NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Boris Johnson odlučan u namjeri izgradnje alternative Evropskoj uniji, države Zapadnog Balkana pozvane su da pristupe…

Johnson predlaže savez država ljubomornih na svoj nacionalni suverenitet, liberalnih u ekonomiji i odlučnih do krajnje nepopustljivosti protiv vojne prijetnje Moskve. 

  • Svijet

  • 27. Maj 2022  

  • 2

Premijer Velike Britanije Boris Johnson sve je agilniji u izgradnji svoje vizije Evropskog komonvelta. Riječ je o alternativi Evropskoj uniji. 

Države zapadnog Balkana, koje predugo čekaju bilo kakav realni pozitivni signal EU, pozvane su da pristupe, piše Coriere Della Sera. Ukrajina je jedna od država kojima je Johnson ponudio ulazak u svoju zajednicu. On računa i na pristupanje Turske. 

"Boris Johnson već više od mjesec dana plete svoju mrežu, tvrde neki ljudi koji su upoznati sa razgovorima i ovih dana prisutni na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Britanski premijer je svoju ideju prvi put iznio Volodimiru Zelenskom kada ga je ukrajinski predsjednik dočekao u Kijevu 9. aprila. 

Model Evropskog komonvelta koji Johnson ima na umu uključivao bi Veliku Britaniju kao lidera, te Ukrajinu, Poljsku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju, kao i potencijalno Tursku. 

Od posjete londonskog premijera Kijevu, razgovori su nastavljeni i britansko udvaranje Ukrajini postaje sve temeljnije i detaljnije", piše Coriere Della Sera.

Johnson, precizira list, predlaže savez država ljubomornih na svoj nacionalni suverenitet, liberalnih u ekonomiji i odlučnih do krajnje nepopustljivosti protiv vojne prijetnje Moskve. 

"Ukrajinska elita se uvjerila da se u palačama moći u Njemačkoj i Francuskoj vrlo malo nada porazu Vladimira Putina: odlaganja sankcija i oružja koje treba poslati sada su iskopali politički jarak. 

Zelenski stoga čeka Evropski samit 23. juna, kada će lideri dvadeset sedam zemalja biti pozvani da odluče da li da Ukrajini priznaju status "kandidata" za formalno otpočinjanje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji. 

Međutim, nije sigurno da će odluka od 23. juna biti ono čemu se Ukrajina nada, i zbog toga što bi izazvala proteste Albanije i Sjeverne Makedonije koje godinama čekaju na status "kandidata". 

Stoga postoji i druga hipoteza, prema nekim pregovaračima: lideri Dvadesetsedmorice mogu se ograničiti na nejasno deklariranje da Kijev ima „evropsku perspektivu“ (tzv. „solunska formula“)", piše italijanski list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...