RAT UŽIVO: Ukrajinska policija evakuirala je 31 stanovnika iz Lisičanska

Danas je 93. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti vezane za rusku agresiju na Ukrajinu iz minute u minutu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 16

23:00 Ukrajinska policija evakuirala je 31 stanovnika iz grada Lisičanska na istoku zemlje. Regionalni guverner Sergej Hajdaj opisao je to kao “najtežu evakuaciju” posljednjih dana. 

22:14 Rusija mora surađivati u istrazi Međunarodnoga kaznenog suda (ICC/MKS) o navodnim ratnim zločinima nakon ruske agresije na Ukrajinu, rekao je glavni tužitelj suda za AFP.

21:58 Voditeljica i dopisnica Žana Agalakova bila je jedno od najpoznatijih lica ruske državne televizije sve do marta kada je dala otkaz zbog rata u Ukrajini. Trenutno se skriva, a za BBC je rekla kako je ruska televizija stroj za pranje mozga i poziva ljude da ju ugase.

21:06  Ukrajinska pravoslavna crkva, koju inače podupire Moskva, priopćila je da prekida sve veze s Rusijom. Crkva je proglasila "punu neovisnost" od Rusije. "Ne slažemo se sa stavom moskovskog patrijarha Kirila o ratu", rekli su referirajući se na poglavara Ruske pravoslavne crkve koji je bliski saveznik Vladimira Putina.

20:08 Igor Kirilov, šef ureda za zračenje, kemijsku i biološku zaštitu ruske vojske rekao je kako majmunske boginje potječu iz četiri biolaboratorija pod kontrolom SAD-a u Nigeriji. "Prema dostupnim informacijama, u Nigeriji postoje najmanje četiri biološka laboratorija pod kontrolom Washingtona", rekao je Igor Kirillov, prenosi novinska agencija Tass.

19:42 Izvori iz Kremlja: "Rusija planira proglasiti pobjedu do jeseni i novi napad na Kijev."

19:24 Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je pregovarati o žitaricama koje trenutno stoje u ukrajinskim lukama, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer nakon telefonskog razgovora s ruskim čelnikom.

18:50  Prema UN-ovoj agenciji za ljudska prava, u ratu Rusije protiv Ukrajine od 24. februara do 27. maja, poginulo je najmanje 4.031 civil, a ranjeno najmanje 4.735.

18:30 Protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti daljnje korake prema Moskvi, objavilo je danas ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Više o tome pročitajte OVDJE!

18:00  Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da "sabotira" pregovarački proces između dviju zemalja. Kremlj je to objavio pozivajući se na telefonski razgovor između Putina i austrijskog kancelara Karla Nehammera.

Putin je informirao Nehammera o akcijama koje Rusija poduzima kako bi osigurala siguran prolaz za plovila u Azovskom i Crnom moru, navodi se u izvješću.

Također se navodi da je Putin spreman razgovarati o razmjeni zarobljenika s Ukrajinom.

17:09 Ukrajinske zračne snage saopćile su da je jedan od njihovih aviona u petak oborio ruski lovac Su-35 iznad južne regije Herson. Na Facebooku je objavljeno kako je "oko 14 sati lovac MiG-29 Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine oborio ruski lovac Su-35 na nebu iznad regije Herson", prenosi CNN.

17:02 Oko 70 tijela otkriveno je ispod ruševina bivše industrijske zgrade u gradu Mariupolju koji su okupirali Rusi, rekao je pomoćnik gradskog gradonačelnika.

Tijela su pronašli ruski djelatnici hitne pomoći i odveli ih u masovnu grobnicu, objavio je gradonačelnik grada Petro Andrjuščenko na Telegramu.

Kaže kako se radi o ljudima koji su ostali zarobljeni u srušenoj zgradi nakon što je pogođena granatiranjem.

"Nije izvršena nikakva identifikacija, ali mještani kažu da u osnovi ništa nije bilo za identificirati s obzirom na stanje tijela", rekao je Andrjuščenko.

17:00 Više od 100 ruskih nacionalnih gardista otpušteno je zbog odbijanja borbe u Ukrajini, pokazuju sudski dokumenti, što je do sada najjasniji pokazatelj neslaganja među dijelovima sigurnosnih snaga u vezi invazije Rusije na Ukrajinu, prenosi The Guardian.

Slučaj 115 pripadnika nacionalne garde, snaga poznatih kao Rosgvardia, izašli su na vidjelo u srijedu, nakon što je lokalni ruski sud odbio njihovu kolektivnu tužbu kojom se osporava njihovo ranije otpuštanje.

Prema odluci suda objavljenoj na internetskoj stranici, tužba je odbačena nakon što je sudija utvrdio da su vojnici s pravom otpušteni zbog "odbijanja obavljanja službenog zadatka" da se bore u Ukrajini te su se umjesto toga vratili u mjesto službe.

Ročište je održano u Nalčiku, glavnom gradu Kabardino-Balkarske republike na ruskom Kavkazu, gdje je sjedište jedinice.

16:05 Ukrajinske trupe pokušavaju zadržati kontrolu nad dijelovima Limana, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Ranije su proruski separatisti objavili da su zauzeli ovaj strateški vrlo važan grad.

Ministarstvo kaže da se ukrajinski vojnici bore da zadrže sjeverozapadni i jugoistočni dio grada.

"Branitelji su kontrirali pokušajima Rusije da potisne svoju ofenzivu prema Slavjansku", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik na brifingu.

Liman, gradić koji se nalazi oko 60 kilometara od Severodonjecka, je ključni cilj za ruske snage koje se pokušavaju probiti prema Slavjansku i Kramatorsku.

15:35 Rusko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je preliminarnu prognozu žetve žitarica i obećalo izvoz najmanje 50 miliona tona žitarica, ako se taj rezultat postigne.

Prema novinskoj agenciji Interfax, ministarstvo trenutno predviđa žetvu od 130 miliona tona.

"S tim rezultatom možemo imati izvoz od 50 miliona tona", rekla je u petak zamjenica ministra poljoprivrede Oksana Lut, dodajući da bi izvoz mogao biti i veći.

15.25 Ruske snage opkolile su dvije trećine grada Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Luganska Serhij Haidai.

Ukrajinske snage su angažirane u "žestokoj obrani grada", rekao je Haidai, prenosi Reuters.

Šef administracije Sijerodonjecka Oleksandr Striuk je rekao da je vrlo snažno granatiranje trajalo dva dana bez prestanka i oštetilo je 90 posto stambenih objekata u gradu.

15.10 Danas je objavljena snimka iz zakonodavne skupštine Primorskog kraja, ruske regije na krajnjem jugoistoku zemlje, na kojoj je regionalni političar osudio odluke Putinovog režima.

U videu je član Komunističke partije Leonid Vasjukevič, govoreći u ime četvorice kolega, zahtijevao od predsjednika Rusije da prekine rat u Ukrajini i povuče trupe.

"Razumijemo da će, ako naša zemlja ne zaustavi vojnu operaciju, u njoj biti još više siročadi", rekao je. “Tokom vojne operacije umiru i onesposobljavaju se mladi ljudi koji bi našoj zemlji mogli biti od velike koristi."

Guverner i predsjednik skupštine rekli su mu da prekine obraćanje prije nego što su naredili da ga se izvede iz prostorije, prenose ruski mediji.

14.40 Pojavljuje se sve više informacija koje potvrđuju da je pao grad Liman u regiji Donjeck. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da se čini kako separatisti sad imaju kontrolu nad gradom.

"Prema neprovjerenim podacima, izgubili smo grad Liman", rekao je Arestovič na objavljenoj snimci, dodajući da je napad bio dobro organiziran.

"To u načelu pokazuje povećanu razinu operativnog upravljanja i taktičkih vještina ruske vojske", dodao je.

14.20 Rusija mora biti poražena u Ukrajini ili će konflikt u toj zemlji potaknuti Treći svjetski rat, rekao je danas Mihajlo Podoljak, ukrajinski pregovarač i savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U razgovoru za ukrajinsku televiziju, Podoljak je upozorio da će "ruski revanšizam i šovinizam samo nabujati" u slučaju da Rusija ne izgubi rat u Ukrajini.

"To će dovesi do Trećeg svjetskog rata i to je nešto čega su zapadne zemlje svjesne i zbog čega će Ukrajini poslati još oružja", rekao je Podoljak.

14.00 Vojni stručnjaci smatraju da bi slanje višecijevnih bacača raketa Ukrajini (MLRS) "moglo biti prekretnica" u ratu, dodajući kako bi takvo oružje moglo imati značajan učinak na ratištu.

Sky News je razgovarao s više vojnih stručnjaka nakon što su američki mediji objavili da Bijela kuća naginje slanju MLRS-ova ukrajinskoj vojsci. Ukrajina već neko vrijeme ističe da joj je to oružje prioritetno te moli Zapad da joj ga pošalje.

13.50 Britanski premijer Boris Johnson danas je podržao slanje višecijevnih bacača raketa (MLRS) Ukrajini, javlja Sky News.

13.30 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da ukrajinsko vodstvo daje kontradiktorne izjave u vezi mirovnih pregovora. Dodao je da im nije jasno što ukrajinska strana želi.

13.10 Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je zapadne zemlje da vode "totalni rat" protiv Rusije te ruskog naroda i kulture.

Zapadne zemlje "otkazuju Rusiju i sve povezano s Rusijom", što uključuje "zabranu ruskih pisaca, kompozitora i drugih važnih kulturnih figura", rekao je na press konferenciji u ruskom ministarstvu vanjskih poslova

"Zapad nam je objavio totalni rat, cijelom ruskom svijetu. Kultura otkazivanja Rusije i svega povezanog s našom zemljom već doseže apsurdne situacije", rekao je Lavrov.

12.50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se "Ukrajina mora suočiti sa stvarnošću" i razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je rekao da Ukrajina nije naročito željna razgovora s Putinom, ali vjeruje kako će to "biti potrebno da se okonča rat".

"Postoje stvari o kojima moramo razgovarati s ruskim liderom. Ne kažem da Ukrajinci žele razgovarati s njim, ali moramo se suočiti sa stvarnošću onog što proživljavamo", rekao je Zelenski.

12.20 Britanski premijer Boris Johnson danas je rekao da ruske snage u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu bilježe "spor, ali očigledan" napredak.

"Mislim da je vrlo, vrlo važno da se ne uljuljkamo zbog nevjerojatnog heroizma Ukrajinaca, koji su odbacili Ruse od Kijeva", rekao je Johnson jutros u razgovoru za Bloomberg.

"Bojim se da Putin, uz veliki trošak za sebe i za rusku vojsku, nastavlja osvajati teritorij u Donbasu. Ruske snage ostvaruju postupni i polagani, ali, bojim se, očigledan napredak", rekao je Johnson.

12.00 Hrvatski premijer Andrej Plenković je na sjednici vlade komentirao protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve.

"Analizirat ćemo temeljno tu situaciju i nakon toga odlučiti o našim potezima", rekao je Plenković.

11.40 Ukrajinski oligarh i vlasnik čeličane Azovstal Rinat Ahmetov najavio je tužbu protiv Rusije. Kaže da ima gubitak od 17 do 20 milijardi dolara.

11.20 Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da će iz zemlje biti protjerano pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

11.00 Ruske snage silovito napadaju pozicije ukrajinskih branitelja u Luhansku, gdje uspješno nastavljaju s ofanzivom, a ukrajinski borci se polako povlače.

Rusi oko Severodonjecka i Lisičanska napadaju s tri strane u namjeri da opkole branitelje, javila je ukrajinska vojska.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da je oko 50 ruskih vojnika dosegnulo ključnu autocestu i da su uspjeli zadržati poziciju te čak postaviti kontrolnu tačku.

"Kontrolna tačka je uništena i ruske snage su odbačene. Rusi trenutno ne kontroliraju cestu, ali je granatiraju", dodao je.

10.45 BBC javlja da su se tokom noći čule tri eksplozije u gradu Dnipru, u kojem spasioci u ruševinama traže ljude.

Gradonačelnik je kazao da su stanovnici pretrpjeli "nemirnu noć i nemirno jutro".

10.25 Rusi su se probili u Lugansku oblast: poginulo 5 stanovnika, mnogo razaranja, javlja Ukrainska pravda.

Slika

09.25 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

09.15 Kopnene snage ruske vojske nastavljaju s pokušajima opkoljavanja Severodonjecka i Lisičanska te su nedavno zauzele više sela sjeverozapadno od Popasne, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izvještaju vojnih obavještajaca.

Najveći ruski pritisak usmjeren je na Severodonjeck, ali Ukrajina i dalje ima kontrolu nad više dobro branjenih sektora, zbog čega Rusi još uvijek nemaju potpunu kontrolu nad Donbasom.

U posljednjim danima ruske snage su iz skladišta vjerojatno izvukle tenkove tipa T-62 stare 50 godina te ih prebacile na jug Ukrajine, stoji u izvještaju. Ti tenkovi bit će naročito ranjivi na protutenkovsko oružje te naglašavaju činjenicu da Rusiji manjka moderne opreme spremne za borbu, tvrde britanski obavještajci.

8.05 Nevjerovatna snimka američkih dobrovoljaca u Ukrajini kako udaraju u ruski BTR.

07.45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da provodi genocid u istočnoj regiji Donbas, u kojoj je grad Severodonjeck pod neprestanim granatiranjem.

Tokom noćnog obraćanja naciji Zelenski je rekao da bi ruski brutalni napad na Donbas "mogao ostaviti cijelu regiju nenaseljenom".

06.45 Okupatori pripremaju "treću liniju odbrane" - upozoravaju američki stručnjaci. 

Slika 

06.30 Skit/Stugna-P ATGM udar ukrajinskog 1. bataljona 1. zasebne brigade posebne namjene na rusko samohodno oružje. 

  06.00 U granatiranju Harkiva, drugog najvećeg grada Ukrajine, ubijeno je osmero ljudi, među njima i petomjesečna beba. 17 osoba je ozlijeđeno.

Još troje ljudi ubijeno je u ruskim napadima u i oko Lisičanksa, istočnog grada na kojeg, uz Severodonjeck, ruske snage posljednjih dana fokusiraju svoje napade.

U sjevernoj regiji Harkiv, guverner Oleg Sinehubov, rekao je da su u granatiranju grada Balaklije ubijena dva muškarca u dobi od 64 i 82 godine, a još desetero ljudi je ozlijeđeno, uključujući devetogodišnju djevojčicu.

Ukrajinski dužnosnici navode da ruske snage i dalje pokušavaju napredovati u području Severodonjecka, jedinog preostalog dijela Luhanska pod kontrolom ukrajinske vlade.

05.00 Sud u Moldaviji sinoć je bivšem predsjedniku i proruskom oporbenom čelniku Igoru Dodonu odredio 30-dnevni kućni pritvor, kako bi tužiteljstvu omogućio da istraži optužbe za korupciju i izdaju.

Okružni sud u četvrti Ciocana u glavnom gradu Kišinjevu donio je odluku dva dana nakon što je Dodonova kuća pretresena, a njemu određen 72-satni pritvor.

Obraćajući se medijima nakon sudske rasprave, Dodon je izjavio da je sudac izvršavao "politički nalog" prozapadne predsjednice Maie Sandu, koja ga je pobjedom na izborima naslijedila 2020. godine. Rekao je i da nema nikakvu imovinu osim one koju je službeno prijavio.

Moldavska vlada je odbacila tvrdnje o političkom uplitanju, a ministar pravosuđa Sergiu Litvinenko je izjavio da će se slučaj voditi "strogo u skladu sa zakonom".

Dodonovo uhićenje dolazi u trenutku kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva sve zategnutiji.

Kremlj je ranije izrazio zabrinutost zbog vijesti da je Dodon pritvoren, a glasnogovornik Dmitrij Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju njegova prava.

Posljednjih mjeseci ruski separatisti u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje okrivljuju susjednu Ukrajinu za "pucnjave, eksplozije i upade bespilotnih letjelica", što izaziva bojazan da bi Moldavija mogla biti uvučena u sukob u Ukrajini, navodi Reuters.

04.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć je izrazio negodovanje zbog podjela unutar Europske unije kada je riječ o novim sankcijama protiv Rusije te se upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

"Koliko će još tjedana Europskau  Unija pokušavati dogovoriti šesti paket?", upitao se Zelenskij u kasnonoćnom obraćanju, ističući da Rusija dnevno za opskrbu energentima od 27-članog bloka prima milijardu eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...