"SB" NA PROTESTIMA, SARAJEVSKI STUDENTI IZAŠLI NA ULICE: "Nećemo Zakon kojim ćete puniti budžet preko leđa studenata" (FOTO)

SPUS zahtijeva da se Zakon povuče iz procedure.

  • Vijesti

  • 26. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 1

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu u 11:30 započeo je proteste u parku ispred Vlade Kantona Sarajevo kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom Nacrta Zakona o Visokom obrazovanju.

Danas se ispred zgrade Vlade KS okupilo više stotina studenata koji su jednoglasno i odlučno pozvali na povlačenje Nacrta Zakona, pozivajući pritom na ostavku ministrice Nikolić.

Kako navode iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) protestom žele skrenuti pažnju da neće dopustiti da njihova riječ i njihovi zahtjevi budu zanemareni.

"Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini", poručili su studenti.

Ističu da nisu zadovoljni zakonom koji će puniti budžet Kantona preko leđa studenata, Univerzitet u Sarajevu dovesti u ravan sa privatnim fakultetima, koji ne nudi rješenje za postojeće probleme i koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju. SPUS zahtijeva da se Zakon povuče iz procedure.

Skupština KS je na sjednici održanoj 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju, nakon čega će uslijediti ravne rasprave.

Kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić je tada kao ključne odrednice nacrta ovog zakona istakla objedinjavanje visokog obrazovanja, inovacija i poduzetništva, kao i snažnije otvaranje visokog obrazovanja prema društvu i globalnim procesima, digitalizacija te novi pristup nauci.

Na poziv studenata, premijer Vlade KS Edin Forto i ministrica Nikolić su napustili sjednicu Skupštine KS i izašli pred studente.

Forto je rekao da u potpunosti podržava pravo studenata na protest, ali da oni moraju izaći sa konkretnim zahtjevima.

"Ne mogu reći da mi je krivo što ste se okupili u ovolikom broju, to pokazuje vašu nazainteresovanost. Međutim, moram naglasiti da vi trebate izaći sa konkretnim zahtjevima. Potrebno je da kažete sa čime se tačno ne slažete u ovom Zakonu, a Zakon nećemo povući", poručio je Forto.

Studentima se obratila i ministrica Nikolić koja je najavila da će biti organizovane javne rasprave na kojoj će sa studentima diskutovati o spornom Zakonu o visokom obrazovanju.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...