VIŠESTRUKI POVRATNIK: Glavnom tuzlanskom tužiocu Tomislavu Ljubiću ponovo izrečena disciplinska mjera 

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH“ – naveli su iz VSTV-a BiH na upit portal "Dnevno.ba". 

  • Hronika

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je Odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića, saznaje portal "Dnevno.ba". 

Ovu informaciju potvrdio je Visoki sudski i tužiteljski savjet BiH: „U vezi Vašeg upita želimo Vas informisati da je u navedenom disciplinskom predmetu Prvostepena disciplinska komisija donijela odluku kojom je utvrđeno da je tuženi počinio disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 9. Zakona Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine „neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca“.

Tuženom je za navedeni disciplinski prekršaj, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena navedena disciplinska mjera: Smanjenje plaće za iznos od 10% na period od 5 (pet) mjeseci.  

Protiv odluke Prvostepene disciplinske komisije može se uložiti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH“ –  naveli su iz VSTV-a BiH na upit portal "Dnevno.ba". 

Podsjećanja radi, Ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine podigao je disciplinsku tužbu protiv glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona iz Tuzle Tomislava Ljubića. 

Disciplinskom tužbom Ljubiću se na teret stavljalo, da je počinio disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 9. Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH: „neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca“. 

Ovo je druga tužba koju je UDT VSTV-a BiH podigao protiv Tomislava Ljubića otkako obnaša dužnost glavnog tuzlanskog tužioca i po kojoj je proglašen odgovornim. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...