uniji uslijed strahova da može biti uvučena u sukob u Ukrajini. "Pozdravljamo bilo kakav mehanizam koji nas približava, poboljšava našu saradnju, sve dok to ne zamjenjuje naš put prema članstvu", rekla je Natalia Gavrilita na panelu u Davosu.

12.55 Oleksandr Hončarenko, gradonačelnik ukrajinskog grada Kramatorska na istoku Ukrajine, pozvao je stanovnike tog grada da se ne vraćaju nakon ruskog raketnog napada izvedenog tokom noći.

"Napeta noć u Kramatorsku", objavio je na Facebooku. "Zračni udar na rezidencijalno područje i privatni sektor. Nije bilo žrtava. Prijatelji, shvaćam kako vam je teško jer niste u svom gradu. Ali neprijatelj je sve bliži. Opasnost nije tamo negdje, nego ovdje blizu! Prerano je za povratak, neovisno o tome koliko vam je teško", objavio je Hončarenko.

12.40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obratio okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. 

"Ukrajina će se boriti dok ne vrati sav svoj teritorij", poručio im je Zelenski. 

On je osudio i nedostatak jedinstva zapadnih zemalja kada se radi o ratu u Ukrajini.

"Moje je pitanje: postoji li jedinstvo u praksi? Ja ga ne vidim." Naglasio je kako je potrebna "podrška ujedinjene Europe".

12.25 Visoki ruski diplomat zatražio je danas ukidanje sankcija protiv Moskve kao preduvjet da se izbjegne svjetska prehrambena kriza zbog blokade izvoza ukrajinskih žitarica.

12.00 Litva će poslati 20 oklopnih transportera tipa M113 Ukrajini te više vojnih kamiona i vozila za razminiranje ukupne vrijednosti 18.2 miliona eura.

"Koordinirana pomoć koju šaljemo zajedno sa saveznicima je odlučujući faktor za ukrajinsku pobjedu", rekao je ministar odbrane Litve Arvidas Anusauskas.

11.40 Najmanje šestero civila ubijeno je u ruskom granatiranju grada Severodonjecka, objavio je regionalni guverner istočne regije Luhansk Serhij Gaidai.

U posljednja 24 sata je, uz šestero ubijenih civila, njih osmero ranjeno.

Severodonjeck je trenutno epicentar borbi u istočnoj industrijskoj regiji Donbasu, koju ruske snage očajnički pokušavaju osvojiti.

11.15 Britanski maloprodajni lanac Marks & Spencer (M&S) najavio je da će "potpuno napustiti" rusko tržište zbog invazije na Ukrajinu.

"M&S je biznis vođen vrijednostima. Zbog toga smo, kao posljedicu invazije Ukrajine, 3. marta potpuno prekinuli sve isporuke u Rusiju", objavila je kompanija u izvještaju o godišnjim rezultatima koje je objavljeno danas.

10.55 Ukrajinska vojska je pod najvećim pritiskom od onih prvih haotičnih sedmica rata kada su ljudi mislili da će Rusi u kratkom roku zauzeti Kijev. Rusi su se sada povukli iz područja oko glavnog grada gdje su izgubili bitku, kao i iz drugih područja na sjeveru. Ukrajinske trupe su se predale u Mariupolju. To znači da se Rusi sada mogu koncentrirati na područje istočnog Donbasa.

Trenutno okružuju nekoliko prilično velikih gradova. Severodonjeck je najveći od njih. To je samo malo područje u smislu ogromne zemlje kolika je Ukrajina. No to je simbolički, politički važno u smislu napretka rata, piše BBC.

10.25 Predstavnici Švedske i Finske sastaju se danas s turskim dužnosnicima kako bi razgovarali o njihovim zahtjevima za pridruživanje NATO-u. Dvije zemlje podnijele su svoje prijave za pridruživanje zapadnom vojnom savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Prvo, potrebna im je potpora svih 30 članica NATO-a.

Ali Turska se usprotivila njihovim prijavama. Predsjednik Erdogan optužio je obje države za skrivanje pristaša kurdske separatističke militantne skupine PKK.

10.00 Ukrajinske vlasti kažu da su dva područja glavnog južnog grada Zaporižje rano jutros pogođena ruskim projektilima, pri čemu je jedna osoba poginula, a tri su ranjene.

Četiri projektila navodno su ispaljena nešto poslije 5 sati po lokalnom vremenu, a jedna je presretnuta, u onome što se smatra prvim takvim napadom na grad. Regionalna uprava kaže da su u napadu oštećeni trgovački centar i najmanje 62 kuće.

Veliki dio ruske ofanzive usredotočen je na istočnu Ukrajinu, ali ruske snage kontroliraju dio velike regije Zaporižje, uključujući i veliku nuklearnu elektranu na južnoj obali rijeke Dnjepar.

09.25 Ukrajinska vojska već je demilitarizirala Rusiju s 206 aviona, 1305 tenkova i 112 krstarećih projektila, javlja Ukrainska pravda.

Slika

Slika

09.00 Jon Inwood, BBC-jev dopisnik iz Kijeva, piše o ruskoj taktici na istoku Ukrajine. Selo po selo, grad po grad, ruske snage prvo bombardiraju, potom opkole, a zatim zauzimaju ukrajinska mjesta koristeći pritom golem broj vojnika.

Upravo to se trenutno događa u Luhansku, a naročito u gradu Severodonjecku. Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da se Rusi približavaju sa svih strana.

Severodonjeck je posljednje veće uporište ukrajinskih snaga na istočnoj obali važne rijeke, navodi dopisnik. No na putu ruskim snagama su neke od najodlučnijih i najiskusnijih postrojbi ukrajinske vojske.

Opskrbne linije prema Severodonjecku i dalje su otvorene, ali nije jasno koliko će to potrajati. Moglo bi biti samo pitanje vremena kad će branitelji biti potpuno okruženi i neće se moći izvući, baš kao ni preostali civili u gradu.

08.00 "Zaporiška oblast nakon potpunog oslobođenja od ukrajinskih nacionalista krenut će prema ulasku u sastav Rusije, rekao je predstavnik lokalne uprave Vladimir Rogov za RIA Novosti".

"Budućnost Zaporoške oblasti može biti samo jedna - ona bi trebala biti dio Rusije, trebala bi postati punopravni subjekt Ruske Federacije. Ne trebaju nam sive zone, ne treba nam Narodna Republika Zaporožje...

Želimo biti dio Rusije, kao što smo uvijek bili stotinama godina", kazao je.

07.25 Britanski obavještajci u jutrošnjem izvještaju s terena posebno ciljaju na rusku blokadu ukrajinskih luka.

Slika

07.20 Ukrajinski lovac oborio drugi ruski avion u mjesec dana u regiji Zaporožje, objavila je Nacionalna garda Ukrajine.

Slika

06.00 Ruski T-72B3 zarobili su ukrajinske snage, nakon što je ostao bez gusjenice.

05.00 Volodimir Zelenski je upozorio da Moskva želi uništiti Donbas te da je situacija u toj istočnoj regiji ekstremno teška: "Sva preostala snaga ruske vojske sada je koncentrirana na ovom području", kazao je predsjednik Ukrajine.

04.00 Ruske snage preuzele su kontrolu nad tri grada u Donjecku, uključujući Svitlodarsk, javljaju ruski mediji.

03.00 Guverner ukrajinske istočne regije Luhansk rekao je da se ondje situacija samo pogoršava i da ruske trupe napreduju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...