TUŽILI VOLKSWAGEN ZBOG DIESELGATEA: Dobili više od 200 miliona eura

Britanski sud je još prije dvije godine presudio u korist vozača, ali nije bio izrekao koliku odštetu traži.

  • Auto

  • 26. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Volkswagen je postigao vansudsku nagodbu s vlasnicima spornih automobila na Otoku. 

Odvjetničke kuće Slater and Gordon, Leig Day i PGMBM predstavljaju 91.000 vlasnika Volkswagena koji su išli prema VW grupi i Volkswagenovim zastupnicima sa zahtjevom za kompenzaciju zbog Volkswagenovog nedopuštenog korištenja ilegalnog softvera. 

Svi se još dobro sjećamo ogromne afere iz septembra 2015. godine čiji repovi sežu do današnjih dana. Kad je u pitanju ovaj konkretan slučaj, nagodbom nije postignuto priznanje krivnje Volkswagena, ali će uz odštetu snositi i sve sudske troškove. Volkswagen se obvezao isplatiti odštetu u iznosu od 193 miliona GBP.

"VW grupa je zadovoljna što se zaključila ova dugotrajna parnica u Engleskoj i Walesu“, rekao je Philip Haarmann, šef pravne službe Volkswagena i nastavio: "Nagodba je bitan korak za Volkswagen koji se time odmiče od događaja za koje žali što su se dogodili.“ 

Inače, britanski sud je još prije dvije godine presudio u korist vozača, ali nije bio izrekao koliku odštetu traži. Ovim dogovorom rješava se oko 91.000 postupaka protiv Volkswagena. Dieselgate afera je u Velikoj Britaniji obuhvatila oko 1.2 miliona vozila marki VW, Audi, Seat i Škoda. 

Afera Dieselgate je Volkswagen do danas stajala više od 30 milijardi eura. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...