GRAĐANI UZNEMIRENI: Rijeka Bliha ponovo zamućena, hoće li to ugroziti čuveni vodopad?

Ovaj događaj izazvao je uznemirenje javnosti, jer je u proteklim godinama u nekoliko navrata dolazilo do ovakvih slučajeva.

  • Vijesti

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Mještani sela Kamengrad koji žive uz obale Blihe primijetili su ponovno zamućenje ove rijeke, koja je dobila neprirodnu bijelu boju, te su slučaj prijavili Općinskoj inspekciji u Sanskom Mostu.

Kako nas je upoznao Elvis Pašić, šef pomenute inspekcije, zamućenje je nastalo zbog radova na uklanjanju odrona koji se obrušio u korito Blihe na lokalitetu gdje se obavlja eksploatacija uglja.

"Odlukom federalne inspekcije, preduzeću 'Lager', koje gazduje rudokopom, naloženo je da ukloni velike količine zemljišta koje se odronilo u rijeku i poremetilo joj tok, kako bi se sve vratilo u prvobitno stanje. Zbog toga što je u materijalu koji se odronio bilo i krečnjačkog vapnenca, tokom radova došlo je do privremenog zamućenja Blihe, što se u narednom periodu ne bi smjelo više ponavljati", istakao je Pašić.

Ovaj događaj izazvao je uznemirenje javnosti, jer je u proteklim godinama u nekoliko navrata dolazilo do ovakvih slučajeva. Razlog tome je bilo puštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega je rijeka dobijala bijelu boju, a u nekoliko navrata zbog toga je dolazilo i do pomora ribe.

U pomenutom preduzeću su zbog toga izgradili separatore koji su trebali da spriječe ovu pojavu, a prema ranijim nalazima, onečišćenje nije bilo hemijske prirode. Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi i poznati vodopad koji predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima.

(Nezavisne novine)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...