VOLKSWAGENOVO ČUDO U AKCIJI: Pogledajte kako izgleda obnovljeni Half-track Fox (FOTO)

Testna vožnja otkrila je iznenađujuću sposobnost vožnje uzbrdo.

  • Auto

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 0

Volkswagen je završio restauraciju jednog posebnog kombija T1. Polugusjeničar koji je konstruiran šezdesetih godina prošlog stoljeća dugo je čekao obnovu.


Takozvani Half-track Fox započeo je život kao kombi VW T1 iz 1962. godine. Vozilo je došlo u ruke austrijskog mehaničara Kurta Kretznera, koji ga je modificirao za vožnju u Alpama. Kretznerov cilj bio je proizvesti kombi koji bi se mogao lako nositi s teškim terenima na planinskim obroncima, a da pritom bude jednostavan u vožnji.

alt

Aluminijske gusjenice s gumenim blokovima postavljene su na dvije osovine na stražnje kotače od 13 inča. To je omogućilo dobru vožnju naprijed na snijegu i blatu. U međuvremenu, dvije osovine sprijeda opremljene su dvostrukim kotačima od 14 inča i omogućile su vozilu da ima okretnost konvencionalnog kombija. Half-track Fox zadržao je standardni motor, 1,2-litreni benzinac sa samo 33 konjske snage. Dvije osovine s gusjenicma opremljene su blokadom diferencijala. Najveća brzina bila je samo 35 km/h.

alt
Izvorno je Kretzner imao velike planove, ali dovršio je samo dva primjerka. Krajem 2018. jedini preživjeli Half-track Fox u  proslijeđen je Odjelu za klasična vozila Volkswagen gospodarskih vozila, koji ga je vratio u izvorno stanje.

altInterijer je bio prilika za kreativnost restauratorskog tima, jer nije bilo pravih zapisa o izvornom izgledu vozila. Unutra je ugrađen svježi element od bukve i bora zajedno s priborom za alate i drugu opremu prikladnu za alpske uvjete. Nakon dovršetka u februaru 2022., Volkswagen je poslao vozilo na snijeg. Testna vožnja otkrila je iznenađujuću sposobnost vožnje uzbrdo…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...